glas
Spoštovani!
Po poklicu sem učiteljica, torej so glasilke moje delovno oroje. V letošnjem letu sem kar 3x ostala brez glasu. Zadnjič se mi je to zgodilo pred prvomajskimi prazniki. Po treh tednih piskajočega glasu sem se odpravila do splošnega zdravnika, ki je rekel, da je to verjetno od kakšne viroze.Nekako sem priškripala do konca šolskega leta in upala,da je to mogoče od utrujenosti in bo med dopustom zvodenelo. Stvar pa ni nič boljša.Ko govorim približno pet minut se zopet pojavi hripavost,potem pokašljujem, v upanju, da bo boljše.
Ko pogoltnem hrano imam najprej čuden občutek v “predelu adamovega jabolka”, potem v predelu, kjer je vratna jamica ( neprestano vlečem stran majico, kot da me tam tišči, potem pa se ta siten občutek vleče vse do žličke.Imam občutek, kot da se mi je zožil požiralni, prav čutim potovanje hrane. Neprijetno je tudi pri branju, ali pri gospodinjskih opravilih ( rezanju, seklanju), saj imam občutek, da se bom zadušila. Pomislila sem ,da ima to mogoče kakšno povezavo z vratno hrbtenico.
Stara sem 53 let. Imam ugotovljeno alergijo na pelin, koprivo in regrat. Hiatus hernijo na požiralniku in duodenogastrični refluks. Za obe bolezni imam zdravila, ki jih uživam.Imam pa tudi težave z vratno hrbtenico, ki mi povzročajo kar veliko neprespanih noči.Drugih težav nimam. Visoka sem 167 cm in tehtam 58kg, kar je v mejah normale. Ne pijem in ne kadim. Nisem ljubiteljica gaziranih pijač, pazim, da hrana ni prevroča ali premrzla. Moja prehrana je pretežno rastlinskega izvora, kar mi tudi najbolj odgovarja. Pojem tudi dosti sadja, prevladujejo jabolka. Imam od 5-7 manjših obrokov.
Sedaj že 4tedne uživam Nillar-40mg(zdravnik je rekel,da je to od kisline).14 dni je bilo OK,sedaj pa me res začel boleti želodec najbolj v predelu žličke.Zopet sem brez glasu.Požiravnik občutim kot, da mi gori, jezik pa imam pekoč in ves razbrazdan.
Prosim Vas za pomoč! Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
Najprej se vam iskreno opravičujeva, ker se je zgodilo, da sva vaše sporočilo spregledala. Upam, da ste med tem časom mogoče omilili vaše težave. Drugače pa upam, da bo ta odgovor prispeval k izboljšanju vašega stanja.
Glede na opisano, ste na vsak način preveč obremenjeni s kislinami, zato svetujem razkisanje – o tem smo že kar nekaj pisali. Kot dodatno pomoč predlagam grgranje koloidnega srebra – s tem bi preprečili razvoj bakterij (dokler se ne razkisate, je tako okolje v organizmu, bolj primerno za razvoj bakterij).
Vse dobro vam želim!
Kopiram en domač pripravek, ki je meni pomagal pri izgubi glasu:
2dcl sveže iztisnjenega soka korenčka
5dcl vode
6 suhih fig
Korenčkov sok se premeša z vodo, doda drobno narezane fige in kuha 10 min na blagem ognju. Zvarek pijemo tekom dneva po požirkih, fige na koncu pojemo.
Kar pa je (vsaj mislim) bolj ključno- smiselno bi se bilo naučiti govoriti s prepono, ne “na grlo”. Gre za podobno tehniko kakor je vokalna tehnika (petje), kjer namesto da obremenjujemo grlo in dihamo “na pljuča”, dihamo s trebušno prepono.
Sama sem sicer študirala glasbo in so mi te zadeve jasne, mislim pa, da bi morale vse fakultete pedagoške smeri uvesti kak tak predmet, saj poznam ogromno pedagogov, ki imajo težave z izgubljanjem glasu in hripavostjo.
Srečno!