Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija GASTROEZOFAGEALNI REFLUKS

GASTROEZOFAGEALNI REFLUKS

Gastro-ezofagealni refluks

S tem izrazom opisujemo vsako nehoteno odtekanje vsebine želodca nazaj v požiralnik. Če vsebina priteče do ust se pojavi bruhanje. Pravo bruhanje v loku je redko, pogostejše je pocejanje ali polivanje, kar vidimo zlasti pri dojenčkih.
Večji otroci in odrasli pa refluks občutijo pogosteje, kot zgago in občutek pekočega dvigovanja želodčne vsebine. Pri dojenčkih je zaradi nezrelih protirefluksnih mehanizmov to pogost in normalen pojav.

Splošni znaki:
– bruhanje, polivanje, pogosto tudi skozi nosek
– nepridobivanje na telesni teži

Znaki refluksne bolezni požiralnika:
– bljuvanje krvi, pri dolgotrajnem poteku slabokrvnost
– bolečina za prsnico
– zgaga
– bolečina pri požiranjiu hrane (jok dojenčka med hranjenjem)
– občutek zatikanja hrane
– kolike dojenčka (eden od vzrokov zanje)

Znaki refluksne bolezni s prizadetostjo dihal:
– vnetja zgornjih dihal (žrela, grla) zaradi kemičnega draženja-kisline iz želodca (hripavost, suho odkašljevanje, poln nose brez prehlanih znakov)
– astma zaradi aspiracije ali refleksnega odziva
– pljučnice
– nenadno prenehanje dihanja (apnoična ataka-dojenčki)

Preiskave so usmerjene in odvisne od vrste otrokovih težav. Količino zatekanja kisle želodčne vsebine lahko opredelimo s 24-urnim merjenjem kislosti v požiralniku (pHmetrija), morebitno vnetje požiralnika z ezofago-gastro-doudendoskopijo (pregledom zgornjega dela prebavil z inštrumentom, vzamemo tudi koščke tkiva za histoliški pregled), zatekanje vsebine v dihala z nuklearno-medicinskimi preiskavami, prav tako strukturne nepravilnosti, ki so lahko vzrok reflusa z rentgenskimi kontrastnimi (scintigrafija) preiskavami.
Zdravljenje je prilagojeno težavam posameznega bolnika in stopenjsko. Svetujemo lego z dvignjenim vzglavjem pri dojenčkih podiranje kupčka in gostitev hrane. Če se tudi po teh splošnih ukrepih težave nadaljujejo, pričnemo z zdravljenjem z zdravili. V skrajnem primeru je potrebno operativno zdravljenje.

---------------------------------------------------------------------------------------------- Veliko več smo, kot le telesa in osebnosti. Ne glede na spreminjajoči se zunanji videz je notranji duh vedno lep in ljubeč

Spoštovani.

Naš sinko je star 6 mesecev, težak 9.860 g in velik 70 cm (rojen 4070 g, 53 cm).
Nekje do 3,5 meseca je polival, potem, pa vse do danes imamo probleme, da kupčka ne more podreti in se muči, tudi več ur.
Ob polivanju sem v svoji prehrani ukinila kravje mleko in je bila razlika, sicer je polival še vedno, vendar manj in ni se toliko mučil ter polito mleko ni smrdelo tako izrazito po kislem. Sumila sem na alergijo, ker je 2x imel krvave nitke v blatu, a ker ima lepo kožo nas pediatrinja ni poslala h specialistu. Tudi sicer je imel pogosto nitasto blato, tudi zeleno….

S 4. mesecem smo, na predlog pediatrinje, pričeli z gosto hrano, ker se je pričel zbujati vsako uro…pa se še vedno, tudi na 15 min. Še vedno se dojiva, a je dojenje postalo prava bitka – nekaj požirkov – podreti kupček, kar traja, pa nazaj na prsa in zgodba se ponavlja (poleg tega se odriva, dviguje nogice, jih vleče, me praska). Pa vem, da je lačen, saj se kar zaletava vame in mi sesa roko, vrat…Ravno tako pri gosti hrani – nekaj žličk, pa se mu že ustavi.
Težave imamo tudi med previjanjem in preoblačenjem, če niso kupčki že podrti. Na srečo že samostojno sedi, tako da je le malo lažje.

