Spoštovana ga. Smrekar / ga. Štefančič Gašperšič,
zaradi suma na celiakijo sem opravila gastroskopijo, zato vas prijazno prosim za obrazložitev izvida:
Opis preiskave:
Ezofagus: je bp., EG prehod na cca. 35 cm od zob, slabše tesni.
Želodec: se po insuflaciji zraka primerno razpre, sluznične gube se izravnajo. Mala krivina, angularna guba, antralno področje bp., pilorus je primeren.
Dvanajstnik: bulbus duodenuma z znaki incipietnega bulbitisa. Horizontalni duodenum, zgornje koleno, descedentni z znaki enteritisa.
Dg.: nespecifični enteritis?, insuficienca kardije
Mnenje: svetujem observacijo, čakam na histologijo
Helicobacter negativen.
Še posebej me zanima, če je kaj narobe, nevarno, zaskrbljujoče?
Iskrena hvala za pomoč.
Spoštovani!
Opisani izvid ne pomeni nič hudega. Predvsem ne morete iz makroskopskega izvida zaključiti nobene histološke diagnoze. Zaenkrat se ne rabite prav nič obremenjevati.
LP Marija Š. Gašperšič
Ponovno pozdravljeni, ga. Marija Š. Gašperšič,
danes sem prejela še histološki izvid:
D2, dvanajstnik: vzorci sluznice dvanajstnika relativno pravilne vilozne arhitekture. Resice so fokalno nekoliko nepravilne, nižje. Atrofije ni. Kripte so hiperplastičega videza, s povišanim številom limfocitov (več kot 30 / 100 enterocitov). Blažji vnetni kronični infiltrat, brez aktivnega vnetja.
Antrum: blag kronični infiltrat, brez H.p.
Dvanajstnik, odščipi: histologija lahko odgovarja celiakiji tip Marsh II.
Diagnoza: verjetno celiakija tip Marsh II.
Zanima me, če je kaj hujšega, nevarnega? In seveda – če imam celiakijo ali ne?
Še enkrat hvala za odgovor.
Spoštovani!
Malo sem morala tudi sama prebrati o celiakiji, da vam odgovarjam. Ta izvid govori v prid diagnoze praktično z 99%-no verjetnostjo. Zdravljenje je predvsem dieta brez glutena. Nadaljna navodila boste dobili od svojega gastroenterologa.
LP Marija Š. Gašperšič
Spoštovani
Sem star 42 let z prekomerno težo in se zdravim za sladkorno bolezen tipa in povišanim krvnim pritiskom ter za analno fisuro – pod kontrolo proktologa ( nitroglicerinsko mazilo ). Od zdravil jemljem za sladkor glukovans 2,5 2×1 in za pritisk valsacor 160 in lacipil 4mg.
Leta 2008 sem bil na koloskopiji pri dr. Pintaru zaradi bolečin v spodnjem delu trebuha ki so trajale 6 mesecev ( koloskopijo sem zaradi istih težav imel že leta 2001 in 2002 ) Vedno je bila koloskopija tudi leta 2008 brez posebnosti. Kontrolno koloskopijo imam leta 2014. Leta 2009 sem opravil gastroskopijo zaradi vračanja kisline v ustno votlino. Želodec je bil bp le rahlo vnet požiralnik.
Na vprašanje ali se lahko do leta 2014 ko imam kontrolno koloskopijo pojavi rak na debelem črevesju je dr. Pintara dejal da ne, da rabi polip dolgo časa da zraste in da se spremeni v rakasto tvorbo, razen če bi rak metastaziral od drugod na črevo. Zanima me če to drži???
Zadnje čase opažam cca od januarja da se mi po obdobjih pojavijo bolečine v spodnjem delu trebuha in bolečinami na trenutke kot bi me potegnil z nožem ( polečina cca 5-10 pod popokom po celi dolžini v levo in desno). To traja nekaj sekund.Po nekaj minutah za tem pa me pritisne na blato ki je bolj mehko , ne tekoče ampak zelo pocasto. Včasih odvajam 2-3x na dan in je prvo odvajanje povsem normalno formirano in trdo med tem ko drugi dve bolj pocasti. Bolečine se pojavljajo tudi drugod po trebuho levo in desno in občasno slišim kokotanje po črevesju in pretakanje vetrov. Malo me skrbi bolečina in to malce neroredno dovajanje – mehko blata. Ke kakih par dni blato ok in se potem spet povaji za kakšen dan tako pocasto. Po iztreblanju občutim neko olajšanje. Ponoči nimam težav in prav tako nisem nič shujšal ter apetit je vredu. Bil sem pri zdravnici že pred časom pa pravi da so se pojavile stare težave in da koloskopije nima smilsa ponavljat. Prosim za vaše odgovore.
lp
Spoštovani!
Bolezni, ki vas tare, rečemo iritabilni kolon. Gre za funkcionalne težave, ki jim vzroka s preiskavami, ki preiskujejo morfologijo, ne najdemo vzroka. Težje pa je preiskovati funkcijo oz. delovanje črevesa. Zdravimo jih tako, da lajšamo simptome, in temu se reče simptomatsko zdravljenje.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič