gestacijska vrečka
Spoštovani dr. Pušenjak!
Že 2 leti in pol se z možem trudiva zanositi.V maju 2000 sem po normalni menstruaciji (28.dan ciklusa)po 7 dneh ponovno zakrvavela s hudimi abdominalnimi bolečinami.V bolnišnici so postavili diagnozo spontani splav.Na ginekološki kliniki so mi po začetnih preiskavah odkrili septum maternice in mi ga v decembru 2000 histeroskopsko odstranili.Po dveh menstruacijah sem zanosila.Zadnjo menstruacijo sem imela 15.1.2001.Cikluse imam dokaj redne (27-29 dni), izjemoma (le nekajkrat v 15 letih) na 35 dni.
Ob zadnjem pregledu pri ginekologinji (46 dni od zadnje menstruacije),je vaginalni ultrazvok pokazal pravilno oblikovano gestacijsko vrečko premera 11 mm,kar pa naj ne bi ustrezalo gest. starosti 46 dni.Ginekologinja meni,da je bila ovulacija nekoliko kasnejša kot običajno.
Kakšna naj bi bila gestacijska starost pri premeru vrečke 11 mm?
Vem,da je nožnični izcedek lahko prisoten na začetku nosečnosti.Ali je normalno,da je prozorno rumenkast in vlecljiv kot jajčni beljak?Občasno se pojavijo tudi rdečkaste nitke.Bolečin nimam,le občasno me rahlo cukne v spodnjem delu trebuha.
Za odgovore se vam v naprej zahvaljujem
Alenka
DRaga Alenka,
zelo razumem, da vas po tolikem času kar se da skrbi za vašo nosečnost vendar vas rotim: nikar ne razvijajte “psihoze neplodnih žensk” v nosečnosti. Vaša nosečnost pri gestacijski vrečki 11mm je stara 44 dni od “teoretičnega prvega dne zadnje menstruacije” kar je standardni način ocenjevanja trajanja nosečnosti. 2 dni razlike v biološkem smislu je “manj kot nič”, saj termin poroda ni en dan temveč obdobje od 3 tedne pred do 2 tedna po pričakovanem datumu poroda.
Tudi gosto vlecljiv izcedek iz nožnice je verjetno normalen, morda pa gre za infekcijo nožnice. Ob naslednjem obisku v posvetovalnici poprosite svojega ginekologa, naj preveri, za kaj gre.
ponovno lep pozdrav
Zahvaljujem se vam za odgovor na zastavljeno vprašanje o velikosti gest.vrečke. Včeraj sem zakrvavela in obiskala ginekologinjo,ki je ugotovila,da se gest.vrečka ni nič povečala in da so robovi nekoliko bolj nepravilni. Na osnovi rezultatov beta-HCG-ja se bo v petek odločila o nadaljni terapiji. V primeru odmrtja padca hormona naj bi opravila abrazijo sluznice maternice.
Ali se poseg opravi v splošni anesteziji?
Ali je potrebno po posegu ostati v bolnišnici?
Hvala za vaš odgovor
Alenka
DRaga Alenka
Če boste tešči, boste pri posegu spali, sicer pa boste dobili močno sredstvo proti bolečinam in teh tudi ne boste čutili…..v primeru seveda, da bo abrazija potrebna. Po posegu boste ši domov isti dan, če bo poseg opravljen dopoldan in naslednji dan, če bo poseg opravljen popoldan ali zvečer.
Spoštovani dr. Pušenjak!
Ponovno vas lepo pozdravljam in upam,da s svojimi vprašanji nisem preveč nadležna.Vse to se mi dogaja prvič in sem zelo prestrašena.
Na Ginek. kliniki v Ljubljani so mi opravili abrazijo zaradi Blighted ovuma.Ginekologinja se je tako odločila na osnovi vrednosti beta-HCG-ja,ki je znašal 3034 2 dni pred posegom in 2266 1 dan pred posegom.Po posegu sem še isti dan nehala krvaveti,bolečine pa niso nič manjše (že 4 dni).Vročine nimam.
Sedaj imam še eno vprašanje.Ali padajoče vrednosti beta-HCG-ja izključijo možnost izvenmaternične nosečnosti? Na izvenmaternično nosečnost je klinična ginekologinja posumila zaradi nepravilnih robov gest.vrečke(psevdovrečka).
Bolečine so namreč lokalizirane na desno stran in izžarevajo proti križu.Maternico imam v RVF in v desno.
Upam,da mi boste lahko odgovorili na moje vprašanje in me nekoliko pomirili.
Alenka
Draga Alenka,
padajoče vrednosti beta-HCG samo potrjujejo, da ne gre za vitalno nosečnost nič pa ne govori o lokalizaciji le-te. Po izkušnjah pa vendar pri padajočih vrednostih ni omembe vredne nevarnosti za rupturo (razpok) morebitne izvenmaternične nosečnosti, čeprav to ni izključeno. Z odgovorom vas verjetno nisem kaj prida pomiril vendar ste bili obravnavani v okviru prakse, ki jo izvajamo na kliniki že leta brez zapletov. Vseeno…v primeru nenadnega poslabšanja stanja, hude bolečine, motenj zavesti ali celo izgube zavesti naj vas nekdo nemudoma pripelje nazaj na kliniko. sicer pa je skrb odveč.