Ginkgo biloba
lepo pozdravljeni:)
ker imam zelo stresno službo v kateri je koncentracija in spomin na prvem mestu, sem začela posegati po tabletkah ginkgo biloba.
jemala sem jih tri mesece in sicer 1 tabletko na dan.tako je pisalo v navodilih oz. na škatlici tablet.kupila sem jih preko spleta in sicer na tej strani:
http://www.healthspan.co.uk/default.aspx
180 tablet je v eni škatli.
sestavine:
concentrated and standardised ginkgo biloba extract, maltodextrin, microcrystaline cellulose, croscamellose sodium, magnesium stearate- of vegetable origin, stearic acid- of vegetable origin, silicon dioxide.
tabletk nisem pojedla do konca, ostalo mi jih je še 90.
ne vem, če je primerno, da jem te tabletke 6 mesecev ali celo več.
ali imajo kakšne stranske učinke?
moram priznati, da so drugače zelo pozitivno delovale na mojo psihično počutje.veliko bolj zbrana sem bila v službi, čustveno bolj stabilna, spomin je bil nadpovprečno dober…
zdaj počasi prihajam na stare tire, saj tabletk ne jem več.zopet sem zmedena, koncentracija ni več tako dobra…čustva so negatova, razpršena…zelo rada bi zopet posegla po teh tabletkah, vendar me je strah, da bi s tem škodila svojemu organizmu.
prosim za vaš nasvet in za oceno sestavin.
stara sem 31 let.
že v naprej se zahvaljujem.
lp
lidija
Spoštovana!
Ginkgo Biloba sodi med zelo uspešne zdravilne rastline, ki se uporabljajo za izboljšanje funkcij centralnega živčnega sistema. To je bilo tudi dokazano s kliničnimi študijami.
Dokazano je bilo tudi, da zdravilni učinek nastopi šele po treh mesecih neprekinjenega jemanja.
Glede neželenih učinkov ginkga pa so opisane možnosti zmanjšanega strjevanja krvi, kar pomeni, da se uživanje ne priporoča bolnikom, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi (Varfarin, Marivarin,..) in tistim, ki jemljejo Aspirin tudi v ta namen. Pozornost je potrebna pri jemanju zdravil proti revmatičnim bolečinam, ki tudi lahko vsebujejo acetilsalicilno kislino.
V literaturi pa je bil opisan tudi primer bolnika, ki je dve leti jemal ekstrakte ginkga, nakar je pričel jemati Ibuprofen. Utrpel je težko možgansko krvavitev.( Dr. Aleš Mlinarič, mag. farm., v članku “Centralni živčni sistem”; Zdravila naravnega izvora in sodobna fitoterapija)
Ravno tako ni priporočljivo jemati ginkga bolnikom, ki jemljejo zdravila proti sladkorni bolezni, ki jemljejo določena zdravila za odvajanje vode iz telesa in pa tistim, ki jemljejo zdravila proti epilepsiji.
Glede priporočenega časa jemanja nisem našla podatkov, vendar bi Vam svetovala, da ste pozorni na zgoraj našteta zdravila, ki jih morda jemljete. Zdravilo jemljite po priporočenih odmerkih (navedenih v navodilu za uporabo zdravila), ker prekoračitev lahko povzroči glavobol in kožna oboljenja.
Če ste po treh mesecih jemanja naredili premor, ni nič narobe in menim, da lahko nadaljujete z jemanjem.
Lep pozdrav!
nekje sem brala da dolgotrajno uživanje( tam nekje 1 leto in več) povzroča tumorje saj so raziskavo izvedli na opicah. sama sem jih jemala za astmo tri mesece, sicer pomagajo vendar sem jih nehala jemati.
sam povem
Pozdravljena!
Zanimivo sporočilo. Raziskave, ki so bile izvedene na poskusnih živalih, so po poročanju na spletnih straneh, pokazale neželene učinke v obliki nastajajočih tumorjev. Ker pa ni ustreznih podatkov o kakovosti preskušanih izdelkov z ozirom na čistost učinkovine, njeno koncentracijo, uporabljeno obliko,… je težko na podlagi tako pridobljenih rezultatov z gotovostjo ugotavljati možnost nastanka tumorev tudi pri ljudeh.
Tovrstni učinki so tudi edini neželeni učinki, ki se jih ne da klinično ugotoviti. Vsekakor pa ne gre kar enostavno prezreti teh opozoril. Prepričana sem, da bodo šla raziskovanja evropske agencije za zdravila rastlinskega izvora v smer ugotavljanja varnosti teh izdelkov. Zaenkrat pa še posebnih opozoril glede varnosti za ljudi ni bilo.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Pozdravljeni,mene pa zamina ali se lahko ginko bilboa u prahu daje otroku pri starosti 8let,namrec tezave ima pri koncentraciji in spominu.Hvala za odgovor.
Forum je zaprt za komentiranje.