Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija GH in kakanje

GH in kakanje

Pozdravljeni!!!

Prosila bi vas za nasvet oz. mnenje. Imam sinka starega 4 mesece(oz. 2 meseca). Kdaj lahko začnem s hranjenjem po žlički? Ko stabilno drži glavico? S čim pa naj začnem?

Res že komaj čakam da začnemo jesti po žlici, saj upam da se mu prebava kaj izboljšala. Sva namreč že mesec in pol na lacteconu vsak 3 dan (5ml), če ne sploh ne kaka. Sem tudi probala da sem mu dajala 1 teden lactecon po 5 ml, vendar se ni vsak dan pokakal.GA pa je močno zvijalo zato sem po 1 tednu, ko ni bilo učinka,prešaltala nazaj na vsake 3 dni 5 ml. To mu pomaga včasih se že isti dan pokaka, včasih pa naslednji dan. Jemlje tudi coli prev in bio gaja in morm rečt kok vsi hvaljo da se jim je prebava takoj vzpostavila (po biogaja) našemu ne pomaga nič. Ali mislite da je to normalno za 4-mesečnika, ki je hranjen samo še z AM, da ne odvaja več sam. Ne upam pa čakati več kot 3 dni saj se bojim da ga bo čist zaprlo in da bo še slabše. Pediatrinja vse kar mi pove je to da ko bo začel jest, bo začel tudi kakat!!!
Sprobala sem tudi 5ml toplega (brez mehurčkov) donata na kg tt vendar ni bilo učinka(zvijalo ga je pa tok da je bil čist fertik) .

Zamenjala sva že vsa AM od Aptamila do Novalaca IT, zdej trenutno smo na HIPP s probiotikom,preabiotikom -sem mislila da bi mu to kej pospešilo prebavo ampak ni!!!! KAj mi svetujete? Bi bilo potrebno opraviti kakšne dodatne preiskave, ali je možno da so težave res od AM In da ko bo jedel na žlico bolje??

Pa še to_moj 4-mesečnik res zelo slabo pije, sem probala že vse čajčke (brez sladkorja), vodo…po flaški, žlički….pa nekako ne gre več kot 20-40 ml na dan. Zadnjič ko je bilo res vroče je bil dosti zbujen pa je res spil 120ml čez dan. Tudi če ga silim in mu non-stop dajem flaško v usta ne pije.

Hvala za vaše mnenje oz. odgovor!!!! 🙂

Draga “dilema”,

najverjetneje bo z uvajanjem GH vaših dilem in stresov v zvezi s kakanjem hitro konec (kar pravzaprav ni vezano na hranjenje na žličko – na ta način lahko dajete tudi mleko). Dotlej pa vas čaka še kakšen mesec ali dva čakanja na (pre)redke kakce v plenički.

Očitno ste res poskusili že prav vse, kar imamo na seznamu pomoči za dojenčke z zaprtjem. In ker Lactecon pomaga, bi se ga jaz držala – ker se ne vsrkava v telo, je naraven in ne povzroča “navajenosti”, ne bi bilo nič narobe tudi, če bi ga dajali vsak dan (tako kot ga dajemo mi našim nedonošenim varovancem s hudim zaprtjem). V primeru, da bi težave po uvedbi GH še vztrajale, pa bo treba na posvet (in pregled) h gastroenterologu na Pediatrično kliniko, da izključi kakšen drug razlog, za katerega je treba uvesti drugačno zdravljenje. A dotlej je še dolgo – in verjamem, da se bodo težave s kakanejm že v nekaj tednih omilile. Pri tem pa je pomembno, da prelisičite vašega dojenčka pri pitju dodatnih tekočin, še zlasti v času, ko je zunaj vroče. Če noče vode, poskusite s čajem za dojenčke njegove starosti (instant čaji so zelo enostavni za uporabo, praviloma jih dojenčki radi pijejo) ali celo z doma pripravljenim kompotom.

Veliko uspeha vam želim pri eksperimentiranju,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Hvala za vaš odgovor. Srčno upam da se mu prebava uredi

Kakšen domači kompot pa naj mu naredim?(namočene slive?) To je edino kar še nisem probala, mogoče ba mi to pomagalo!

Prosila bi vas še za mnenje o uporabi novalaca it in kapljicah coli prev. V lekarni mi je rekla da s tem ko mu dajem novalac it in capljice coliprev da to je ravno nasprotni učinek. Novalac it vsebuje več lakotoze s kapljicami pa mu jo jemljem?Zato sem tudi začela z Hipp mlekom.(tako mi je svetovala v lekarni)
Biogaja sem ukinila, ampak vedno bolj razmišljam da bi ukinila coliprev in rajši dajala bio gaja, saj je bolj priporočljiv za črevesje!

