Najdi forum

Tale moja tema morda ni ravno za starševski forum, morda bi bila boljša za kakšni čisto ženski, a vseeno:
Včeraj sem šla po novo dozo kontracepcijskih tablet – drugega otroka še ne bomo delali tako kmalu, kaj čem – tam je bila tudi ženska nekje v 8. mesecu nosečnosti. Ker je treba primojem zdravniku malo počakati, sva klepetali. Doma ima že dveletnega fantka in vprašala me je, kakšen je njen nov (moj sedanji) ginekolog. Rekla sem, da je precej nežen in tako naprej. POtem pa mi je povedala zgodbo, ki me je pretresla. Ko je bila s prvi sinom v 5. mesecu nosečnosti, jo je pričelo nekaj zbadati spodaj v maternici, zato je – ker v LJ ni imela lečečega ginekologa – šla na urgenco Ginek. klinike. Tam jo je pregledal določeni dr. R. (če boste uganile ime, bom priznala), ki je bil tako grob, da je takoj po pregledu začela močno krvaveti. Ko ga je vprašala, kaj to pomeni, zakaj jo je tako grobo pregledal, jo je samo nahrulil, da bo šla zdaj gor, ker ima nevarnost splava (v 5. mesecu ne rešujejo!) na sprejemni list pa je gladko napisal, da je že prišla s krvavitvijo. Samo da si je zaščitil svojo rit! PA KAM GRE TA SVET!!!!!!!
Naj povem, da je isti zdravnik tudi mene v sprejemni pregledal tri dni po roku – moj mali je zamujal teden dni – in to tako grobo, da sem bila v hipu krvava do kolen. Potem mi je pa samo potisnil med noge dve papirnati brisači in dejal, da bom malo krvavela, če pa rodim pa itak ni hudega, kajne? MISLIM!!!!! Tudi dve moji kolegici imata z njim enako izkušnjo. Saj ne rečem, morda je na kakem področju ginekologije dober, celo odličen, toda v sprejemni je očitno mesar. Ta ženska mi je potem rekla, da bo v primeru, da jo bo spet on pregledal pred porodom – ali bog ne daj vodil porod – zahtevala drugega.
Kaj pa ve?
T.

Po mojem ni potrebno ugibati, kdo je ta zdravnik. Za taka dejanja nam lahko mirne duše poveš, za koga gre. Bomo ostale premislile, če gremo pod njegove roke. Napiši, pa z veliki črkami.

dr. RONČEVIČ

Tinkara … kaj nej rečem … tudi mene je pregledal ta … ma sej sploh nimam besed za njega …. sem bila en teden po roku … pa pridem na pregled … dobim njega … že takoj na začetku sem imela en čuden občutek .. pregled je bil res boleč … po pregledu pa krvavitev .. točno tako kot si rekla …. počutila sem se … grozno … ponižano … sej tisto fizično bolečino bi še kar nekako prenesla .. samo psihična … še danes .. po treh letih, se mi roke začnejo tresti, ko se spomnim.

lp,
Barbara.

Evo, in tako prakticirajo ginekologijo. Sicer pa vemo, da je veliko zmot in prav nič napak, a ne? Pa naj me kdo narobe ne razume. Biti zdravnik je izredno odgovorno in včasih prav zaj… ker imaš v rokah človeško življenje. Sama tega ne bi zmogla. Zato kapo dol! Toda nekateri, pa naj bodo še tako usposobljeni, preprosto ne znajo biti sočutni zdravniki.
Tudi mene, Barbara, kar zvije v trebuhu, ko pomislim na tisto ponižanje in grozo. K sreči ni bilo hujšega, le domov sem se šla ulečt, teden dni kasneje me je pregledal dr. prim. Cerar, ki je vse skupaj opravil nežno in hitro, potem pa me je pogledal in vprašal, kaj zdaj, gospa. Ja, nič,sem rekla, jaz bi, da gre že enkrat ven, ker imam dovolj tega brcanja (eh, moj mali tudi takrat ni spal niti za hip). In sem šla rodit!
T.

