ginekomastija
Zanima me kaj lahko naredim da zmanjšam ginekomastijo. Star sem 15 let, imam jo že od 11 leta, nisem ne suh, ne debel, imam pa prekomerno maščobo. Prsne bradavice so ”napihnjene” in se postanejo normalne na mrazu. Kaj lahko naredim?
Zanima me pa tudi zakaj imam velike boke. Premer ram imam 120 cm, premer prsi 98 cm, premer trebuha (pri popku sem meril) 95 cm, boki ( meril sem tam kjer je rit največja) 111 cm, visok sem 179 cm in tehtam 91 kg, imam tudi močnejšo strukturo telesa. Telo je v obliki peščene ure…
Ginekomastija je izraz za povečanje žleznega tkiva dojke pri moških. Vsi moški v manjši meri proizvajajo ženski spolni hormon estrogen. Če se količina estrogena v krvi poveča, se lahko poveča žlezno tkivo dojke in nastane ginekomastija. Pogosto se pojavlja pri najstnikih, saj takrat koncentracija spolnih hormonov (tudi estrogena) naraste. Povečanje je eno ali obojestransko. Ginekomastija je skoraj vedno prehodna in izgine sama od sebe ob koncu pubertete. Če ostane in zelo moti se odstrani s kirurškim posegom. Morda pa pri tebi sploh ne gre za ginekomastijo, ampak imaš pač več mašobnega tkiva? Glede oblike telesa ti žal ne znam povedati kaj pametnega, morda pa je vse skupaj posledica “močne” zgradbe?
Matjaž
sumim da imam ginekomastijo ker so moje bradavice izbočene in imajo velike bunkice na koncu to sem pa zacel opazati pr kasnik 13letih.. na internetu sem pogledal slike ljudi z ginekomastijo in nekatere so zelo podobne mojim spet druge pa skoraj nic.. pise tudi da je ginekomastija v puberteti dokaj pogosta in da se scasom popravi mene pa zanima gdaj je tisti cas ko je konec pubertete in ko naj bi se use uredilo?? hvala za odg