Najdi forum

genske raziskave

Spoštovani!

Zanima me, kdaj bodo znani rezultati genske povezanosti v zvezi z motnjo hranjenja, ki sem jih opravljala na Zaloški cesti v Ljubljani (na CMZ), v juliju.

Za Vaš odgovor se že vnaprej najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Mojca

P.S.:
Ob tej priložnosti Vam in Vaši ekipi želim veliko uspeha na vseh področjih v življenju, kot tudi veliko uresničenih želja in upanj tako v prihajajočem letu kot tudi naprej v življenju.

Draga Mojca,
najprej vam in vsem, ki ste do sedaj že sodelovali v evropski raziskavi o dednih vzrokih motenj hranjenja, še enkrat najlepša hvala. Hvala tudi za vaše pisemce in vprašanje. Danes vam bom odgovorila le na kratko, upam pa, da bomo lahko tekom prihajajočega leta, ko se prvi del te raziskave končuje, pripravili natanšnejši pregled našega dela in izsledkov, ki smo jih v tem času našli in o tem obvestili vse, ki ste v raziskavi že sodelovali.
Kar se tiče iskanja podedovane občutljivosti, trenutno še pregledujemo vlogo okrog 20 različnih genov, ki bi bili mogoče povezani z nagnjenostjo k motnjam hranjenja, vendar se na žalost za zdaj nobeden od teh ni izkazal dovolj značilno povezan s katero od oblik motnje hranjenja.
Kljub vsemu se delo nadaljuje v več novih smeri. Predvsem pomembno področje, ki se odpira, je iskanje povezave nekaterih osebnostnih lastnosti s posameznimi geni. Zanimiva spoznanja se pa tičejo tudi natančnejše opredelitve vrste motnje hranjenja, ki jo je posameznik imel tekom celega življenja.
Genetske raziskave na tem področju se šele začenjajo, najverjetneje bodo zahtevale še veliko truda in tudi vključevanja novih izsledkov in novih metod, vendar so izhodišča o veliki vlogi dednosti za razvoj motenj hranjenja, jasna.

Toliko za zdaj in hvala za sodelovanje še enkrat,

marija Anderluh

Spoštovani!

Za Vaš hiter in izjemno prijazen odgovor se Vam resnično lepo zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam ter Vam ob tej priliki želim veliko uspeha pri nadaljnem raziskovanju.

Mojca

New Report

Close