Gdaj se škropijo marelice proti cvetni moniliji?
Pozdravljeni!
Prosim če mi svetujete gdaj se škropijo marelice proti moniliji.Imajo že popke in bojo kmalu cvetele.
Lanjsko leto je marelica v cvetenju naenkrat postala čudna,kot da bi pozebla,pa so mi rekli da je to cvetna monilja.Seveda ploda ni bilo nič.
Da se to nebi ponovilo bi rada pravočasno poškropila z oljem folidol,ali še kaj drugega.
Hvala za koristne nasvete in lep pozdrav vrtičkarjem!
Težko verjamem, da so vam svetovali tako kot pišete. Folidol olje je insekticit, s katerim zatiramo cvetožerja, kaparja in uši, je pa sedaj res primeren čas za škropljenje z njim.
Nima pa nobenega učinka na cvetno monilijo. Za zatiranje le-te uporabite lahko Baycor 300EC ali Octave ali Ronilan ali Teldor ali Chorus ali …., najbolje da kupite dva pripravka in poškropite enkrat z enim, drugič z drugim in tretjič spet s prvim. Škropite v cvet, proti večeru, ko ni več čebel.
Bo pa težko, saj brez potrdila o opravljenem preizkusu znanja ne bo nič z nakupom. No, tega preizkusa tudi jaz nisem opravljal, (ker dobim za njegovo ceno že kar nekaj sadja), imam pa nekaj znanja s tega področja, ki pa mi bo počasi zaradi neumnih predpisov vse manj koristilo.