Najdi forum

Gilbertov sindrom

Pozdravljeni.

Imam Gilbertov sindrom in v zvezi z njim me zanimata dve stvari. Katere so tiste snovi, ki jih v telo ne smem vnašati? Verjetno moramo biti tisti, ki imamo ta sindrom, še posebej pozorni, katera zdravila lahko uporabljamo in katera ne. Npr. sam trenutno uporabljam za nos Tonimer Balsamic Strong in ne vem, ali ga lahko jemljem ali ne. Je sicer brez recepta, uporablja pa se ga bojda lahko vsak dan.
Drugo vprašanje pa je, koliko, če sploh kaj, lahko spijem alkohola? Do sedaj sem, kadar sem pil, spil 1-3 pire v enem večeru. Ne pijem pa to dnevno, ampak recimo v povprečju enkrat na dva tedna. Kolikor vem je dobro, da se mi s tem sindromom izogibamo alkoholu, saj gre za tekočino, ki jo jetra težje prebavljajo.

Hvala.

Pozdravljeni!

Bolniki z Gilbertovim sindromom se morajo predvsem izogibati zdravilu irinotecan in zdravilom za zdravljenje HIV in vsem zdravilom, ki so toksična za jetra. Pred jemanjem vsakega zdravila je potrebno prebrati navodila za uporabo oz kontraindikacije, saj za vsa zdravila ne moremo vedeti, ali so škodljiva za bolnike s tem sindromom ali ne. V kolikor tega ni izrecno navedenega, lahko zdravilo uporabljate. Sicer se morajo bolniki s tem sindromom izogibati stradanju, ocvrtim jedem, mastni hrani, t.i. junk foodu, kavi, čaju in seveda alkoholu. Pitje alkohola kot ga navajate vi je še sprejemljivo.

Lp, Nataša Smrekar

Pozdravljeni.

Kaj to pomeni, da je še sprejemljivo. Da mi 1-3 piri v enem večeru ne bodo škodovali ali pa da mi bodo malo škodovali? Na spletu sem namreč prebral, da se moramo tisti, ki imamo gilbertov sindrom izogibati alkoholu.

Hvala.

Spoštovani!

Vse snovi, ki jih morajo jetra presnoviti, obremenijo sistem, pri katerem nastaja žolčno barvilo bilirubin, ki je okvarjeno. Mednje sodi tudi alkohol. Ne poznam nobene študije, ki bi opredelila količinsko, koliko lahko pri Gilbertovem sindromu spijete. Za vse ljudi velja, da je varno pitje alkohola 2 merici, to je 1 pivo v 24 urah, če že res mora kaj biti.
Naprej lahko sklepate sami.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni.

Ali ni potemtakem tako, da pa jaz lahko spijem samo polovico te merice kot vsi ostali, ker moja jetra ne delujejo tako učinkovito kot pri drugih? Torej bi s tremi piri v enem večeru močno preobremenil jetra.

Hvala

Spoštovani!

Res se skušajte omejiti na 1 pivo, še boljše pa je, da to ni vsak dan, saj morajo jetra predelati še vrsto drugih snovi, ne samo alkohol. Pomembno je tudi, da ne jemljete sami raznih zdravil in prehranskih dopolnil, ki tudi obremenijo jetra.

LP; Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close