Joj punce, berem tole razpravo, pa me kar zmrazi. Sicer še nimam otrok, jih pa načrtujem (če bo vse po sreči bomo naslednje leto začeli delati na tem). In sem iz okolice Ljubljane. Po tehle besedah resno razmišljam da bi šla, ko bo čas za to, rodit v Postojno.

A ste se kaj pritožile nad takšnim ravnanjem? Predstojniki porodnišnice bi morali vedeti kakšne ljudi zaposlujejo. Ali pa mogoče vedo, pa jim je vseeno?

No ja, zanima me še tole, ali lahko pri porodu oziroma pri pregledih pred porodom zavrneš enega zdravnika in zahtevaš drugega? Ker takega mesarja jaz res najraje ne bi imela.

LP.

Spoštovane mame!
Če se vam še kdaj zgodi kaj podobnega, imate vso pravico in dolžnost, da se pritožite. Zahtevajte odgovornega vodjo oddelka in knjigo pritožb. Zelo hudo je, da zaradi ravnanja posameznikov pade slaba luč na celotno ostanovo. (In prav to se ponavadi zgodi).
Pozdrav!
Nina

Eh, saj ne vem, morda se bo to komu zdela gonja proti dr. R., zato bom nehala. Ne dvomim v njegovo strokovnost, mi pa ni vseeno, ko slišim take štorije, oziroma sem jo sama doživela. To, da je tista gospa začela krvaveti morda niti ni on kriv (no, ja) vendar je na sprejemni list napisal napačno informacijo. To me boli! Kako lahko napiše, da je krvavela ob prihodu, če pa to NI RES!!!! Je pa seveda vedno njena beseda proti zdravnikovi. Kaj mislite, komu bodo verjeli?
T.

Grozno! Tudi mene zmrazi, ko tole berem. Torej sem lahko srečna, da nisem naletela nanj ob mojem prvem porodu, ampak kaj pa drugič… Takšne stvari je potrebno potegniti na plan. Saj sta že na tem forumu dve s takšno izkušnjo (morda še katera?), bogve koliko jih je še tam zunaj, ki morda sploh ne vedo, da se to ne bi smelo zgoditi. Morda bi za komentar poprosile dr. Pušenjaka na forumu Ginekologija?
Lep pozdrav vsem
Andrea

O dr. Pušenjaku vse najboljše, ker me je pri prvem porodu prijazno odrešil vseh muk, ko ni šlo več ur nikamor. Toda tega mu ne bi razlagala, kaj pa vem kolegialna solidarnost. Je pa res, da sem še sama o dr. R. slišala iz ust večih žensk, tako, da zagotovodve na tem forumu nisva izjemi.
T.

Le izogibajte se ga, on tudi rad pomaga z vakuumom, auva!

Ti, a ni to tudi precej riskantno za otroka?
Ne vem, samo sprašujem. NINA, JAVI SE!
T.

v lj. porodnišnici sem preživela več kot mesec, zato sem dozivela tudi nekaj (premalo) dobrih izkusenj: vse pohvale dr. Cerarju in dr. Novakovi!

Kadar iztisna doba poroda predolgo traja, tako, da se otroku godi slabo (padec utripov) in je hkrati otrok že globoko v porodnem kanalu, za uspešno dokončanje poroda uporabimo vakuum. (Sicer bi bilo potrebno izvesti carski rez). Vakuum uporabimo tudi, kadar popadki močno oslabijo ali je mamica slabše telesno pripravljena in ne uspe iztisniti otroka.
Pozdrav!
Nina

Jaz sem rodila s pomočjo vakuma . Moram rečt da se niti ne spomnim točno več vsega, z otrokom je bilo vse uredu, tudi tista rdeča ‘kapica’ na vrhu glave je po 24 urah izginila. Zgleda da se mojemu mulčku res nikamor ni mudilo. Naslednji dan mi je bilo rečeno, da je pravzaprav vakum boljša varjanta kot pa carski rez.

Drugače poznam vsaj še eno mamico, katero je ‘obdelal’ prej omenjeni dr. R. … in moram priznat, da po tistem ‘pregledu’ mi niti na kraj pameti ni prišlo da bi zahtevala kakšno knjigo pritožb … edina moja želja je bila .. čimprej stran od tam.
Sicer sem v tisti zmedi stopila do nekega drugega zdravnika na oddelku, mu vsa v šoku povedala kaj se mi je zgodilo … ta me je prijazno na hitro pogledal (ne ginekološko, pač pa samo kako močna je krvavitev), rekel da je vse v redu in .. to je bilo to. Konec.

nič ni narobe, če tu omenimo način dela kakšnega doktorja … naj se ve, da niso vsi takšni, kot bi si pacienti želeli.

lp,
Barbara.

