Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ginekomastija

ginekomastija

Zanima me kaj lahko naredim da zmanjšam ginekomastijo. Star sem 15 let, imam jo že od 11 leta, nisem ne suh, ne debel, imam pa prekomerno maščobo. Prsne bradavice so ”napihnjene” in se postanejo normalne na mrazu. Kaj lahko naredim?
Zanima me pa tudi zakaj imam velike boke. Premer ram imam 120 cm, premer prsi 98 cm, premer trebuha (pri popku sem meril) 95 cm, boki ( meril sem tam kjer je rit največja) 111 cm, visok sem 179 cm in tehtam 91 kg, imam tudi močnejšo strukturo telesa. Telo je v obliki peščene ure…

Ginekomastija je izraz za povečanje žleznega tkiva dojke pri moških. Vsi moški v manjši meri proizvajajo ženski spolni hormon estrogen. Če se količina estrogena v krvi poveča, se lahko poveča žlezno tkivo dojke in nastane ginekomastija. Pogosto se pojavlja pri najstnikih, saj takrat koncentracija spolnih hormonov (tudi estrogena) naraste. Povečanje je eno ali obojestransko. Ginekomastija je skoraj vedno prehodna in izgine sama od sebe ob koncu pubertete. Če ostane in zelo moti se odstrani s kirurškim posegom. Morda pa pri tebi sploh ne gre za ginekomastijo, ampak imaš pač več mašobnega tkiva? Glede oblike telesa ti žal ne znam povedati kaj pametnega, morda pa je vse skupaj posledica “močne” zgradbe?

Matjaž

Spoštovani!

Če bodo prsa izrazito povečana, te lahko zdravnik napoti na pregled in se to operira. Ne da bi videl, pa težko rečem.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

star sem 15 let in imam od 10 leta povečane prsi in “napihnjene” bradavice, visok sem 173cm tehtam pa 75kg ,zanima me kako lahko zmanšam oz. odstranim ginekomastijo, ali je poseg samoplačnički ali ne? to težavo bi rad čimprej odpravil saj se sramujem svojega telesa.

hvala za odgovor.

Spoštovani!

Poglej na drugem mestu.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

mene pa zanima do katerega leta se naj bi ginekomastija uredila??? star sem namreč ze 18 i nimam ne velikih josk ne trebuha ne nic sem suh bil pa sem debel ko sem bil se v osnovni soli… bradavice so pa nenavadno velike??

Spoštovani!

Velike bradavice so prirojena posebnost, ne pa ginekomastija, ki je povečanje tkiva pod bradavico.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

sumim da imam ginekomastijo ker so moje bradavice izbočene in imajo velike bunkice na koncu to sem pa zacel opazati pr kasnik 13letih.. na internetu sem pogledal slike ljudi z ginekomastijo in nekatere so zelo podobne mojim spet druge pa skoraj nic.. pise tudi da je ginekomastija v puberteti dokaj pogosta in da se scasom popravi mene pa zanima gdaj je tisti cas ko je konec pubertete in ko naj bi se use uredilo?? hvala za odg

Spoštovani!

Ginekomastija je povečanje tkiva pod bradvaicami. Če bi zgrabil prsi, bi otipal kot nekakšno grudico pod kožo.

Telesna puberteta mine s koncem rasti v višino – tam nekje do 17. leta, duševna včasih nikoli.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close