Najdi forum

geštalt terapija

Pozdravljeni,

Kakšno je vaše mnenje glede geštalt terapije?

Pri dveh osebah, ki ju zelo dobro poznam, je terapija “prinesla” zelo potencirano narcisitično obnašanje. Pred terapijo so seveda bile pri teh osebah narcisitične značilnosti, a po terapiji je vse skupaj zelo odkrito agresivno, arogantno in defenzivno (žal, poleg vsega ostalega vedenja).

Je to problem neustreznega psihoterpevta ali je bistvo geštalt terapije, da podpira pri klientu kar koli, pa če tudi je to narcisizem?

Hvala za odgovor!

 

 

Pozdravljeni,

Vaše vprašanje o učinkih gestalt terapije na narcisistično obnašanje je zelo zanimivo in odpira pomembno temo v psihoterapiji.

Gestalt terapija je oblika psihoterapije, ki se osredotoča na spodbujanje samozavedanja in sprejemanja trenutnega doživljanja. Njen cilj je pomoč posameznikom, da postanejo bolj zavedajoči se svojih čustev, misli in obnašanja v tukaj in zdaj, ter da prevzamejo večjo odgovornost za svoje življenje. V teoriji gestalt terapija ne bi smela spodbujati ali okrepiti narcisističnega vedenja, ampak naj bi pomagala posameznikom bolje razumeti in integrirati svoje izkušnje, kar vključuje tudi soočanje s potencialno škodljivimi ali neuravnoteženimi vidiki njihove osebnosti.

V vašem primeru se postavlja vprašanje, ali je do potenciranja narcisističnega obnašanja prišlo kot nepričakovan stranski učinek terapije ali zaradi neustreznega pristopa terapevta. V psihoterapiji je izjemno pomembno, da terapevt pristopa individualno in prilagojeno posamezniku, posebej pri osebah z močnimi narcisističnimi tendencami. Neustrezen terapevtski pristop lahko vodi v nenamerne učinke, kot je okrepitev že obstoječih negativnih vedenjskih vzorcev.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Najlepša hvala za vaš odgovor.

New Report

Close