UF, KO TOLE PREBIRAM VIDIM KAKŠNO SREČO SEM IMELA…NAMREČ NEKAJ DNI ČEZ ROK SEM BILA NAROČENA PRI DR. RONČEVIČU – MOJ LEČEČI GINEKOLOG (DR. LUKANOVIČ – IZJEMEN ČLOVEK IN STROKOVNJAK) JE BIL NA DOPUSTU. IN RAVNO, KO BI MORALA PRITI NA VRSTO ME SESTRA VPRAŠA, ČE MI JE VSEENO H KATEREMU ZDRAVNIKU GREM. KER MI JE BILO VSEENO ME JE NAPOTILA PAČ K DRUGEMU.

SREČA.

LP,
ALENKA

Pozdravljene!

Po prebiranju teh vrstic me je postalo kar pošteno strah. Čez nekaj mesecev me namreč čaka porod v (najverjetneje) ljubljanski porodnišnici, mogoče se bom morala tam oglasiti še zaradi česarkoli drugega… in bognedaj, da bi me dobil v roke dr. R. Po prebranem mora biti zares mesar! Se bom pozanimala ali se da zdravnika zamenjati…
LP, Ana

Po vsem tem, kar sem danes prebrala, me samo še spreleti srh, če pomislim, da kaj takega sploh obstaja!!!
Zanima pa me nekaj: se res ne da narediti prav nič proti temu mesarju? Se to res ne da nikakor spremeniti? Torej ta kreten še naprej samo mirno čaka na nove naključne žrtve? Groza!
Sicer nisem iz LJ, ampak me taki podatki popolnoma prestrašijo… Upam, da si bo to prebralo čimveč bodočih mamic in se ga bodo izogibale na daleč, če se to le da.

Drage moje!

Podobno stanje najbrž vlada v vsaki porodnišnici. Rodila sem v Novem mestu, tudi tam je en ginekolog, ki bi natanko ustrezal vašemu opisu. Tudi jaz sem po pregledu takoj krvavela. Jaz sem si mislila: tu vem za enega, v Ljubljani ali drugje jih je lahko več in še vedela ne bom zanje. Za tega vsaj vem, kako in kaj. In sem šla rodit tja.
Menim, da se bi povsod našel kakšen, ki ni v redu. V Novem mestu je eden, pravite v Ljubljani eden (morda še več?), kje drugje še kakšen.
Sicer pa lahko ginekološki pregled ali poseg odkloniš in zahtevaš drugega zdravnika, če seveda zadeva ni nujna, zdravnik pa edini tam (dežurni).Jaz sem to storila.
Nina nam je dobro predlagala. Ampak kaj lahko dejansko dosežeš s tako pritožbo? Nina!?

Lep pozdrav, Aja.

Vsako pritožbo se obravnava resno. Bolniki pogosto ne vedo, da na vsakem oddelku Kliničnega centra npr. obstaja t.i. pritožna knjiga oziroma nabiralnik za oddajo pismenih pritožb. Pritožbo lahko naslovite tudi na predstojnika oddelka, katerega ime je vedno navedeno na vhodu na oddelek. Pritožbo nato obravnava komisija za pritožbe, vodstvo ustanove (predstojnik, glavna sestra, drugi), po potrebi se obvesti tudi zdravniško zbornico. Vedno se opravi večstranske pogovore s prizadetimi. Glavni problem je, da se ljudje večinoma sploh ne pritožujejo. Prrepričana sem, da bi v primeru večih pritožb zaradi ravnanja določene osebe, prišlo do ustreznih ukrepov. Vsekakor pa imajo bolniki pravico, da v primeru nezadovoljstva z določenim zdravnikom izberejo drugega. Priblem pa res lahko nastane v dežurstvu, ko zamenjava običajno ni možna. Pozdrav!
Nina

New Report

Close