Pozdravljeni
Stinjam se z vaso zdravnico, ki vas je napotila na gastroskopijo. Dodatne tezave, ki jih navajate, pa so lahko tudi povzrocene z zdravilom , ki ga sedaj jemljete. Predlagam , da poskusite z ultopom namesto z nolpazo.
Lp
Pozdravljeni,
Jaz imam naslednji problem, star sem 33 let in večkrat imam to težavo, da po zaužiti hrani moram takoj na veliko potrebo, če pa ne grem na potrebo, se pojavijo plini (to traja cca 1h in je potem OK). Prav tako sem imel to težavo, da sem imel jutranjo drisko, čez dan pa se stanje umiri, prav tako čez noc ni nobenih težav, samo plini. Zaradi omenjenih težav sem pred dvemi leti obiskal svojo zdravnico, ki me je prvo poslala na rentgen trebuha, kjer je bilo vse brezhibno. Nato pa se gastroskopija…tu so mi najdli bakterijo in nekakšen površinski gastritis. Bakterijo sem poizkušal uničiti s kombinacijo antibiotikov-neuspešno. Stanje je trenutno dosti bolje, vendar je zoperen občutek, če si kje na obisku in po npr. kosilu, moraš takoj na wc. Še to naj omenim, ko sem bil na gastroskopiji, me je zdravnik vprašal, da je čudno, da nimam nobenih bolečin v želodcu, ko sem mu opisal težave, ki jih pa res nimam, samo driska in je potem stanje OK. Blato odvajam vsaj 1x ali 2x na dan. Po mnenju osebne zdravnice, kolonskopija ni potrebna, da je težava v zgornjem delu trebuha (želodec). Seveda so tudi dnevi, celo tedni ko je stanje OK.
Vnaprej se zahvaljujem za Vaš odgovor.
Pozdravljeni.
Teževe, ki jih navajate so zelo značilne za sindrom razdražljivega črevesja, ki ni nevarna bolezen. Mislim, da vaša bolj pospešena prebava tudi ni posledica okužbe bakterije v želodcu in površinskega gastritisa.
LP
Pozdravljeni imam eno vprasanje in sicer zadnje tri dni cutim nekaksno topo bolecino levo od zelodca v blizini levega rebernega loka ponoci pa cutim napetost v zelodcu in crevesju. Odvajanje blata je dokaj normalno. Bil sem na morju in me zanima ali je to prislo do razdrazenega crevesja zaradi drugacne prehrane ali je kaj drugega. Star sem 25 let. Se vprasanje kasni so simptomi rane na zelodcu ali dvanajsterniku hvala za odgovor lp
Pozdravljeni,
Lahko imate gastritis kar pomeni vnetje zelodca. Svetujem vam, da cca teden dni jemljete nolpaza control tablete , ki jih dobite v lekarni. Te tablete zmanjsujejo izlocanje zelodcne kisline. V kolikor se stanje ne bo izboljsalo pa je potreben pregled pri zdravniku.
Simptomi rane ba dvanajstniku ali zelodcu so po navadi bolecine v tem predelu, slabost.
Lp
Lepo pozdravljena,
stara sem 36 let. Pišem vam ker imam približno en mesec bolečino na levi strani trebuha, približno na sredini, včasih nižje ali višje. Bolečine niso bile tako močne, da bi me hudo ovirale. Lansko leto feb. in apr. sem bila pri svojemu doktroju in mi je naredil Uz. Rekel je da ni nič posebnega, samo zrak, plini. Skozi vso leto, se je redko kdaj ponovilo. Sedaj približno en mesec, me občasno zaboli na enaki strani kakor sem zgoraj omenila. Ne vsak dan in kadar me,ni to skozi ves dan, občasno pa mine…
Bila sem pri zdravmiku, kateri ima privat – z napotnico. Bila sem tešča 6 ur in mehur čim bolj povn. Vse je bilo dobro, razen črevo je rekel da se blato nabira. Povedati pa moram, da nimam vedno redno prebavo. Ne bom rekla da to počnem velikokrat, ampak se je že nekajkrat zgodilo, da kadar sem morala na potrebo, sem zadržala. Zgodilo se je da tisti dan nisem več šla in tudi trebuh me je bolel. Na zadnje mislim da pribižno dva meseca nazaj, sem v kratkem času večkrat zadržala, zaradi različnih razlogov. Delam v vrtcu, pa se zgodi da ne morem takoj in potem ni lepa.Saj vem da ni prav in da ni za se hecati. Bila sem pri svojem zdravniku in je zelo super zdravnik v vseh pogledih. Prejšni teden , po uz sem bila pri njemu in mu pokazala slike vseh ostalih organov opravljenih na uz in je vse uredu – izvid je brez posebnosti, blata v črevu ni omenjalo.sem pričakovala da morda me bo kaj potipal trebuh ali sam opravil uz ali odvzem blata. Vse sem mu povedala in pravi da verjetno je slaba prebava in neredna. Skozi dan zelo malo pijem. Vprašam me je če želim opraviti kolonoskopijo, da verjetno je vezano na prebavo ampak če želim zaradi preventive. Rekla sem da ja, napotnico imam,ampk nevem nisem prepričana če je res nujno,kajti nimam nobenih drugih hujših težav,razen občasno napihnjena, včasih tudi več dni zapored.Morda da ne bi tako plašili vezano na pregled, zaradi preventive bi takoj odšla.Ali preden se gre na ta pregled je smiselno odvzem blata opraviti ali ni nujno?
