Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja gilbertov sindrom

gilbertov sindrom

Pozdravljeni

Mi lahko poveste kaj ta sindrom pomeni v zvezi z hepatitisom? Če je eden izmed starih staršev imel zlatenico, je potem vnuk lahko imun na hep., ali to velja samo za otroke (1. generacijo)

hvala za odgovor

Spoštovani!
Mb. Gilbert imenujemo dedno (prirojeno) motnjo v presnovi bilirubina (žolčnega barvila) v jetrih. Motnja se torej deduje – prenaša iz roda v rod. Koliko pa se izrazi, pa je odvisno od več dejavnikov.
Za Gilbertoc sindrom je značilno občasna, včasih pa tudi stalna povišana koncentracija žolčnega barvila v krvi. Ljudje s to motnjo postanejo ob fizičnih naporih, stradanju ali drugi bolezni nekoliko zlatenični, povišana je tudi koncentracija žolčnega barvila v krvi. Motnja ni nevarna in je ni potrebno zdraviti.

“Zlatenica”omeni le povišanje žolčnega barvila v krvi. Lahko je posledica vnetij v jetrih (hepatitisov); prirojenih motenj v presnovi bilirubina (npr. Gilbertov sindrom); zapore žolčnih vodov – ki jo najpogosteje povzročijo žolčni kamni; večjega razpada rdečih krvnih celic…

Hepatitis pa pomeni “vnetje jeter”. To vnetje največkrat nastane zaradi okužbe (npr. virusni hepatitisi), lahko pa tudi zaradi drugih vzrokov: alkohol, avtoimunski dejavniki…

“Imunost ” na npr. virusnega povzročitelja, ki povzroča vnetje jeter (hepatitis), lahko dosežemo le, če bolezen prebolimo ali se proti njej cepimo. Stari starši tu ne igrajo nobene vloge.

Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Lani so mi pri pregledu krvi ugotovili Gilbertov sindrom. Letos se mi je prvič pojavila putika. Živim zdravo, stara sem 48 let, ITM 20,5, imam nizek krvni tlak, brez povišanega holesterola ali sladkorja v krvi, zelo športno aktivna, ne pijem, ne kadim,.. Ali mogoče obstaja povezava med Gilbertovim sindrom in putiko?

Ne. Bolezni nista vzročno povezani. Gilbertov sindrom je običajno, neškodljivo genetsko stanje, pri katerem je jetrni encim, ki je bistven za odstranjevanje bilirubina  nenormalen. Zato se koncentracije bilirubina nekoliko povišane. Putika (protin oziroma urični artritis) pa je presnovna bolezen, ki pri bolnikih povzroči vnetje sklepov. Kaže se z občasnimi napadi močnih bolečin v posameznih sklepih, največkrat gre za sklepe palcev na nogi ali kolena. Gre za bolezen, ki je zelo povezana z načinom prehranjevanja, Vzrok za težave je povišana koncentracija sečne kisline v krvi, ki se v obliki kristalov nalaga v sklepe in druga tkiva. Nastajanje sečne kisline in njenih soli se poveča zaradi prevelikih količin zaužite hrane, ki vsebuje purine (ti so sestavni del človeških tkiv, v telo pa pridejo tudi s hrano). Če je purinov preveč, se kristali sečne kisline, ki nastane pri njihovi razgradnji, začnejo nalagati v sklepe.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

Vsa sem obupana in prosim za pomoč.

Sem mama 14 letnemu fantu, kateri je zbolel in ima vse znake za gilbertov sindrom.

Zdravnica sumi na ta sindrom.

Dobil je napotnico za gasteološko ambulanto, pregled za gilbertov sindrom.

Na internetu sem malo prebirala o tem sindromu in piše samo da je deden.

Problem je pri nam samo to, da jaz sem epileptik in sem v času nosečnosti jedla antiepileptična zdravila. Jaz nimam tega sindroma, niti noben v moji družini. Za očetovo družino ne vem, če ima kdo ta sindrom. Oče tudi nima tega sindroma.

Od česa še lahko to pride?

Moj sin, je imel v otroštvu gastrološke težave. Bil je zaprt. Mučil ga je stres, zato ker sva njegovim očetom šla narazen.

Oče je bil nasilen do mene. Do otroka ni bil, vendar se je enkrat zgodilo, da me je potisni z njim v naročju v steklena vrata in je steklo šlo po otroku. Hvala bogi nič ni bilo narobe z njim.

Sin hodi v 9 razred osnovne šole in je pravdober. Večina stvari je. Ni izbirčen. Je športnik in imel je že večkrat zlomljeno kost na roki, prst na nogi in trenutno ima težave z kolenom. Sedaj pa še je dobim vse znake za gilbertov sindrom.

Kako je to lahko možno? Kako se to zdravi? Je res da lahko privede do smrti?Se ta sindrom kdaj pozdravi? se mora držati kakšne diete?

Prosim za pomoč.

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.

Lep pozdrav,

Špela

 

 

 

Gilbertov sindrom je običajno, običajno neškodljivo genetsko stanje, pri katerem je jetrni encim, ki je bistven za odstranjevanje bilirubina, nenormalen. Zato so koncentracije bilirubina nekoliko povišane. Sploh ni nujno, da so okvare zelo različnih stopenj (lahko da imate spremenjen gen, a ne toliko, da bi se okvare sploh zaznale), lahko da je še kasneje prišlo do mutacije, možnosti je veliko, …

https://viva.bhc.si/Bolezni/217

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

New Report

Close