Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva ginekološki pregled

ginekološki pregled

Stara sem 26 let in še nisem imela spolnih odnosov. Pred približno enim letom sem bila na prvem ginekološkem pregledu. Ginekolog mi je zatrdil, da je vse v redu in da naj se na ponovni pregled oglasim le v primeru težav oziroma šest mesecev po prvem spolnem odnosu. Ker spolnih odnosov še nisem imela, me zanima, ali mi sedaj, po enem letu (in še vnaprej) zares ni potrebno obiskati ginekologa, saj nimam nobenih posebnih težav? Kaj pa glede zgodnjega odkrivanja raka materničnega vratu? Zares ne bi rada po nepotrebnem obiskovala ginekologa, a po drugi strani se toliko govori o nujnosti rednih pregledov. Kakšen je vaš nasvet?

Najlepša hvala in lep pozdrav!

Anita

Draga Anita,

Ne vem sicer ali vam je uspel ginekolog pri prvem pregledu “pogledati maternični vrat” in “odvzeti bris”, ker je to pred prvim spolnim odnosom včasih nemogoče, pogosto pa oteženo, ker je vhod v nožnico še “priprt”, seveda ne vedno. Vsekakor pa je možnost za razvoj raka na materničnem vratu pri vas izjemno majhna. Pri tem mislim na ploščatoceličnega raka, ki se pojavlja skoraj izključno pri “spolno aktivnih” ženskah, predstavlja 90% raka na materničnem vratu in je edini te vrste, da ga z brisom ugotovimo še v “predstopnji”. Zato je imel vaš ginekolog prav in vam vsaj na eno leto ni potrebno hoditi k njemu. Dovolj bo na nekaj let (recimo 3-4) oziroma po prvem spolnem odnosu bolj redno.

New Report

Close