Prosila bi za nasvet, saj sem izmučena jaz in tudi on – prenekateri spanec mu uide…dokler sem spisala tole se je že 3x zbudil (dvignemo ga, vendar redko podre kupček).

Prijazen pozdrav in hvala lepa.

Opišite otrokovi pediatrinji tole mučenje. Svetujem, da vas napoti h gastroenterologu, kajti to je potrebno razjasniti. Si ne predstavljam tako bujenje na 15 minut, ne za otroka ne za vas ne more biti nič dobrega.
Ne morem vam napisati, kaj bi to bilo, lahko gre za gastroezofagealno refluksno bolezen, otroka peče ob začetku hranjenja. Vendar je to le ena od možnosti.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

se bom kar navezala na to temo, ker me je kar spreletel srh, ko sem to prebrala. Pri nas je bila situacija precej podobna, s tem, da se je bitka začela pri 2,5 mesecih, posledično sem nehala dojit, potem smo pri 5 mesecih ukinili še flašo in ga dobesedno tlačili s hrano. Pri nas še kile niso šle nikamor. Pri 6 mesecih sem nekako sforsirala hospitalizacijo (doma smo bili na robu obupa) – in najprej so mu potrdili refluks, potem pa v blatu našli parazit kriptosporidium (za nameček smo v bolnici dobili rotavirus :(). Dobili smo tudi ranital. Potem pa smo ukinili še adaptirano mleko na bazi kravjih beljakovin (dajali smo mu Humano SL iz Avstrije) in se je situacija malo umirila. Vsako cepljenje pa nas je ponovno za zagotovo mesec dni pahnilo nazaj v bitko s hrano. Živi obup, do trenutka, ko smo iz prehrane izločili vse – jajce, mleko in gluten (predlagam zato, ker mamica še doji). Čeprav nam krvne preiskave niso potrdile nobenih alergij, smo se odločili, da iz prehrane izločimo vse to in zdaj moram reči, da se situacija malo umirja. Smo pa stari že 16 mesecev. In vsak dan znova upam, da se ne vrnemo več v to nočno moro. Prva punčka en sam smeh, pri ta malem pa se sprašujem, kako smo sploh preživeli.

Samo pojasnilo, da pozitivni izvid alergoloških testiranj alergijo samo potrjuje, negativni pa je ne izključuje. Rečemo, da alergije s testi nismo dokazali, kar pa ne pomeni, da otrok alergije nima.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni

Imam sina starega mesec in pol! Zadnja dva tedna zelo slabo spimo ( podnevi po 10 min,ponoci prve tri urce super, potem se pa zacne: stokanje, rencanje, jokanje v spanju, skoz pa tudi nekaj pozira)! Otrok je zelo zaspan in zmatran vidim na njemu da bi rad spal, ampak mu neki ne pusti!

Pri zdravnici sva bila, pravi da z otrok ni nic narobe, da ne more biti podnevi zdrav, ponoci pa bolan! Jaz sem najprej mislila da ga matra slina, in sem ga zalivala s fiziolosko, delala paro v kopalnici ampak nic ni boljse!
Jaz sem ze tok utrujena od tega ugibanja kaj bi mu lahko bilo, in sedaj sumim na kisli refluks sicer ne poliva ( vcasih mal)!
Jaz sem mu danes zacela dajat aptamil ar ( upam da ni nic narobe ker se nisem z zdravnico posvetovala), zdej bom pa videla ce se bo stanje izboljsalo!

