Na gastrskopiji so mi potrdili diagnozo zdravnice, da imam GERB, poleg tega pa še ezofagitis stopnje A. Stara sem 26 let. Rekli so mi, da imam neko manjšo ranico, nič tako resnega – da moram jemati nolpazo 20mg, dve na dan. Zanima me, če bi lahko to bil vzrok za vračanje nekakšnih smrdljivih okroglih bunkic v usta. Včasih -. večinoma so belkasto rumene, včasih temnejše barve. To se mi dogaja enkrat na mesec, zdej preden sem spet te tablete začela jesti pa se mi je to spet zgodilo. Zelo me moti, ker smrdi in ker mi nihče ne zna povedat kaj to je. Zdej sem vsaj pomirjena, da vem zakaj me boli grlo in želodec, samo tega si pa ne znam razlagat. In potem paničarim, da imam raka.. Bi to videli na gastroskopiji? Ne morem verjet koliko ljudi ima podobne težave z GERB – forum mi je v uteho. Samo skrbi me, ker sem zasledila, da nolpaza večim ne pomaga. Tudi jaz sem jih že jedla mesec in pol, potem mi pa spet za kakšen teden izbruhnejo težave (boleč napihnjen želodec, zdrak v grlu, kepa v grlu, zaprtje, te čudne bunkice…) je GERB ozdravljiv? So kakšne tablete, ki so znane da najbolj pomagajo? Poleg tega sem pa še grozno v stresu, skos me je strah v sebi, dobim napade tesnobe, kadar je kaj takega kar me razburi se kar trest začnem po celem telesu, kokr da bi mela ogrooomno tremo. Enostavno ne vem več kaj naj naredim – bi obisk psihiatra res spremenil moj način razmišljanja? Obupana sem že zaradi tega. Je možno, da so GERB in ti moji psihični problemi povezani? Poleg tega me tri mesece odkar sem na dopustu zbolela (bruhanje + driska + vročina) zelo čudno boli glava. Imam težo v ušesih, pritisk iz vseh možnih strani v glavo, pritisk kar v kosti v obrazu… zbujam se z zelo zategnjenimi čeljusti, se morm kr prsilt, da jih sprostim… Ne vem več kaj nej nardim, da bi bilo boljš.
Spoštovani!
GERB je funkcionalna težava, ki pomeni pogostejše dviganje vsebine želodca v požiralnik. Pogostejše, kot je običajno, ker se to stalno dogaja. Posledica je ezofagitis, ki se ga zdravi z zaviralci protonske črpalke, kamor spada tudi Nolpaza. Kemično je to pantoprazol. Vsa zdravila iz te skupine so podobna, nekoliko se razlikujejo po hitrosti nastopa delovanja, trajanju učinka in doseženi moči, pa tudi po tem, kako se razgrajujejo in s tem po interakciji z drugimi zdravili. Če prvo ne pomaga, damo drugo zdravilo. To ne pomeni, da je bolnik poskusni zajček, kot sem že slišala kakega bolnika, ampak so manjše razlike med ljudmi, kako na določeno zdravilo reagiramo. Zato je treba včasih večkrat menjati zdravilo. Glede strahu, panike, tesnobe bi vam svetovala lotiti se tega sistematično. Morda bi res obiskali psihiatra, ki se ukvarja s psihoanalitskim pristopom. Naučiti se je namreč treba, kako si človek vlije samozavest, zaupanje vase in svoje sposobnosti. Naučiti se je treba obvladati stres. Tega se psihiatrija samo dotakne, vsekakor vas lahko usmeri, kako in s čim si lahko pomagate. Te kroglice, ki pridejo v usta, so lahko iz žrela, mandeljnov, grla. Ali kadite? Tudi to je lahko razlog zanje. Niso znak raka. Odmrle celčice, bakterije in drugi delci se tako naberejo v kakšni služnični vdolbinici, potem pa se izločikot skupek. Ni nič hudega. Izpirajte si žrelo s slano vodo ali žajbljevim čajem, pa bo tega manj.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič