Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza gilenya in možen nov zagon

gilenya in možen nov zagon

Pozdravljeni!

Pišem ker me zanima oar stvari glede jemanja gilenye. Sedaj bo že četrti mesec, kar jemljem te tablete. Skoraj dnevno me v popoldanskih urah spremljajo glavoboli in tudi vedno bolj pogosto me boli v križu, da se moram najprej zelo počasi raztegniti, da je potem malo bolje. Jaz to dvoje povezujem ravno s temi tabletami. MS imam že tri leta, letos maja nov zagon in zaradi JCV+ smo presedlali na ta zdravila. Tri leta brez problemov na tysabriju (z vmesnimi prekinitvami zaradi načrtovanja nosečnosti). Ali je sploh možno, da se kdaj rešiš tega virusa? Namreč zaradi teh stranskih učnkov gilenye, bi najraje šla nazaj na tysabri.

Ali je možno tudi to, da po sedmih mesecih dobim zagon kljub gilenye? Ob zadnjem zagonu sem imela tudi očesni nevritis na desnem očesu. Vid se je povrnil nazadnje do 90%. Sedaj imam občutek, da se nekaj loteva še na levem očesu. Pogled je drugače ok, samo probleme mi povzročajo premikajoče se stvari (mešanje kosila s kuhalnico, pec ali maček v gibanju, človek s premikanjem rok). Kot dane bi mogla videti stvari z obema očesoma enako.

Naj povem še, da imam tudiprebavne probleme, ki se mi vlečejo že kar nekaj časa – cca 4-5 mes. Sedaj so mi odkrili biliarni gastritis in bulbitis – povezujem ga z medrolom. Čakam še na dihalni test, da vidimo če je tudi bakterija (ob gastru sem že jemala ultop in je rezuktat zato lažen).

Kako gresta skupaj klaritromicin in gilenya? Jaz sem v tej kombinaciji dobila neke rdeče fleke po nogah in kot neko koprivnico po dekolteju.

Se opravičujem za tako izcrpno vprašanje in se zahvaljujem za odgovor.

Lp, Petra

Pozdravljeni,

ob visokih vrednostih indeksa JCV protiteles je smiselna prekinitev zdravljenja s Tysabrijem, saj se z leti na terapiji in visokim indeksom poveča verjetnost za neželene učinke zdravljenja, predvsem progresivno multifokalno levkoencefalopatijo, ki je lahko zelo težka bolezen. Glavobol je lahko neželen učinek zdravljenja z Gilenyo, ni pa nujno, zato o tem poročajte lečečemu nevrologu ob naslednjem obisku.
Ob vsakem imunomodulatornem zdravljenju za multiplo sklerozo lahko pride do zagonov, vendar so zdravila drugega reda (Tysabri, Gilenya) učinkovitejša od zdravil prvega reda. Zagoni bolezni navadno pridejo v nekaj dneh in jih bolniki zaradi precejšnjih težav navadno prepoznajo. Del simptomov lahko seveda gre tudi na račun utrudljivosti, ki je pri bolnikih z MS pogosta. Glede težav z levim očesom: bolečina je lahko prvi znak zagona bolezni (vnetja vidnega živca), vendar navadno kmalu za tem nastopi poslabšanje vidne ostrine. V tem primeru obiščite svojega nevrologa.
Očitno so vaše prebavne motnje bile prisotne že pred zdravljenjem z Gilenyo, zato bi jih težko povezovali s tovrstnim zdravljenjem. Vidim, da ste že pristopili k diagnostiki, kjer boste/ste srečali tudi gastroenterologe, ki so pravšnji naslov za to.
Klaritromicin lahko že sam po sebi povzroči nekakšno alergično reakcijo, z Gilenyo pa se tudi presnavljata preko istih poti v jetrih in je zato lahko koncentracija klaritromicina (in tudi Gilenye) ob tem v krvi višja. Bolj verjetno kot kakšna interakcija v tej smeri se zdi reakcija na klaritromicin kot tak.

Gregor Brecl Jakob, dr. med.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Spoštovani!

Hvala vam za odgovor. Moram povedati, a me sedaj oči ne bolijo več, kakšnega slabšanja vida trenutno ne zaznam, vendar pa me bolj moti to, da stvari v gibanju ne vidim tako kot bi morala. Kot sem že zapisala v vprašanju. Dejansko sploh ne vem katero besedo bi uporabila, da bi opisala ta pogled. Enostavno kot da ne morem sfokusirati pogleda. Verjetno bo to posledica tega, da vid na desnem očesu ni ok zaradi prebolelega neveritisa.

Lp, Petra

New Report

Close