Glavkom
Pozdravljeni.
Mati je pred kratkim izvedela, da je pri svojih 55 letih dobila na enem očesu glavkom, na drugem pa še ne ve točno, kaj je narobe, saj bo imela pregled šele marca. Pravi, da gre verjetno za odstop roženice. Ima že celo življenje tudi kar dosti dioptrije, dviguje ljudi v domu za ostarele, redno pije kavo ter že več kot 30 let kadi, zaradi česar tudi kar precej kašlja. Vse te stvari naj bi, koliko vem, tudi povzročale večje tveganje za nastanek glavkoma.
Men pa zanima, ali lahko jaz dvigujem uteži, saj bi rad pridobil na mišični masi, ali pa naj se temu izognim? Sicer nihče drug v familiji nima glavkoma (tudi njene sestre ne), ampak vseeno sem jaz bolj podvržen glavkomu, zato želim biti previden. Trenutno je z mojimi očmi vse v redu, razen tega, da imam že od rojstva eno oko leno, na drugem pa imam pri svojih 30-ih -0,5 dioptrije in 0,5 cilindra.
Glede dvigovanja uteži sprašujem zato, ker sem videl spodnjo raziskavo in še nekatere druge novice, ki pričajo o njej. Pišejo pa o tem, da se pri dvigovanju uteži povečuje tlak v očesu, zaradi česar sumijo, da bi to lahko povzročilo možnost za nastanek glavkoma.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16966619
Hvala za odgovor.