gastroskopija
Mozno je dobiti neke vrste narkozo. Moj oce nikakor ni moral opraviti gastroskopije pri zavesti, pa so mu dali narkozo. Ne vem tocno, za kaksno vrste narkozo je slo, ampak vsekakor je to mozno. Ceprav nad tem najbrz zdravniki ne bodo navduseni.
Drugace pa, jaz sem gastroskopijo pred leti imela in je res neprijetna, ampak se da preziveti. Videla sem, da imajo v tujini neke taksne tanke cevke , s katerimi je pregled skoraj brez neprijetnosti, ampak pri nas jih ne uporabljajo. Kdove zakaj. Najbrz zaradi financ.
Spoštovani!
Zagotovo ni prijetno, a spet ne toliko, da bi bilo treba biti plat zvona. Žrelo vam posprejajo z anestetikom, da se refleks siljenja na dvigovanje – bruhanje, ki ga sproži cev v žrelu minimalizira. Cevi v požiralniku in želodcu praktično ne čutite, vse skupaj je mogoče nekoliko bolj neprijetno kot odprta usta pri zobozdravniku, kjer tudi ne morete požirati sline z zaprtimi usti.
Kar korajžno.
Janko Kersnik
Zdravo.
Jaz sem že dala najmanj osem gastroskopij skozi in sem še vedno živa. Lahko pa ti dam nasvet, ki je meni kar pomagal. Jaz se ne pustim posprejati, ker je tisto zelo grenko ampak raje močno stisnem zobe na ustniku. Neprijeten občutek je morda le sekuno, dve. Res pa je ,da je odvisno od zdravnika, ki to dela.
Kar pogumno in odpiši mi kako se prestala pregled.
lp
Jaz sem opravila gastroskopijo že večkrat in vsekakor ni prijetna preiskava, vendar absolutno ni boleča. Najhuje je ko gre cev skozi požiralnik, ker te draži in sili na bruhanje, ko gre cev tu mimo in se umiriš je že vredu. Bodi predvsem zelo miren in dihaj počasi, umirjeno in globoko skozi nos. Vse bo vredu. Če te bodo ščipnili za histološke preiskave, tega niti čutil ne boš. Nekaj ur po posegu ne jej ničesar, tudi kasneje nekaj zelo lahkega, ker je želodec razdražen in te bo bolel.
Želim ti srečo, pa brez skrbi !
Tina