Gibalni razoj 8-mesecnik
Pozdravljeni.
Se opravicujem, da odpiram novo temo, ampak sem vse prebrala in nisem nasla nekega konkretnega odgovora za naso situacijo.
Torej, nas osemmesecnik se je pricel postavljati na noge ob opori (postavi se na kolena, potem nogico pokrci in stopi na stopalo). Kar me bega je to, da se se vedno ne plazi pravilno po vseh stirih – ampak ze dober mesec se plazi kot ranjen vojak po trebuscku. Po vseh stirih se sicer plazi, ampak samo kak meter, ko pa se mu zacne muditi, pa hop na trebuscka in siba.
Do sedaj je bil njegov gibalni razvoj cisto po knjigah, pasenje kravic, obracanje, pivotiranje, kotaljenje… sedaj pa tole. Naj povem, da je tako rekoc ves budni cas na tleh – saj zelo rad sam raziskuje in se giba brez omejitev.
Tudi sedaj ko se postavlja na noge, se lepo spusti dol na ritko, potem pa naprej na vse stiri. Nato pa spet na trebuh in siba.
Moje vprasanje: nekje sem prebrala, da se mu naj omejuje postavljanje na noge, dokler ne plazi po vseh stirih. Je to res? Kako naj to naredim, ce ja? In ali sploh lahko realno pricakujem, da se bo plazil po vseh stirih glede na napisano?
Pa se eno vprasanje: ponoci se mi zbuja na 1.uro…in to tako, da zacne plezat po postelji, se dvigat ipd. Je mozno, da se zbuja, ker podozivlja dneve? Ali lahko kako pomagam, da bo lepse spal?
Hvala vnaprej in lep praznicni december vam zelim 🙂
Lp, Lucija
Kobacanje oz. plazenje je del stopenjskega gibalnega razvoja dojenčka. Vendar manjši del dojenčkov nikoli ne osvoji pravega kobacanje, pač pa takoj, ko znajo vstati (pravilno, kot ste tudi vi napisali, torej gre na vse 4, pokrči koleno in vstane iz pokleka) raje trenirajo ta del gibanja kot pa pravilno kobacanje. Kobacanje se sicer pri doječkih pojavlja med 8. in 9. mesecem. Mogoče bi mu pomagali tako, da predenj postavljate ovire (najboljši bi bil terapevtski valj), ki bi ga moral preplaziti tako, da dvigne trebuh b pravilni štirinožni položaj. Zaenkrat pa , razen odsotnosti kobacanja, ni videti, da bi bilo karkoli narobe z gibalnim razvojem.
Zbujanje po prvi uri spanja ali moten vzorerc spanja nasploh (oz. še ne popolnoma usvojen vzorec) je pogost tako v dojenčkovem obdobju kot še kasneje, nekako do 3. leta starosti. Običajno sanjamo po prehodu iz globoke v plitvejšo fazo spanja. Če se takšne motnje uspavanja oz. spanja v prvem delu počitka pojavljajo tudi še kasneje in motijo spanje na sploh (premalo, težko ponovno uspavanje), se je dobro posvetovati s pediatrom ali morda tudi nevrologom ali psihologom.
Pozdravljeni,
Hvala za vas odgovor. Nas fantic se je kmalu potem zacel pravilno kobacati in je zdaj cisto pozabil na fazo ranjenega vojaka. Prav tako ze veselo hodi ob opori (kavcu ipd), tako da je to super 🙂 tudi spanje se je nekako uredilo, se sicer zbuja, ampak ne ponavlja vec kobacanja in hitro se umiri in zaspi nazaj.
Imamo pa sedaj drugo tezavo, ki me precej spravlja ob pamet. Nagruntal je, da ima jezik in sedaj velikokrat ne spravim nobene hrane vanj (predvsem koscki, kosilo…). Fanta smo na gosto hrano zaceli navajati z dobrimi petimi meseci, bil je navdusen jedec, vse je rad poskusil. Do 7.meseca ni sprejemal kosckov, potem pa je tudi te sprejel (npr 3 tedne nazaj je veselo jedel na koscke narezano meso, ribe, kruh ipd. Sedaj pa imamo ze 10 dni borbe pri hranjenju, in sicer se je iz navdusenega jedca prelevil v totalno izbircnega dojencka. Kako to izgleda. Vsako hrano ob prvem dotiku izpljune (z jezikom potisne ven). Ob drugem poizkusu potem vcasih sprejme – verjetno odvisno od tega, ali mu je vsec. Ni v celoti povezano s koscki, ceprav se pogosteje pojavi, ce so koscki hrane. Tako je npr danes ajdovo kaso z zelenjavo vztrajno zavracal (na koncu sem ga podojila, da vsaj malo je), ceprav je le-to vcasih imel zelooooo rad. Pomislila sem, da je morda zaradi izrascanja zob (v zadnjem mesecu so mu zrasli 4je zgoraj), ampak mi pokaze, da ni ko npr brez tezav pohrusta baby piskotek ali skorjo kruha.
Ne bi me tako skrbelo, ce bi bil malcek med mocnejsimi, tako pa je drobne sorte. Pri rojstvu 3kg in 50cm, pri 9.mesecih 8,5kg in 71cm.
Imate morda kaksno idejo, kaj bi lahko bilo krivo za to stavko in kaj narediti- kako reagirati, ko se to dogaja?
Hvala in lp,
Lucija
Morda gre le za nekaj prehodnega. Sicer seveda vztrajajte in ponujajte. Je pa nevarnost, da zaradi tega, da “otrok vsaj nekaj dobi”, dobi preveč mleka in premalo drugih hranljivih snovi. ne glede na težo je zanj bolje, da še eno uro počakate in bo jedel lačen.