Ta teden se trudim več tekočine piti, donat po navodilih in nekako vzpostaviti odvajanje blata ob isti uri, preden grem delati.
Zanima me še vaše mnenje,
hvala in v naprej lep pozdrav.
Pozdravljeni
Odvzem blata ni potreben. Strinjam se z vasim zdravnikom – napotil vas je na kolonoskopijo. V primeru, da bo preiskava v mejah normale pa opravite se gastroskopijo.
Lp
Pozdravljeni stara sem 18 let. Ze 3 leta imam konstantne tezave z zelodcem. Vsak dan mi je slabo,vrtoglavica.bolecine v zelodcu so tako mocne da se razsirijo po celemu trebuhu,zvijam se,jem zelo malo enkrat na dan,dvakrat vcasih nic,pijem tudi malo(se probam prisilit),napihnjena sem dostikrat bila sem na gastroskopiji dve leti nazaj ugotovili so mi gastritis,dobila sem tablete nexium,niso mi pomagale kasneje sem bila spet na gastroskopiji predpisali so mi controloc tudi te tablete mi ne pomagajo,talcid tablet nikakor ne morem jesti zaradi okusa(takoj me sili na bruhanje) nevem vec kaj da naredim..ali maj grem spet na gadtroskopijo bojim se da nekaj ni vredu. Prosim pomagajte najlepsa hvala za odgovor
Pozdravljeni.
Niste navedli ali so izkjučili kronično okužbo z bakterijo Helicobater pylori. Okužba namreč povzroča ponavljajoče se tečave in gastritise. Bakterijo lahko testiramo pri gastroskopiji ali pa z dihalnim testom.
LP
pozdravljeni,
v kolikor imate še dodatne težave ( bolečine v predelu trebuha, bruhanje itd) vam svetujem, da obiščete vašega zdravnika. sicer pa ležanje takoj po kosilu v primeru, da imate tudi zgago, ni priporočljivo.
lp
Pozdravljeni!!
lepo bi prosil za kakšen nasvet ali razlago….pred nekaj dnevi sem začutil veliko napihnjenost in dan potem sem imel občutek kot bi mi vsake toliko časa nekaj špiknilo v trebuhu vendar neznam opredelit v katerem predelu,….zadnje dni napihnjenost ni več tako pogosta vendar pa sem opazil da grem zelo pogosto na blato že zjutraj ko se vstanem kar mi pred tem ni bilo potreba….blato izgleda povsem normalno mogoče malo mehkejše je pa res da ko grem drugič,tretjič je velikokrat kot driska tekoče,predvsem se mi zdi po mlečnih izdelki. V blatu ni prisotna kri sem pa v zadnjiku občutil dve manjši bulici ali bi lahko to bili hemeroidi? ali so mogoče nastali zaradi napenjanja in tudi včasih gostega blata pred to napihnjenostjo?
opazil sem da me večkrat potera tudi na vodo vendar odvajam normalno brez kakšnih bolečin.
Včeraj sem imel pregled pri zdravnici,ki me je poslala na odvzem krvi kjer so mi naredili pregled še na parazite,bakterije in jetrne teste.Rekla je da je s krvnimi testi vse OK in mi predpisala NOLPAZA 20mg tablete,ki naj bi jih jemal dvakrat po eno na dan in to 10.dni,če pa se stanje ne izboljša pa naj pridem nazaj. RES me zanima kaj je narobe z mano star sem namreč 22 let in me je postalo zelo strah zaradi tega.
Že vnaprej se zahvaljujem za kakšen koristen odgovor!!
LP
Pozdravljeni.
Prebavne težave, ki jih navajate bi lahko bile posledica okužbe oziroma drugih vnetnih sprememb. Okužbo ponavadi izključimo z preiskavami krvi in blata in tudi težave ponavadi hitro minejo. Če so težave dolgotrajne, pa svetujem endoskopski pregled želodca in morda tudi črevesja. Izključiti je potrebno kronično vnetno bolezen črevesja in okužbo z bakterijo Helicobater pylori.
LP
Pozdravljeni!!
zdaj že cca. en teden jemljem Nolpazo vsak dan dve tableti,eno 20 mg dopoldan,drugo 20 mg popoldan….ponavadi grem enkrat na dan na potrebo in to takoj zjutraj,…včasih tudi dvakrat.Z blatom se mi zdi da je uredu je tak kot mora bit. Zadnjič sem jedel rdečo peso in po cca. 18.urah sem izločil rdeče obarvano blato,saj to je uredu s prebavo ali ne??
nevem zakaj mi pri zdravniku niso vzeli tudi blata ali lahko na krvi opazimo okužbo z bakterijami,paraziti ipd.??
