Gastroshiza
Noseča sem 12 tednov in včeraj so mi na pregledu nuhalne svetline odkrili nepravilnosti pri plodu. Vse je v redu, “samo” pri popkovini je na desni strani trebuha luknjica, kjer ven uhaja črevo. Šok! Zaenkrat je diagnoza gastroshiza. Se je še kdo od vas srečal s podobnim problemom? Kako naprej? Posledice pri otroku so lahko komaj opazne (razen brazgotine) ali pa take, da otrok niti 4. leta starosti ne dočaka. Kaj šele, da ne mora zadrževati urina, blata … 🙁
Če imate kakršne koli izkušnje (vaše ali znancev), bi vas prosila za čim več informacij.
Hvala!
Pozdravljena,
morda na tem forumu res ni veliko takšnih težkih tem, pa vseeno… Sama imam hči, ki se je rodila s številnimi prirojenimi razvojnimi težavami. Za nami so številne operacije. Na srečo ali pa ne, kakor se vzame, sem za težave izvedela takoj po porodu in imela brezskrbno nosečnost. Si pa kar predstavljam, kakšni strahovi bi me obdajali med nosečnostjo, če bi vedela, kako hudo bolnega otroka nosim.
Rekla bi na kratko samo to: prestali smo veliko težkih trenutkov, velikokrat sem se spraševala, zakaj mora prav moj otrok trpeti, ali ima vse to sploh kak smisel… Danes, ko gledam svojo še ne dvoletno hči, kako je nasmejana, radovedna, kako kar kipi od življenjske energije, lahko rečem, da je bilo vse vredno mojega trpljenja, neprespanih noči, nočnih mor… Vse to bi zanjo storila še desetkrat, če bi bilo treba. Zmagalo je življenje nad smrtjo in to je vse, kar šteje. Navsezadnje se izkaže, da je imelo vse svoj namen in smisel, ob težavah in trpljenju rasteš in se na novo oblikuješ. Če zmoreš kot starš zmagati v borbi za otrokovo življenje, zmoreš prav vse na tem svetu. In tudi če v tej borbi izguibiš, veš, da si naredil prav vse na tem svetu za svojega otroka in nimaš si ničesar očitati.
Sicer pa na videz poznam mamico, ki ima otroka s podobno težavo kot je tvoja. Težave rešujejo abdominalni kirurgi. Mislim, da je posvet z njimi možen že v nosečnosti. Sicer pa (vsaj po mojih izkušnjah) sodobna medicina zmore marsikaj, kar si včasih sploh predstavljati ne moremo. Ni pa vsemogočna, je treba biti realen.
Pošiljam en res topel objem tebi in tvojemu otročku,
ena mama mama
Pozdravljeni
Mi imamo sedaj veseljaka, ki bo februarja dopolnil 4 leta.
Med nosečnostjo smo izvedeli za gastroshizo.
Bili so težki trenutki, od njegovega prvega leta naprej, pa smo pozabili na problem gastroshiza.
Za kaj več pa nam lahko pišete na mail [email protected]