Najdi forum

Pozdravljeni

zanima me ali je res da ni ravno najbolje če imata oba partnerja enako krvno skupino in rh faktor. Moja teta ima tudi down sindrom stric pa shizofrenijo zanima ali bi morala preventivno na pregled k genetiku ker sem slišala da so te stvari dedne in me je zelo strah da bi moj otroček kaj od tega nasledil. Vaše mnenje? Hvala in lepo vas pozdravljam.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 2233, 30.01.2026 ob 18:53

Pozdravljeni

zanima me ali je res da ni ravno najbolje če imata oba partnerja enako krvno skupino in rh faktor. Moja teta ima tudi down sindrom stric pa shizofrenijo zanima ali bi morala preventivno na pregled k genetiku ker sem slišala da so te stvari dedne in me je zelo strah da bi moj otroček kaj od tega nasledil. Vaše mnenje? Hvala in lepo vas pozdravljam.

Če imata oba s partnerjem enako krvno skupino in Rh faktor ni nič narobe, ne poveča tveganja za nobene zaplete v nosečnosti oz pri plodu. Pa tudi obratno – če sta krvni skupini različni, to ne poveča niti tveganja niti ni protektivno, tako da je vseeno, kakšno krvno skupino ima vaš partner.

Dejstvo, da ima vaša teta Downov sindrom, ne poveča tveganja, da bi vi imeli plod ali otroka z Downovim sindromom.

Tudi pri shizofreniji v družini genetski posvet pred zanositvijo ni potreben, saj je pojav shizofrenije odvisen od različnih dejavnikov in številnih genov, tako da predrojstno posvetovanje ni smiselno in ni potrebno.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close