Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Ginekoloski pregled in KT

Ginekoloski pregled in KT

Spostovani !

Zanima me nekaj in sicer :

~ ali se ginekoloski pregledi kaj spremenijo, ko zenska zacne uporabljati kontracepcijske tabletke ?

~ slisala sem, da ti merijo krvni tlak, pregledujejo ledvica,… Ali je to res ? Kolikokrat pa potekajo taksni pregledi in kaj pravzaprav sodi sem (kateri pregledi se opravljajo, da se vidi, ce je vse v redu) ?

~ ali se ti pregledi opravljajo pri vsakem pregledu oz. kako pogosto, ce ne ob vsakem obisku pri ginekologu ?

Sama sem namrec pred mesecem dni zacela jemati KT in v torek imam kontrolo. Zanima me, kaj mi bo ginekologinja “naredila” oz. kako me bo pregledala.

Najlepsa hvala za odgvoor !

Draga Polonca,

Ker se stranski učinki KT pokažejo običajno kmalu po pričetku jemanja in praviloma po daljšem jemanju celo izzvenijo oziroma njihovo pojavljanje upade, je običajno prva kontrola po 3 mesecih. Takrat izmerimo krvni tlak, povprašamo po spremembah telesne teže, glavobolih (migreni), vmesnih krvavitvah, splošnemu počutjuin se zanimamo po “splošnem prenašanju tabletk” in kako gre “jemanje od rok”(mislim na pozabljanje ipd.) ipd. Ginekološki pregled se običajno “preskoči”, če je bil npr. ob predpisovanju KT opravljen PAP bris in je ta v redu. Če se ob jemanju pojavijo kakšne težave seveda prilagodimo pregled težavam oziroma včasih priporočimo dodatne reiskave, kot je npr. laboratorijski testi jeter, pregled delovanja ščitneice, splošni internistični pregled, pregled pri nevrologu ipd.

Spoštovani!

Imam vprašanje v zvezi z rednim ginekološkim pregledom. Namreč, zanima me ali ima ženska pri rednem ginekološkem pregledu, poleg jemanja brisa, pravico tudi do pregleda z ultrazvokom?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav!

Ne! Ultrazvok je dodatna preiskava ki jo po potrebi odredi zdravnik glede na “vrašanje” ki si ga zastavi in na katerega si morda z običajnim pregledom ne more zadovoljivo odgovoriti.

New Report

Close