Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo gestacijski deabetis in inzulin

gestacijski deabetis in inzulin

Spoštovana!

Ugotovljeno je bilo, da imam nosečniško sladkorno bolezen, na podlagi OGTT testa, saj sem imela sladkor na tešče 5,1.

Trenutno sem na merjenju sladkorja 90 min po zajtrku kosili in večerji, ter 1x na teden na tešče.
Rezultati so sledeči:
Sladkor po zajtrku se gibljejo meritve od 4.9 do 5.9 (4,9 5,7 5,4 5,5 5,8 5,9 5,7 5,3 5,6 5,4 5,5 5,7 5,6)
Sladkor po kosilu imam v mejah od 5.2 do 6.2 (6,0 5,2 6,1 5,7 5,4 6,2 6,0 5,4 6,2 6,0 6,1 5,1 5,8 5,6)
Sladkor po večerji od 5.2 do 6.3 (5,2 5,1 6,1 5,2 5,8 5,2 5,3 5,4 5,2 5,9 6,3 6,2 5,6 6,1 5,9 5,7 5,8 5,7)

Sladkor na tešče 5,5 5,3 5,4 5,2 5,5 5,3 (izmerila sem si ga več kot 1x na teden)

Glikiran hemoglobin imam 5%

Na pregledu mi je bilo rečeno, da imam previsok sladkor na tešče, dobila sem navodilo da si ga moram meriti vsak dan in da če rezultati po 1 tednu ne bodo boljši ( sladkor nižji od 5,3) da me bodo dali na inzulin.

Zdaj pa mene nekaj zanima. Dejstvo je, da moje meritve na tešče v bistvu niso na tešče, ker med zadnjim obrokom in meritvijo na tešče onavadi mine manj kot 6 ur.
Problem imam namreč v tem, da kljub temu da se točno držim predpisanih količin ( vse tehtam) jem povečereke, pijem ogromno ( tako da hodim ponoči 2-3 krat na stranišče) da imam zjutraj v urinu ketone. Ketonov sem se uspela izogniti šele na način da po povečerku se pravi sredi noči spijem še malo jogurta oziroma mleka. V kolikor tega ne naredim imam zjutraj ketone.
Kaj lahko spremenim pri povečerku, da mi ponoči ne bo treba jesti jogurta in da ne bom imela ketonov?

Kdaj in na podlagi katerih meritev se zdravnik odloči za zdravljenje z inzulinom. Priznam, osebno bi se inzulinu rada izognila, saj s tem ko si pričneš dajati inzulin obstaja tudi možnost hipoglikepij itd

Poleg tega me zanima tudi kako je s predpisovanjem lističev za merjenje glukoze. Zdravniki trdijo, da nosečnici pripada 150 listkov na mesec, kolikor je pa meni znano, pa s strani zavarovalnice to NI PREDPISANO in dejansko plačajo toliko lističev kolikor jih pacient potrebuje. Pa da ne boste rekli da si zmišljujem, to je jasno povedal predstavnik ZZZsja v oddaji dobro jutro na rtv slo pred cca 1 mesecem.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

dostop do med over neta ni delal, zato vam nisem mogla odgovoriti prej. Sedaj ste z diabetologom razčistili že jutranji inzulin. Če niste, mi pišite.
Glede lističev. Nosečnici, ki ni na inzulinu po pravilih ZZZS pripadajo največ 3 lističi na dan. Predstavnik ZZZS tega očitno ni vedel. Poglejte okrožnico MP št.9 iz leta 2007, objavljeno v elekronskih gradivih ZZZS.

Lep dan

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close