genetske preiskave
Pozdravljeni!
Za sabo imam “tri” nosečnosti.Prvi otrok bo star 4leta ,drugi je bil z DS in leto 2006 pri 1letu umrl in sedaj v 16t je bilo ugotovljeno ,da pri moji pikici ni bilo več utripa ;plodek bi naj odmrl v 13-14t.Z g. v bolnišnici smo bili zmenjeni ,da pošljejo plod na genetske preiskave in sedaj se je izkazalo ,da so naredili samo histološki izvid ,na genetiko pa niso poslali ,kar pa pomeni ,da smo spet na istem ,negotovi …Posebaj vam ne potrebujem razlagat ,da sem precej besna ,žalostna ,ker ne vemo pri čem smo.
Sedaj pa me zanima kako naprej?Ali bi plod morali pregledat genetsko?In če lahko greva z možem sedaj kljub temu ,da nimava izvidov te zadnje nosečnosti ,na genetske preiskave(odvzem krvi) ,ker še jih nisva imela?
Hvala za vaš čas in odgovor
Najpomembnejše za presojo bodočih nosečnosti je izvid kariotipa vašega otroka z Downovim sindromom. Če je bila ugotovljena naključna oblika s prostim odvečnim kromosomom potem je zelo verjetno, da intrauterina smrt v kasnejši nosečnosti ni bila povezana s kromosomsko napako ploda in tudi analiza kariotipa obeh staršev ni potrebna.Sklepamo, da so v takšnem primeru obeti za bodoče nosečnosti dobri.
LP