GENSKA ANALIZA
Spoštovani!
Mene zanima laična razlaga naslednjega izvida molekularne genske analize za boljše razumevanje! Saj ko sem dobil ta izvid nisem vedel kaj in kako bi vprašal?
1. IZVID
V 100 analiziranih genih smo ugotovili:
46 XY – normalen moški kariotip
Mnenje: ” Glede na klinično diagnozo ( azoospermia ) in strukturo Y kromosoma je indicirana genska analiza DNK Y kromosoma. ( priložene so slike kromosomov X in Y )”
2. IZVID
“Molekularna analiza AZF genov Y kromosoma je potrdila mikrodelicijo za spermatogenezo pomembnih genov v področju med AZFa in AZFb, med genetskima označevalcema sY151 in sY100. Po današnjem razumevanju vloge AZF genov, takšen pojav mikrodelicije vzročno zavre proces spermatogeneze.
Lom je že nastopil med zoritveno delitvijo v očetovi spolni celici, po naključju. V primeru da bi lahko s postopki umetne oploditve pri Vas pridobili spolne celice za oploditev, bi takšno spremembo podedovali vsi vaši sinovi in bi imeli kot odrasli podobne težave s plodnostjo.”
Zanima me naslednje:
1. Ali imam zametke semenčec, ki pa zaradi te genetske spremembe niso dozoreli oz. ali jih sploh imam ali tudi zametkov nimam??
2. Ali obstaja v prihodnosti možnost da recimo odkrijejo nekaj da bi lahko te zametke ( če jih imam ) umetno dozoreli do stopnje da bi bili uporabni za oploditev?
Zavedam se da tudi če bi medicina toliko napredovala bi verjetno napredovala prepozno da bi pomagala meni in moji ženi toda vseeno me to zelo zanima kaj dejansko pomeni moj izvid.
Za vaš odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam!
S spoštovanjem,
Mark
Poskusila bom po najboljših močeh, saj sem morda ta izvid napisala celo jaz…
V 100 analiziranih celicah smo ugotovili kariotip: 46,XY. Vsak človek ima v jedru vsake telesne celice pravilno 46 kromosomov na katerih je nanizana vsa njegova genetska informacija. X in Y sta spolna kromosoma. Spol zarodka je odvisen od tega ali semenčica, ki oplodi jajčno celico vsebuje kromosom X ( v tem primeru se bo rodila deklica) ali kromosom Y ( ta določa razvoj zarodka v moško smer). Jajčna celica ima vedno samo X kromosom. V nekaterih primerih imajo moški nepravilno število spolnih kromosomov ali pa imajo spremembo v kromosomski zgradbi nekaterih kromosomov, posledica tega pa je lahko neplodnost. S kromosomsko analizo krvnih limfocitov je bilo to pri vas izključeno na velikem številu delečih se celic.Ob delitvi celic se namreč razpršena dedna snov v jedrih prikaže kot kompaktna struktura – kromosom, ki jo lahko analiziramo.
AZF (azospermija faktor) v sedanjem času enotno označujemo kot SRY ( po angl. sex determing region onY chromosome). To je gen na Y kromosomu, ki sproži normalen razvoj vseh tkiv testisa, dozorevanje (Leydingovih) celic, ki sproščajo moški spolni hormon testosteron…. Glede na različna mesta, kjer je prišlo do spremembe v genu nastopijo različne posledice. Od tega je tudi odvisno ali ima moški “zametke” semenčic ali ne. Danes natančnih posledic vsake posamezne spremembe ( npr.loma) ne poznamo na tak način, da bi lahko na osnovi molekularno genskega izvida predvideli na kakšni stopnji bo nastopil zastoj nastajanja semnečic. To lahko ugotovi androlog z analizo semenskega izliva, mikroskopsko anlizo punktiranega vzorca in obmodka ( epididimisa) in /ali mod (biopsijo testisa). Na vaše prvo vprašanje ali so prisotni zametki semenčic vam lahko torej odgovori samo ginekolog-androlog, ki je opravil preiskavo. V primeru, da je v vzorcu biopsije mod ugotovil predstopnje semenčic (spermatide) te lahko uspešno uporabi v postopku zunajtelesne oploditve.
Vsi nestrpno pričakujemo, da bo današnje boljše poznavanje genoma omogočilo tudi zdravljenje. V prihodnosti bo to prav gotovo mogoče.Kdaj pa bo to, je nemogoče napovedati.
Upam, da je sedaj izvid nekoliko bolj jasen. Če ni, vprašajte znova.
Srečno!
Oprostite mi za ponovno oglašanje, toda zdajle sem se spomnil čisto preprostega vprašanja;
Ali je take vrste motnja v genskem zapisu pogosta in ali je možno, da lahko – glede na to da se je sprememba zgodila že v ” očetovem zapisu ” možno da za to vrsto genetske napake ” zbolita ” tudi moja dva brata – noben še nima svojih potomcev!
S spoštovanjem,
Mark
Ne, kolikor danes vemo je to v posamezni družini redka naključna sprememba v posamezni spolni celici, ki verjetno nastopi zaradi okoljskih dejavnikov. Če bi imel kateri od vaših bratov težave z neplodnostjo, delecije v SRY ne bi pričakovali. Šele če bi androlog izključil druge pogostejše vzroke bi tudi pri njih opravili to preiskavo. Verjetnost, da izvid ne bi bil normalen je zelo majhna.
Lep pozdrav
Anamarija
Spoštovani,
Zaradi majhnega števila semenčec mi je bila pri vas opravljena kromosomska analiza kulture limfocitov (K-464).
V 15 analiziranih celicah je bil ugotovljen 46,XY-normalen moški kariotip.
Strokovno mnenje: Kromosomska nepravilnost je s tem izključena.
Zanima me, na podlagi česa se odločate še za dodatno SRY analizo?
V mojem primeru vzrok za zmanjšano število semenčec ni bil odkrit. Z ženo sva v postopku ICSI. Zanima me, ali je možno dati oceno, kolikšna je verjetnost, da bi bili tudi moji moški potomci neplodni oziroma ali bi se to dalo ugotoviti z dodatno SRY analizo?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Max
Da, v nekaterih primerih lahko ugotovimo ali bodo potomci neplodni.Okvirno velja, če pri moškem ugotovijo spremembo (npr. delecijo) v področju SRY gena, ta gen vedno dobijo vsi njegovi moški potomci z Y kromosomom, ki jim ga ta posreduje. Ker dobijo deklice od očeta X kromosom, niso nepolodne in neplodnosti ne prenašajo naprej na svoje potomce.
V našem laboratoriju se za napotitev na molekularno analizo odločamo na podlagi analize Y kromosoma. Naše dosedanje izkušnje so takšne, da smo v potrjenih primerih iz našega laboratorija že na podlagi kvalitetne citogenetske analize predvideli to možnost. Nedvomno pa so nekateri primeri tudi pod to ločljivostjo, ki jo omogoča citogenetska preiskava. Osebno menim, da je pred postopkom ICSI ta preiskava smiselna. O napotnici se pogovorite se s svojim andrologom, ki bo glede na vaše izvide presodil ali je napotitev na preiskavo v Službo za medicinsko genetiko ljubljanske ginekološke klinike utemeljena.