gerontologija – neznana in nepotrebna veda?
Spoštovani!
Imam očeta, ki je v letih, je depresiven, občasno nestrpen do drugih, predvsem pa apatičen in ga ne zanima nič. Večino dni poležava. Njegovo stanje je po mnenju njegovega zdravnika (E.A., ZD Murska Sobota) posledica večih manjših možganskih kapi ter ateroskleroze. Doslej mu je predpisoval le različna zdravila za somatske bolezni, ter Sanval. Šele na moje posredovanje je končno dal tudi napotnico za psihiatra.
Sama sem prejela nasvet Psihiatrične klinike Ljubljana, naj očeta zdravnik napoti k nevrologu ter gerontopsihiatru.
V Prekmurju imamo slabe nevrologe, ki niso ukrepali, tudi tisti psihiatri, za katere vem, niso kvalitetni. Strokovnjakov, ki bi bili usposobljeni za delo s starejšimi, ni.
Po mnenju očetovega zdravnika pa tako ali tako niti niso potrebni. Povedala sem mu za nasvet Psihiatrične klinike, vprašala sem ga tudi za acetilholin, pa me je le grdo pogledal in omenil, da naj “ljubljanski filozofi” govorijo, kar hočejo.
Menim, da je nujno, da bi se morali tudi zdravniki na podeželju bolj izobraževati, predvsem bi pa do različnih znanj morali imeti več spoštovanja. Zato vse, ki delujejo na področju gerontologije, pozivam, naj ozaveščajo tudi zdravnike v Pomurju. Lep pozdrav!