Genska napaka
Spoštovani, prosim vas za kakršnokoli informacijo v zvezi z mojimi skrbmi:
Gre za telesno okvaro, mislim da se prenaša gensko, ko se okončine / roke ne razvijo do konca in se otrok rodi brez prstov, dlani ali cele roke.
Namreč sem noseča (5 tednov, 3 dni) in me skrbi kako bo z najinim otrokom. Od partnerja oče ima to okvaro (rodil se je brez prstov), očetova sestra pa je rodila hči, kateri se roka ni razvila od komolca naprej.
Zanima me, kako se ta napaka prenaša (sorodstvena razmerja / kolena) in kakšna je verjetnost, da se tudi najin otrok rodi s to okvaro? Kako se da to preprečiti oz. zdraviti (če sploh)? Na 1. pregled sem naročena šele v 9. tednu. Ali bi morala ginekologinjo opozoriti na to skrb, da bi me naročila na pregled že prej (glede na to, da se rokice in prstki razvijajo že pred 9. tednom)?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Po tem kar ste zapisali zelo težko presodim ali obstaja tveganje tudi v vašem primeru. Zelo je pomembno, da svoji ginekologinji poveste kakšne napake udov in prstov se pojavljajo v širši družini, saj vam bo lahko že v zgodnji nosečnosti na UZ pokazala, da ima otrok vse prstke in da so okončine primerno dolge.
LP