Ali gre v mojem primeru le za težave z želodčno kislino,ali je to možno??
samo upam da negre za kakšnega raka??
Opazil sem tudi da je napihnjenost minila,se pa še včasih sliši neko pretakanje,klokotanje po želodcu….Kaj pa tisti dve bulici,ki se pojavita?? včasih se otipata,včasih ne….ali bi šlo lahko za kakšne ciste??
Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor….Lp
pozdravljeni,
brez pregleda vam dodatno ne moremo svetovati. držite se navodil vašega zdravnika. v kolikor se bodo težave nadaljevale vas bo osebni zdravnik napotil na dodatne preiskave.
lp
Pozdravljeni!!
danes sem bil pri svoji osebni zdravnici,ki me je napotila na gastroenterologijo
povedal sem,da še vedno občutim nekakšen pekoč občutek v želodcu (to se zgodi včasih) opazil sem da ko spijem kakšen kozarec alkohola ali pojem kakšno težko hrano. Naj povem tudi da se je moja prebava nekako uredila ( enkrat na dan grem na veliko potrebo in to zjutraj ):pojedel sem eno škatlico nolpaze,ki vsebuje 28.tablet in zaenkrat mi je dala še eno,vendar mi zmanjšala na eno tableto na dan. Zanima me kako približno zgleda ta pregled pri gastroenterologu??
Že vnaprej se zahvaljujem za kakšen koristen odgovor ali nasvet
Lp Klemen
Pozdravljeni
V kolikor vas je zdravnica napotila v gastroenterolosko ambulanto je pregled enako kot pri osebnem zdravniku( anamneza, pregled). Na podlagi pregleda se zdravnik nato odloci o dodatnih preiskavah, odvzemu krvi itd.
Lp
Spoštovani,
Stara sem 25 let. Od maja meseca naprej imam probleme z refluksom, za kar jemljem tudi zaviralce protonske crpalke (panrazol). Prebavo sem imela do sedaj vredu, bolel me je le poziralnik. Sedaj pa imam ze kak teden probleme z vetrovi, klokotanjem v zelodcu, drisko. Bila sem pri zdravnici, kri je bp, tudi voda (pregled je opravila, ker me boli ledveni predel). Kljub temu, da je to okej pa mene mocno skrbi, da je za vsem skupaj kaj resnega. Kadarkoli kaj pojem, sem napihnjena, ko se ulezem cutim, kako mi zelodec kruli, boli me desna stran pod rebri. Mislite, da je to le razdrazeno crevesje (sem namrec v zelo stresnem obdobju) ali bi morala na dodatne preiskave?
Najlepsa hvala za odgovor.
Pozdravljeni
Tezave so lahko tudi zaradi uporabe zdravil za zmanjsanje izlocanja kisline, lahko pa so Samo prehodne In bodo izzvenele. Predlagam da ma lo pocakate
L.p.
Pozdravljeni!
Sem 21-letna študentka, nekadilka, alkohol pijem redko, itm 21.
Ze en mesec imam tezave s prebavo. Ob pojavu tezav sem ravno zakljucila z zelo stresnim obdobjem. Zacelo se je tako da sem imela hud napad hitrega bitja srca, zaradi cesar sem obiskala nmp. Ta napad se je zgodil v vecernem casu, po jedi in sicer ko sem spremenila telesni polozaj (vstala). Imela sem povisan tlak (160/85) in frekvenco (nad 100, do 160). Tam so me napotili k osebnem zdravniku, ki je preveril krvno sliko in scitnico (bp).
Zdravnik je menil da gre za posledice gerb in mi predpisal acipan. Ze pred tem napadom mi je bilo veckrat slabo, nikoli nisem bruhala. Pred acipanom sem jemala iberogast in rupurut po potrebi. Tri dni po uvedbi acipana se je pocutje poslabsalo. Imela sem vrtoglavice, veckrat sem bruhala po hrani, proti vrceru sem bila mocno napihnjena. Zato sem s terapijo prenehala.
Sedaj ze en mesec pazim na prehrano, izkljucila sem prakticno vecino zelenjave, predvsem neprekuhane ki je nikakor ne prebavim. Pijem manj kave, jem manjse obroke. Kljub temu imam se vedno vsakodnevno slabost, bolecine v predelu zelodca, zvecer tudi refluks. Vcasih sem zaprta, spet drugic imam drisko.Velikokrat se mi tudi vrti, pravzaprav se pocutim ze cisto fuc. Prav tako se mi se vedno kdaj zgodi da mi hitro bije srce ali pa zacutim mocan, neprijeten utrip.
Naj vam se povem da so ze vsi v druzini imeli podobne tezave. Moj oce je imel h. Pylori okuzbo.
Kaj mi priporočate? Naj se malo pocakam in vzdrzujem dieto? Bi mogla nadaljevati z acipanom?