Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina gastritis, vnetje zelodcne sluznice

gastritis, vnetje zelodcne sluznice

Obicajno ne, je pa mozno.

Lep pozdrav, Katarina

Spoštovani!
S sinom, ki ima 5 let sva bila na gastroskopiji in dobila naslednji izvid , ki si ga ne znam dobro razložiti. Če bi mi lahko pomagali razvozlati te besede.
Piše:
A: Dvanajstnik. Mucosa duodeni fere normalis.
B: Bulbus dvanajstnika proksimalno. Mucosa duodeni. Duodenitis ghronica levis(poptična geneza)
C: Antrum. Mucosa antralis ventriculi. Gastritis chronica gradus levis. Fibrosis propriae focalis. Histološke spremembe ustrezajo zmernemu reaktivnemu(kemičnemu) gastritisu in zaceljeni kronični eroziji.
D: Distalni požiralnik. Mucosa corporis ventriculi. Gastritis chronica levis. HP 0. Ni sluznice požiralnika Vprašanje Barrettovega ezofagusa oziroma heterotopije korpuzne sluznice.
Disaharidaze: laktaza 17,13, saharaza 31,49, maltaza 110,43.
Zanima me kaj vse to pomeni za mojega malčka in ali rabi kakšno dieto in katero. Kaj lahko je ali kaj ne.
Hvala za čimprejšnji odgovor.
Lep pozdrav, Aleksandra

Pozdravljeni,

sicer je vprasanje bolj primerno za pediatra, a vam bom vseeno skusala odgovoriti.
Izvid pravi, da gre za delono kronicne spremembe po vnetju in ranici sluznice zelodca, prav tako je patolosko spremenjena sluznica poziralnika ob vstopu v zelodec.

Vsekakor je nujen pregled pri pediatru-gastroenterologu!

Lep pozdrav, Katarina

Lep pozdrav

Kot prvo se opravičujem za tako dolgo vprašanje. Prejšnji teden sem bil na gastroskopiji. Ugotovili so mi manjšo hiatlano kilo in vnetje želodčne sluznice. Kot prvo me zanima, kako hudo je to, če gledamo realno situacijo.

Dobil sem seveda nolpazo 2 krat na dan 40mg in pa seveda moram paziti na dieto, zato bi vas rad vprašal za nekaj določenih proizvodov. Za kisle, pikantne, slane, mastne… stvari že vem da ne smem, zanima me ali lahko pijem radensko, zeleni čaj, cedevito pomarančo (prepovedali so mi seveda pomarančo), študentsko hrano (oreščki), mlečne izdelke, ržen in polnozrnat kruh in pa zelo me zanima za proteinske napitke, ker redno obiskujem fitnes.

V prvih parih mesecih bom v celoti brez vsega tega, vendar me zanima za naprej, če že slučajno pijem alkohol, kaj najmanj škoduje? in katera sladkarija, če se že pregrešim je najmanj škodljiva. Ali obstaja kakšna hrana, ki bi pomagala pri moji bolezni?

HVALA

Kar se tice diagnoze – ni hudo, pod pogojem, da se boste drzali navodil in s tem preprecili poslabsanje tezav in se bo vnetje lahko lepo umirilo in zacelilo. Vsekakor je Nolpaza na mestu, prav tako dieta. Radenska kot gazirana pijaca ni ravno najboljsa izbira, res pa je, da nekaterim ljudem pase Donat… zeleni caj poskusite, ce vam bo ustrezalo, ga lahko pijete. Na splosno velja, da se zelodec zelo hitro zacne “pritozevati”, tako da boste tudi sami lahko hitro videli, kaj lahko in cesa ne. Kar se tice proteinskih napotkov ne vidim problema, v zmernih kolicinah seveda. Alkohol je alkohol, najmanj skodljiva je tista pijaca, ki ga ne vsebuje. Za sladkarije pa velja enako kot za vso drugo hrano.

Lep pozdrav, Katarina

lep pozdrav!
meni so na gastropiji ugotovili Enteritis, Refluksni ezofagitis LAA,Insufienca kardije ter mi svetovali zaviralec ptotonske črpalke redno.Jemal sem že nolpazo,sedaj ultrop,vendar imam še vedno samo zjutraj težave,redko čez dan,mi je pa samo slabo(tudi bruhanje).
Zanima pa me,katera zdravila bi bila res prava,ker mi do sedaj še nobena niso pomagala?
lep pozdrav!
Bojan

Vsekakor zaviralec protonske crpalke. Obstaja jih kar nekaj, nekateri imajo enake ucinkovine, nekateri so malenkost drugacni, cilj terapije pa je pri vseh enak.
Ce Nolpaza in Ultop ne pomagata dovolj, se z zdravnikom posvetujte glede uvedbe kaksnega drugega (npr. Nexium).

Lep pozdrav, Katarina

Pozdravljeni,
imam večkrat probleme z želodcem (cca na 2 meseca). Da, povem kako je bilo od zacetka.. prvic me je “zvilo” maja meseca..
cca 3 dni sem cutil bolecino v zelodcu in naenkrat sem cutil vse hujso bolecino, kot da te bi nekdo direktno z prstom v zelodec tiscal. sel sem k dezurnemu zdravniku, dobil recept za nolplazo in sel domov.. cez 2 ure me je tako zvilo, da sem sel nazaj po napotnico za urgenco in sam v NM.. cca 50 km dalec. prisel sem komaj kaj, ker sem se hotel vmes ustaviti z avtom in prositi nekoga za pomoc od bolecin.. ko sem prisel na urgenco, so me takoj sprejeli (jim ne pozabim tega), in dobil infuzijo z nolplazo in nekaj protibolecinskih inekcij.. cez 20 min, kot da ni bilo nic.. nobene bolecine. hoteli so me zadrzat, vendar sem se odlicno pocutil in sel domov.. vse OK do meseca avgusta.. spet.. isti obcutek, samo sem sel takoj, ker me je bilo strah tiste bolecine. pogledajo izvid, me dajo v lokalnem zdravstvenem domu na infuzijo nolplaze, ampak mogoce malenkost boljse.. pridem spet naslednji dan zaradi bolecin in mi rece zdravnica, da imam verjetno kronicno vnetje zelodcne sluznice in bom moral potrpet bolecine.. potrpim cca 14 dni in spet OK.. do prejsnega tedna..
spet me zvije, grem k zdravniku, dobim napotnico za laboratorij za blato, zaradi neke bakterije.. danes poklicem in je vse OK.. bolecine sicer pojenjano ampak mi je dovolj nespanja ponoci od bolecim..
od meseca avgusta do danes sem shujsal 20 kil.. prej sem jih imel sicer prevec (110kg) ampak sedaj zelo pazim na prehrano in me se vedno zvije..

vem da preko foruma ne morete ugotoviti vzroka, me pa res zanima vase mnenje..
kaj vse je mozno za bolecine, kateri pregledi bi bili ustrezni.. ker me sami ne dajo na preglede, nevem zakaj..
hvala za pomoc

Pozdravljeni, res je odlocitev na strani zdravnika, ki vas je pregledal in ne mene, ki sem vas samo prebral, ampak verjetno se bo gastroskopija izkazala za smiselno preiskavo. Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close