Zanima me še: v lekarni mi je svetovala naj kupim kak sok (za 4 mesečnike-frutek varijanta) in naj ga razrečim z malo vode in dam piti? Kaj vi mislite je še prezgodaj glede na to da je kronološko star 4 mesece, korigirano 2meseca?

Draga “dilema”,
mirno lahko dajete skupaj Novalac IT in Coliprev, se njuno delovanje ne izključuje – res pa je, da je v Novalacu IT delež laktoze = mlečnega sladkorja večji, v Coliprevu pa so encimi, ki mlečni sladkor razgrajujejo. Res pa je, da ob uporabi dveh učinkovin ne veste, katera je v resnici pomagala (če sploh katera). BioGaia je spet posvem nekaj tretjega, kar sicer lahko dajete skupaj s prvima omenjenima.

Kompot je lahko pripravljen iz suhih sliv, lahko tudi iz domačih jabolk, hrušk – bistvo je v dojenčku prijetnem okusu (ki potem kompot = vir tekočine z veseljem popije), ne toliko v sestavinah. Frutek je tudi alternativa, čeprav je res “korigirano” malo zgodaj – a je črevo zanesljivo že dovolj zrelo, da težav ne bi smelo biti.

Pozdrav,

Lili Cerar

P.S. Za konec naj dodam še cinično pripombo – kot zdravnica, ki se huduje nad komercialno usmerjenostjo lekarn, ki naj bi – po možnosti zdravim – prodale čim več zdravil in s tem mastno služile (kar se dogaja pod sedanjim vodstvom Lekarne Ljubljana): ob vsem kar nabavljate v lekarni (resda ste ena od mnogih, ki v obupu ob otrokovih težavah nabavijo prav vse, kar jim ponudijo), upam, da že imate “kartico zvestobe”.

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

No, upam, da mi dr. Cerarjeva dovoli, da se še jaz “uštulim” v tole temo:), mogoče bodo pa moje izkušnje kaj koristile gospe Dilemi.

Naš otrok je tudi rojen 2 meseca prezgoda, sicer je zdaj stara 7m, kor.5m. Tudi mi smo z intenzivne prišli z diagnozo obstipacija.
Naš otrok je nekako od korigirane starosti “-0,5m” dobival dnevno 5ml Lactecona (zjutraj na tešče). Najdaljši razmak “nekakanja” je bil kljub sirupu 3dni. Cca mesec in pol je bila doza L. 5ml, občasno tudi donat. Potem smo začeli L. ukinjati po 0,5ml – se pravi na vsakih nekaj dni malo manjša doza. Po dobrem mesecu smo prišli na nulo in to je dejansko bilo to. Občasno sem ob zvijanju dodala predpisano količino donata in rezultat je bil viden takoj. Od kar smo pa uvedli GH (že po prvi žlici kolerabe!), je pa kakcev za izvoz (3-4x dnevno). Zelo se je obnesla na primer melona.

Tako da…moj preizkušen nasvet bi bil zelo postopoma ukinjati Lactecon. Lahko pa tudi, da je vse skupaj samo plod moje domišljije in je črevo enostavno “dozorelo”.

Po mojih izkušnjah (tudi probali vse živo) je najslabše mleko Aptamil – najbolj zapira. Nekako se v smislu kakanja obnesel Aptamil Comfort, vendar je otrok po njem začel polivati. Nekaj časa smo uporabljali celo DM mleko Babylove (je res super za kakanje), vendar naj ne bi bil kakovosten, vseboval naj bi preveč elektrolitov (kljub temu, da naj bi bil skladen z vsemi smernicami). Jaz sicer temu ne verjamem preveč, vse skupaj se mi zdi le plod velike agresije s strani najmočnejših oglaševalcev. No, na koncu smo tudi mi “podlegli” Novalacu.

Za “kakanje” se je pri nas zelo obnesel tudi čaj “Krtek trebušček”, po komarček z jabolčnim sokom od DM-jeve znamke.

Biogaia je pa po moje nateg – vsaj pri nas ni bilo učinka.

Lep pozdrav,

Petra

Hvala za odgovore!!!
Mi sedaj vsak dan kuhamo slivov kompot ali pa jabolčni kompot. Okus mu je zgleda full všeč 😉
Sicer še vedno ne odvaja spontano, ampak vsaj zadostno količino tekočine dobi: včeraj je spil 180ml kompota in 50 ml čaja. Mogoče mu bo s pomočjo tekočine tudi uspelo kakati.Bom pa tudi jaz poskušala postopoma ukiniti Lactecon oz. upam da ko bo začel uživati GH da se nam prebava uredi

LP 🙂

New Report

Close