Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Gestacijska starost

Gestacijska starost

Pozdravljeni, mi lahko prosim nekdo pove, kaj natačno pomeni gestacijska starost: je to čas, ki se šteje, od začetka zadnje menstruacije; ali je to čas, ki se šteje od vgnezditve oplojenega jajčeca v maternico? Ali kaj tretjega?
In kaj pomeni, če ima otrok nizko gestacijsko starost?

Hvala!

Gestacijska starost 10 tednov pomeni, da je plod velik toliko, kolikor je velik povprečno velik plod, ki je star 10 tednov, šteto od prvega dne zadnje menstruacije. Gestacijska starost se določi z ultrazvočno meritvijo velikosti ploda.

Če je od prvega dne tvoje zadnje menstruacije minilo 11 tednov, gestacijska starost ploda pa je ocenjena na 10 tednov, to pomeni, da je plod videti za en teden manjši od tega, kar bi v povprečju pričakovali.

hvala za odgovor!

Prosim za mnenje:

amenoreja: 29 2/7
gestacijska st. 31 3/7
HC: 284
AC: 285
FL: 58

PDP: 3.9.

Meni se glede na podatke zdi, da bo prej porod. 🙂

A tukaj ni več odgovorov?

Kaj bi želela vedeti? Porod bo takrat, ko bo otrok za to. Velikokrat se zavleče še čez rok, velikokrat pa je tri tedne pred rokom (pri meni pri 2950 g in 51 cm v 37. tednu, bi lahko še malo počakala naša deklica, pa se je drugače odločila)

Spet bi rabili šlogarico, bi več vedela od nas :-).

Pozdravljeni!

Čisto na kratko opišem situacijo: UZ pregled opravljen v 6. tednu, po ICSI postopku:
1. UZ pregled: v uterusu GO 15x13mm, v njem je RM 3,8mm in plod CRL 3mm (6t+0/7), utripi +
nato čez en teden ponoven UZ pregled: v uterusu GO 17x18mm, v njem RM 4,3mm in plod 3,7mm (6t+0/7), utripi +
Vem samo to da plod ne raste primerno, me pa vseeno zanima ali ima kaj možnosti da še pridobi na velikosti in ali se lahko pripravim na odmrtje oz. splav (…kot mi je povedal ginek.)?! Lahko vseeno upam?

Najlepša hvala za vaš odgovor!

Po mojem je to vprašanje za strokovnjaka, torej Pušenjakov forum, ginekologija.

srečno!

New Report

Close