Kaj vi menite a je mozno da ima kisli refluks, pa kaj je za naredit? A tezim za napotnico za pediatricno al?
Najlepsa hvala lp

Lahko gre za kisle epizode, ki so znane pogostejše v vodoravnem položaju, torej med spanjem, ko je pritisk na mišico zapiralko (med požiralnikom in želodcem) največji. Poleg uvedbe AR formule je nujno potrebno tudi dvigniti vzglavje posteljice, t..i. protirefluksni položaj.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni
Hvala za vas odgovor. Ker se sinu ni nic izboljsalo,me zanima kaj lahko se naredim? Dva dni nazaj mi je zbruhal cel obrok,mocno je rignil in vse ven spravil! Skoraj po vsakem obroku pa tud malo polije! Ko zacne jesti se ful kremzi pa slisi se kot da bi imel sluz ozadi,pol se to umiri in lepo poje! Nato pa zmeraj zacne ful jokat,brca z nogicami in krili z rokami! Zacel je tudi kasljat sicer dvakrat trikrat na dan ampak ko se zakaslja komaj pride k sebi! Ponoci se zmeraj lepo zaspi za tri urce pol je od enih naprej zelo nemiren stoka,brca,glavo obraca,renci pa skoz imam obcutek da ga nekaj v grlu drazi! Kupcke lepo podira,zelo mocno vcasih tudi vec po enem obroku! Ne vem ce ima to kej veze ampak tudi zelo prdi! Se zmeraj imamo bitke za zaspat,vcasih traja tudi dve uri da zaspi,nepase mu noben polozaj,zdej smo ugotovili da mu pase spanje na trebuhu,ampak samo v vozicku,da ga guncamo potem pa ko zaspi ga prestavimo v posteljico! Sicer pa hodiva v razvojno ambulanto,ker daje glavico zelo nazaj,postavili so mu diagnozo ekstenzijski vzorec pa iritabilnost,zdaj me pa se zanima ce je mogoce to kej povezano z kislim refluksom? Da je zaradi teka tok nemiren in razdrazljiv,pa da daje glavo nazaj? Nas pediatrinja nas sploh ne jemlje resno,sploh ne vem vec kaj na naredim! Skoz mi govori da z njem ni nic narobe,ko pa jaz vidim da je da se zelo muci! Prosim za nasvet kako naprej!

Najlepsa hvala lp

Pretirano iztegovanje (ekstenzijski vzorec) ni vzročno povezan z GER, lahko pa ima otrok z GEr še bolj poudarjen ekstenzijski vzorec, enako lahko ima otrok z ekstenzijskim vzrocem lahko GER zaradi povečane napetosti mišic tudi v požiralniku in mišici zapiralki. Eno z drugim pa deluje neugodno na otrokov razvoj, tako telesni (pridobivanje na teži, bolečine), kot gibalni (poudarjanje, slabšanje ekstenzijskega vzorca).
Če protirefluksni ukrepi z dvignjenim vzglavjem in AR formulo ne pomagajo, mora pediater otroka napotiti h gastreonterologu (oznaka vsaj “hitro”). Potrebno je potrediti kisli refluks, opraviti testiranje za alergijo na kravje mleko in predpisati ustrezna zdravila za zdravljenje sluznice požiralnika in želodca.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za vas hitri odgovor! Otrok sicer zelo lepo pridobiva na tezi,ob rojstvu 4550, danes 2 meseca 6600! Zdi se mi da se vcasih prav nazira da bi ublaziu to bolecino oz pekoc obcutek,pa tudi veliko vode spije,nevem a si z njo reci kislino pa mu je malo lazje! Ko P pride z dopusta gremo definitivno se enkrat do nje,ce ne bo izboljsanja! Zaenkrat pa hvala za vase odgovore
Lp

Se opravičujem, ker se vmešavam v temo, a vendar mi ne da miru …

Zaradi izkušenj s kislim refluksom se oglašam le toliko, da potrdim besede dr. Tanč – pogledati ga mora specialist. Sploh je težava v zastajanju dihanja in lovljenju sape. Naša punčka je sicer že veliko boljše, ampak smo imeli enake težave. Enako je z vetrovi, nemirnim spancem … to so tudi vprašanja, ki jih gastreonterolog tudi vpraša.

Mi smo dvignili vzglavje – mogoče ga imate še premalo dvignjenega?, pa tudi v vozičku sem jo rahlo dvignila – velikokrat je v njem tako spala. Tako je malo bolje spala. Če kaj pomaga … Res pa je, da gre za začaran krog – dojenček seveda je mleko ves čas, tudi ponoči …

Želim vse dobro čim prej.

Pozdravljena, vzglavlje ima dvignjeno za 30 stopinj, v vozicku se pa ne mara vozit, tko da smo vec ali manj doma, edin zaspi v njem na trebuscku! Kako je pa bilo z vaso, se je marala vozit? Kako je pa kej spala cez dan? Ampak nevem zakaj se to zvecer umiri pa tri ure lepo spi, potem pa spet! A je vasa veliko jokala? Se opravicujem ker toliko sprasujem ampak me res zanima. Vi ste bili na preiskavah? Koliko casa pa vam ze traja ta kIsli refluks?
Aja pa hvala ker ste se vmesali 🙂
Lp

Spoštovana!
Ko sem prebrala vse to sem še bolj prestrašena. Pri nas stvar stoji tako. Punčka je stara dva meseca ter en teden. Približno 14 dni imamo pri hranjenju velike težave. Sva na adaptiranem mleku, na začetku hranjenje lepo steče, edino zadiha se zelo in se težko nadiha. Hranjenje spremlja glasen jok, zvijanje glavice na vse strani. prav občutek imam da punčka zelo težko je, kot bi jo bolelo. Ko nam uspe da zagrabi cuc lepo pije, ampak samo nekaj sekund. Ko pa ji takoj zatem ponudim vodo ali čaj, pa pije brez težav. Svetovali so nama da zamenjava mleko, ampak ni nobene razlike. Poliva sicer čisto običajno, edino kar sem opazila je, da sline velikokrat sploh ne požre, ampak jo v loku izpljune. Tudi zakašlja večkrat čez dan. Vsakega hranjenja se bojim. Včasih pomaga, da jo hranim med hojo po stanovanju ampak je to zelo težko. Tudi ob menjavi položaja iz podiranja kupčka nazaj v naročje glasno joka in jo komaj pomirimo. Ponoči se še dvakrat hraniva in teh težav ni. Zvečer pa je najhuje. Nevem ali bi počakala na posvetovalnico ki je 7.12. ali bi jo raje že prej odpeljala h pediatru? Kisli refluks?
Hvala za odgovor, LP

če so težave tako hude, pokličite otrokovo pediatrinjo in se posvetujte, ne čakajte rednega preventivnega termina.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!! Tudi jaz bi potrebovala pomoč..Imam dvojčici stari 2 meseca. Še vedno se trudimo z dojenjem, ampak večino dobita AM in sicer baby love. Že od začetka sta ga lepo sprejeli, kakata redno vsaki dan, kakec je zlato rumene barve, nimata krčkov in nič.Starejša deklica mi večkrat po malem poliva, bruhala še ni nikoli, prav tako ji nikoli z noseka ni šel mleko. Že kakšne 3,4 tedne imata obe zamašene noseke( predvsem starejša sestrica), smo že bili dvakrat pri zdravniku in samo pravijo da naj jima spiram z FR, ker nista prehlajeni in nič… Torej…Starejša sestrica vedno ko je lakota to pokaže, in si tišči prste v uste tako da nam je jasno da je lačna…Ko ji dam flaško je prvih 30 ml super, jih lepo poje..potem se pa začnejo težave…večkrat se ji zaleti..je nemirna in včasih zajamra, maha z rokami…na obrok mi že poje tudi do 140 ml…prvo poje 70..podrema kupčeka in čez par minut spet 70…. noseka ji redno čistim… v ustikah pa ima bel jeziček in bele pikice…so nam dali daktarin ker naj bi bilo to od mleka…v dveh tednih sem na dudici opazila čisto malo krvi..in pa dve kapljici na plenički ko je polila..a je možno da je to od fiziološk da jo je razdražilo ali se to pojavi zaradi česa drugega?? naj povem da na teži pridobiva normalno…. kaj mi svetujete? danes sva ji dvignila posteljo….. kaj mislite da je narobe in kaj se da storiti?

Od fiziološke ja malo verjetno, da bi povzročila kapljico krvi. Nemir, mahanje, pa morda nakazujejo, da pogosto polivanje povzroča pekoče bolečine zaradi draženja sluznice požiralnika. Vsekakor uvedite protirefluksne ukrepe, lahko tudi formulo AR. Ne bo takoj boljše, v dveh ali treh tednih pa zagotovo.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni.
Se vam že stotič oglašam ponovno. (Se mi zdi, da se skoraj v vsaki temi malo oglasim, hehe). Je pa super, ker je tu nekdo, ki ti lepo odgovori in pomaga z nasveti.
Kot sem že v eni drugi temi pisala ima naš skoraj 4-mesečni fantek že od 1,5 meseca potrjen GER(B).
Takrat smo bili poslani v pediatrično zaradi problemov pri hranjenu – bolečine pro hranjenju in odklanjanje hranjenja zaradi tega. Zatem sem prešla na AM Formulo AR in smo sprejeli vse ukrepe (dvignjeno ležišče, pokonci pol ure po hranjenju itd.). Naj omenim, da se je takrat stanje takoj drastično spremenilo in ni bilo od takrat vmes čisto nobenih problemov – kot da sploh ne bi imel te težave. Lepo pridno je jedel in zelo rad, se lepo razvijal itd. Nasploh je kar velik fantek (pri dobrih 3 mesecih smo imeli posvetovalnico in je tehtal skoraj 6,5kg in bil velik 62cm, kar je super). Je pa pojedel tudi že od 150-170ml na obrok in imel 6 obrokov dnevno.
No sedaj pa imamo kar naenkrat spet težave. Najprej so bili kupčki čez cel dan – nonstop bi jih lahko podiral. Sedaj pa je kar naenkrat začel tudi polivati po obrokih in tudi še 2 uri po obroku. Polije sicer dokaj malo, ampak tako sesirjeno snov, torej že malo “obdelano”?). Naj omenim, da kljub potrjenem refluksu na pediatrični malček do sedaj sploh ni polival – mogoče 1x na 14 dni, če je kdaj preveč pojedel. Sedaj pa neodvisno od tega, koliko poje. Tudi če poje polovico prejšnjega obroka, bo ob podrtju kupčka polil.Ali pa kasneje. Malček je tudi zmanjšal količino obrokov (kar me sicer ne skrbi, ker ima zaloge dovolj) – sedaj poje tam okrog 130ml na obrok. Naj omenim, da hrani se drugače lepo, ne zavrača, samo pač manj poje. Muči ga zatem ko poje – konstantno se mu spahuje, prav slišim, kako se mu dviguje kislina ipd. Prav tako ga očitno moti ali boli, saj ob tem joka, pojokava (sploh, ko se mu spahuje). Malček je veliko bolj jokav, joka pa res samo ob teh težavah (ali če leži in ima kupčke na zalogi, ali ko se mu dviguje….). kako je možno, da kar naenkrat prišlo do težave spet in v malo drugačni obliki? Je pa res, da sva mu ene 10 dni nazaj s partnerjem ležišče v posteljici spustila. ampak je bilo samo za 1 noč. Takoj naslednjo noč je imel spet dvignjeno – je možno, da je samo ta ena noč sprožila spet refluks oz. poslabšala stanje?
Danes sem klicala pediatrinjo in ji povedala za stanje. Je rekla, da najverjetneje zato, ker je malček bolj aktiven, da se mu vse bolj dviguje. Bo predpisala Controloc in bi moralo biti v nekaj dneh stanje boljše. Je to prav? Da se to kar brez kakršne koli preiskave predpiše? Vse to sva se namreč zmenili po telefonu, malčka ni pregledala. Niti ne vem, je to zdravilo močno ali bi lahko kakorkoli škodovalo otroku?
Drugače, če stanje ne bo boljše oz. bo vedno slabše, bomo poslani na pediatrično. V vsakem primeru pa imamo pregled na pediatrini v začetku junija. Bi bilo bolje počakati na to, kaj menite?

Sem pa slišala za veliko primerov, da se jim je stanje poslabšalo po 3. ali 4. mesecu. Kako to, če pa naj bi se stanje izboljševalo s starostjo?

Aja, prav tako je pediatrinja omenila, da bi počasi (po dopolnjenem 4. mesecu) pričeli z uvajanjem GH. Sem sicer nameravala počakati še pol meseca, ampak bo očitno res potrebno čimprej začeti.
Kaj menite, če bi v mlečno formulo AR, ki jo mali sedaj dobiva zamešala še žličko ali pol riževe kašice, bi kaj pomagalo? Pediatrinja je tudi to omenila, pa tudi sama sem pomislila na to. kaj vi menite?

Ubistvu me najbolj skrbi za vnetje sluznice. Kakšni so znaki? Naš malček je namreč že cel teden zelo razdražljiv (sem že mislila na prihod zobkov, čeprav je še zelo zgodaj). Mane si po obrazu, rokice si agresivno tišči v usta (ampak to lahko tudi zaradi zraka v trebuščku) in kar naenkrat jok…..aja pa opazila sem, da je kar naenkrat pričel spet prdeti in to kar dosti. Vmes namreč s tem ni imel težav dva meseca. Blato je normalno, odvaja enkrat na dan. Pa spi lepo od 21h do 7.30 (ob 23.30 se zadnjič hranimo) – opažam pa zadnje 2 noči, da spi tudi bolj nemirno in se nekaj oglaša v spanju, kar se je tudi na začetku, dokler nismo dvignili ležišča. Vmes je spal lepo, brez da bi pisnil.

Je pa res, da je v začetku maja imel prehlad. Nos čisto zamašen (ki je še vedno malo) in malo je kašljal. Bi lahko tudi to imelo kako vezo? Prehlajen je bil tudi mesec nazaj, pa ni bilo nič drugega.

Tako, zdaj sem se pa spet razpisala. Upam, da boste kmalu našli čas in mi odgovorili.
Hvala že vnaprej!

Polivanje, ki ni povezane zvnetjem sluznice požiralnika, z rastjo mine, predvsem pa otrok nima bolečin, ne zavrača hranjenja in pridobiva normalno.
otrok, ki poliva (ali skrito poliva), ima bolečine, ga peče, je nemiren, zavrača hranjenje in tudi slabše pridobiva na teži, ima verjetneje gastroezofagealno refluksno bolezen, verjetno z vnetjem sluznice požiralnika in v tem primeru uvedemo zdravila (inhibitorje protonske črpalke, omenjeni Controloc). V tednu ali dveh se vnetje sluznice zmanjša in otrok je boljši. Zdravilo se pogosto rpedpisuje, dobrodejno delovanje zdravila je zdaleč nad njegovimi morebitnimi stranskimi učinki.
Seveda lahko počakate tudi pregled pri gastroenterologu v začetku junija, odvisno od težav, ki jih ima otrok.
Ena noč s spuščenim vzglavjem ne more povzročiti takega poslabšanja oz. vnetja sluznice.
Vsekakor je potrebno tudi izključiti alergijo na kravje mleko.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za hiter odgovor.
No, naj omenim, da naš malček zelo lepo mirno pije iz flaške. Problem nastane, ko podre kupček oz. po hranjenju, kot bi ga peklo. Se napenja, pojokava in polije tako sesirjeno obliko – goste konstistence (ne vem ali je vmes kislina ali slina?).
Ali ga mučim, če mu zdravila ne dam? Danes se mi sicer zdi, da je bilo malo boljše. Sem namreč začela dajati v flaško mleka žličko riževih kosmičev (kot je tudi svetovala pediatrinja in mi je to smiselno).
Po zdravilo sem sicer šla, ampak mu ga še nisem dala, saj je bilo danes stanje boljše. V kolikor bo do pregleda na PE tako, bom definitivno počakala z zdravilom.

Ali prav sklepam, da če bi imel vnetje sluznice, da bi bilo hranjenje nemirno in bi verjetno zavračal oz. jokal med hranjenjem?

Seveda lahko tudi počakate, kako pa dojenčka boli oz. kakšne težave ima, lahko samo sklepamo po njegovih odzivih, saj nam (žal) ne more še nič povedati. Sicer je zdravilo varno in preizkušeno ter ga dojenčki običajno dobro prenašajo in hitro deluje.
Ni nujno, da ima otrok pri neki bolezni prav vse znake in torej ni nujno, da bi imel težave tudi pri hranjenju po steklenički.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close