glasbena šola
Hčerka je stara 7,5 let in je izrazila željo, da bi se naslednje šol. leto vpisala v glasbeno šolo.
Potem pa mi je en kolega rekel, da smo že prepozni, da jih vpisujejo samo, ko so stari 6 ali 7 let, to je predšolske in prvošolske otroke.
Je to res?
In zanima me še, če ima kdo izkušnje s privat lekcijami.
Hčerka mislim, da ni ravno glasbeno nadarjena, tako, da je vseeno ali se uči v šoli ali prvivat, glasbilo bi igrala bolj za svoje in naše veselje.
Mogoče ti ne bom ravno veliko pomagala, ampak najbolje bi bilo, da se pozanimaš v glasbeni šoli. Pri nas na obali je ravno v teh dneh vpis. Mislim, da pri starosti 7,5 let ni prepozno, ker sama poznam primere, ki so se vpisali tudi kasneje. Iskušenj s privat šolami sama nimam, ker hodi hčerka v glasbeno.
Mislim, da je tudi kakšna privatna glasbena šola super. Sploh za tiste, ki si želijo igrati inštrument za lastno veselje in nimajo kakšnih posebnih ciljev. Po mojih izkušnjah je za otroka celo prijetneje, je manj teorije in več igranja, ni tako strogo. Povprašaj! pri nas imajo vaje kar v OŠ v popoldanskih urah.
Kot mi je znano, je potrebno tudi ob učenju inštrumenta pri privat učitelju ravno tako obiskovati ure teorije. Brez tega žal ne gre.
Moj nečak se je učil igranja harmonike privat in je po dogovoru z učiteljico ravno tako moral obiskovati ure teorije v javni glasbeni šoli. Je pa res, da je ta varianta tudi dosti dražja.
Prepozno ni, je še dovolj majhna za začetek. Po čem sodiš, da ni glasbeno nadarjena? Svetujem ti, da jo kljub vsemu vpišeš v glasbeno šolo, kjer bodo na avdiciji itak ugotovili, ali ima posluh in smisel za ritem. Če jo bodo zavrnili, ti še vedno ostane kakšen privatni učitelj, čeprav kakšnega pravega efekta ne bo, če res ni glasbeno nadarjena. Takšno ‘muziciranje’ nima pravega smisla.
Raje poiščite zanjo področje ( n.pr. šport), kjer bo uspešnejša. Nič ne gre na silo, vsak otrok pa je nadarjen za kaj, čisto vsak, samo odkriti je treba njegove dispozicije.
Poišči šolo Musica viva, ne vem, od kod si, je pa precej razvejana. Je privatna, nič dražja od običajne glasbene šole, teorijo obdelata z učiteljem sproti, nobenega stresa, prav tako pa med letom nastopi in na koncu izpit. Če ugotoviš, da je res nadarjena, gre lahko v glasbeno šolo tudi kasneje, po dveh, treh letih, s tem, da naredi izpit in se vpiše v ustrezni letnik.