Pozdravljeni!
Pred dvemi leti sem bil na gastroskopiji, ki mi je pokazala, da imam GERB oz. refluks. Takrat mi je zdravnica napisala Ultope. Ob jemanju tablet sem začel tudi paziti na prehrano. Ne kadim, ne pijem, star sem 26 let. Visok sem 185 cm in težek 80 kg. Po 6 mesecih je problem prenehal, tako da sem z jemanjem tablet prenehal. Nato nisem več toliko pazil na to kar jem. To ne pomeni, da sem jedel junk food, ampak da sem začel jest tudi sadje, občasno sem tudi kaj alkohola spil itd. Nisem se več držal predpisane diete, ker je bilo ok.
Septembra 2010 pa so se problemi spet pojavili. Zdravnica mi je predpisala Lanzul S. Niso pomagali. Nato mi konec decembra predpisala Lanzul 30mg – 2x na dan. Zdaj jemljem tako dozo že štiri tedne in se je situacija nekoliko izboljšala – ponovno sem začel z dieto. Problem je v tem, da se mi je zadnjih par dni začel zvečer/ponoči pojavljati občutek pritiska v želodcu oz. v zgornjem delu trebuha – če se umirim imam občutek, kot da mi utripa srce v zgornjem delu trebuha. Ni bolečine ampak neprijeten občutek. V ponedeljek imam ponovni pregled pri zdravnici, kjer bom prosil, če mi lahko napiše napotnico za ponovno gastroskopijo. Ali je smiselen še kak drugi pregled? Kaj bi lahko bil vzrok? Hvala
lp, david
Spoštovani!
Morda je za ponovno gastroskopijo prezgodaj. Če nimate alarmnih znakov: hujšanje, bruhanje, boleče požiranje ali črno blato, ni potrebna ponovna gastroskopjia. Splača se dati isto zdravilo, ki vam je takrat pomagalo. Sicer sta preparata sorodna, se pa toliko razlikujeta, da je učinek pri nekom boljši z enim, pri drugem z drugim. Lahko se uporabi preparat, ki vsebuje aktivnejšo es izomero omeprazola, to je esomeprazol. Dela ga več farmacevtskih podjetij pod različnimi imeni. Ta so Nexium, Nilar ali Emozul.
Zakaj bi se težave ponovile, je lahko več vzrokov. Eden od njih je hiatalna kila, ki je sicer na prvi gastroskopiji niste omenili, pa okužba z bakterijo Helicobacter pylori. Kot rečeno, se izplača zamenjati zdravila, držati se prehranskih priporočil in šele ob neizboljšanju po več tednih ponoviti gastroskopijo.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič