Najdi forum

Stara sem 40 let in rada bi ponovno zanosila. Doma imam že dva otroka stara 8.5 in 1.5 let. Za mano sta že dva spontana splava v roku 4 mesecev. V obeh primerih je plod rastel do 8 tedna potem pa je odmrl. Prvič naj bi šlo za snetno jajce za drugega pa še nimam rezultatov histologije. Rekli so mi, da bodo nekaj poslali tudi na genetiko. Kakšne zaključke lahko daste na osnovi rezultatov genetike. Ali se mi lahko enako zgodi tudi v tretje ? Kakšne preiskave je smiselno opraviti še pred zanositvijo ? Koliko časa po splavu priporočate, da se ponovno lahko zanosi? Hvala.

Verjetnost spontanega splava je večja pri starejših nosečnicah. Eden od pomembnih razlogov je, da zanosijo starejše je nosečnice pogosteje plod s kromosomsko napako. Plod s kromosomsko napako pa najpogosteje odmre v zgodnji nosečnosti, včasih pa se rodi kot novorojenček s kromosomsko napako.
Vnaprej tega nemoremo ugotoviti, ampak imamo na voljo le kromosomsko preiskavo v nosečnosti (amniocentezo),ki se uspešno nadaljuje v drugo trimesečje nosečnosti. Zanosite lahko takoj, ko si opomorete od spontanega splava, to pa je pri različnih pacinetkah različno. Prisluhnite svojemu telesu.
LP

New Report

Close