genetski testi
Pozdravljeni.
Septembra 2008 sem imela SS v 9 tednu, januarja 2009 pa v 6 tednu. Ta teden sem bila tudi na diagnostični histeroskopiji pri kateri so ugotovili, da je z mojo maternico vse ok in da le ta ni vzrok splavom.
Doktor je rekel, da sedaj lahko zanosim, če pa bo še tretjič splav, naj bi s partnerjem šla na genetske teste.
Zanima me, če se zgodi črn scenarij in bo nekaj narobe z najinimi geni, ali bova še lahko imela svojega otroka? Morda s kakšno biomedicinsko pomočjo?
Hvala. Teja
Pri partnerjih s ponavljaojčimi spontanimi splavi preiskujemo ali so morebiti prenašalci uravnotežene kromosomske spremembe. Če potrdimo, da ima en od partnerjev takšno spremembo ima par povprečno približno 70% možnosti, da se jim rodi zdrav otrok in približno 30 % možnosti, da dobi plod neuravnoteženo kromosomsko napako zaradi katere lahko odmre v zgodnji nosečnosti ali pa se rodi s prirojenimi napakami.Prenašalstvo kromosomskih sprememb ob katerih spočetje kromosomsko normalnega otroka ni mogoče je izjemno redko. Postopki umetne oploditve ne rešijo osnovnega problema, v idealnem primeru pa omogočijo genetsko diagnozo in izločitev zarodkov z neuravnoteženo kromosomsko napako pred vnosom v maternico.
LP