genitalne bradavice
Prebrala sem vse kar ste do sedaj napisali o genitalnih bradavicah,imela pa bi še nekaj bolj konkretnih vprašanj.Zanima me,če je kakšna možnost,da imava s fantom spolne odnose brez kondomov,če ima on virus,pa se navzven nič ne vidi,jaz pa bradavice dobim?Dobila sem bradavice od prejšnega fanta,nato pa sem imela spolne odnose s tem fantom,ko še nisem vedela kaj je to kar se mi je pojavilo.Zdaj sumim,da je on od mene dobil virus,pojavi pa se mu nič.Šla sem na odstranitev in čez nekaj časa sva imela s fantom spolni odnos brez kondoma.Čez nekaj ur sem opazila nekaj bradavic.Zanima me,če se lahko v tako kratkem času razvijejo,ali pa prej nisem bila dovolj pozorna in pač odstranitev ni bila popolnoma uspešna.Prosila bi,če mi lahko čim več napišete o tem in kako se je tega mogoče znebiti,če je to sploh mogoče?!
Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
manca
Draga Manca,
HPV (humanega papiloma virusa) ne znamo zdraviti oziroma ga zdravimo eksperimentalno in pri tem nismo zadovoljivo uspešni. Zdravimo v glavnem le genitalne bradavice z odstranjevanjem bodisi kirurško, s kemičnimi sredstvi, z zmrzovanjem ali z laserjem. Pri mladih se bradavice raje razvijejo kot pri starejših ženskah, ni pa zanesljivega pravila. Očitno igra pomembno vlogo pri “izbruhu bradavic” zrelost imunskega sistema, ki je pri ženskah pred 20. letom do neke mere še manj zrel.
Kar ste opazili na spolovilu nekaj ur po spolnem odnosu gotovo ni zraslo v tem času. Bolj verjetno gre za nepopolno odstranitev, kar je bolj pravilo kot izjema. Popolna odstranitev vseh bradavic v enem sestanku je pogosto nemogoča oziroma bi povzročila preveliko ranjeno površino, kar ne le boli temveč lahko tudi brazgotini. To pa lahko pusti bolj neprijetne posledice kot same bradavice. Če se ne boste okužili še z drugimi tipi oziroma, če ne boste “nabirali virusov” pri različnih partnerjih, imate veliko možnosti, da bo vaš imunski sistem slej ko prej sam kos okužbi in bodo bradavice izginile. Vseeno pa redno obiskujte ginekologa vsaj enkrat letno. Pri HPV okužbah je zelo pomembno, da dovolj zgodaj opazimo spremembe na materničnem vratu, da jih lahko ustrezno pozdravimo.
Moški redkeje dobijo bradavice kot ženske oziroma zanimivo je, da pri moških povzročijo izbruh bradavic pogosto drugi tipi HPV kot pri ženskah, čeprav sta oba lahko okužena z istimi virusi. Omenil sem že, da poznamo več kot 100 različnih tipov HPV.
O tem ali bosta imela odnose s kondomom ali brez ima smisel govoriti le, če bi to vrsto zaščite uporabljala brez izjeme, sicer boste imeli le lažen občutek varnosti. Vsakič, ko imate nezaščiten odnos, se lahko virus prenese na drugega ali na vas. Kako bosta ravnala je več ali manj vajina stvar in vama ne morem narekovati kaj smeta in česa ne. Saj razumete, gre samo za tehtanje med vrednotami in tveganji, kar pa je stvar vsakega posameznika in njegovih nazorov.
Draga Manca, tudi sama sem imela iste probleme, namrec od bivsega fanta sem dobila HPV , kmalu po prvem spolnem odnosu so se mi na genitalijah pojavili majhni kondilomi (bradavicke), ki so neznosno srbeli. Najprej so mi jih kirursko odstranili , zazgali. Bila sem zelo razocarana, ker jih kirurg ni vseh odstranil in se mi je vse skupaj zopet razsirilo, trpela sem le neznosne bolecine zaradi posega. Ocitno je zelo slabo videl in bil popolnoma neprimeren za poseg te vrste.
Potem sem vsa nesrecna spet zatezila svoji ginekologinji, ki mi je hvala bogu nasla pravo zdravilo, in sicer neko raztopino Wartec-Wolff (podofilotoksin), ki se ga nanaša na bradavice in mi je po dveh tednih tako pomagala, da so vsi kondilomi izginili. Tudi ginekologinja na zadnjem pregledu ni opazila nicesar. Sedaj se mi ze vec kot leto dni ni nic pojavilo. Ce pa zelis se kaksen nasvet, pa mi pisi!
Lep pozdrav,
Ana
…:-) …celo čez 7 let vse prav pride….tudi odgovori na forumu 🙂
Spoštovani!
Večkrat ste že omenili, da naj bi tiste z genitalnimi bradavicami obiskovale ginekologa 1x letno. Jaz imam bradavice kakšno leto in pol in sem pred kratkim bila pri ginekologinji. Vzela mi je bris in je rekla, da če bo vse v redu, da imam naslednji pregled (bris) šele čez 3 leta. Meni pa to ni prav nič všeč. Mi torej priporočate samoplačniški bris čez eno leto?
Hvala in lep pozdrav!
Se strinjam z vami. Če si 1x letno privoščite samoplačniški bris PAP, bo to vaš proračun obremenilo z manj kot plačate za malce konkretnejšo obravnavo pri frizerju.