Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Gastritis, napihnjenost v črevesju

Gastritis, napihnjenost v črevesju

Prav imate, te težave se mi ne pojavljajo ponoči. Najlepše se Vam zahvaljujem za vaše mnenje oziroma odgovore.

Pozdravljeni!
Tudi jaz vas prosim za oasvet oz. odgovor. Stara sem 31 let. Drugi dan menstruacije so se mi pojavili močni krči v črevesju. Imela sem občutek, kot da potujejo vetrovi po črevesu. Bolečine so bile močne, tako da sem vzela lekadol. Čez nekaj časa sem potem imela drisko. Naslednje dni je bilo odvajanje normalo, ostali pa so mi krči oz. vetrovi v črevesju. Menstruacija gre proti koncu, zato mislim, da te težave niso povezane z njo. Imam tudi občutek, da je trebuh napihnjen. Kadar se mi težave pojavijo doma, sem zelo vesela, če pridejo vetrovi ven iz črevesja, ker je potem stanje boljše. Ko pa sem v službi, pa večkrat še namenoma zadržim, če nimam možnosti, da se umaknem. V teh štirih dneh, odkar imam te težave, so bile bolećine dvakrat zelo močne. Sem se pa spomnila, da sem že nekaj časa pred tem opažala, da imam pogosto vetrove, ki pa takrat niso bili boleči.
Kaj mi lahko svetujete?
Mislim, da vzrok ni prehrana, saj nisem glede tega nič spremenila. Ne kadim. Prave kave ne pijem, le občasno belo kavo. Nisem predebela, jem večkrat po malem, ker itak ne morem pojesti naenkrat veliko količino.
Priznam, da upam, da mi ne bo treba iti na kolonoskopijo, gastroskopijo ali kaj podobnega.
Hvala.
Lep pozdrav.

Spoštovani,

večinoma take težave povzroči kakšen virus, zdravljenje je simptomatsko s čaji, zdravili proti bolečinam, morda probiotikom, minejo pa v nekaj dneh.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Lepo vas prosim za vaše mnenje.V zgornjem delu želodca so se mi kar naenkrat pojavile kot nekake kratkotrajne bolečine. Večkrat na dan, pa tudi spahovanje je bilo prisotno. Na gastroskopiji je doktor videl, da gre za gastritis(v antrumu erozije, korpusni del nadražena sluznica) in hiatalna hernija.Vzel je samo vzorec za HUT , ki je negativen, nič pa ni dal vzorčkov na histologijo. Sedaj sem v skrbeh, da bi te erozije lahko pomenile tudi kakšno hujšo bolezen (npr. raka). Predpisal mi je terapijo z acipanom 2 x 40 mg 4 tedne in potem še 2 tedna 1 x 40 mg.
Po par dneh jemanja Acipana bolečin nisem čutila več in zelo sem bila potolažena, sedaj po dveh tednih jemanja pa ponovno vsake toliko začutim bolečino v zgornjem delu želodca.

Torej lepo vas prosim za vaše mnenje:
1. ali bi bilo pametno spremenjeno sluznico dati na histologijo ali je že na oči videti, da zadeva ni nevarna in da gre le za gastritis
2. Ali je normalno, da so bolečine po jemanju Acipana najprej izginile, sedaj po dveh tednih pa so se občasno ponovno pojavile (sicer v blažji obliki). Kdaj bi morale bolečine izginiti, če bi tablete res delovale in v koliko časa se običajno gastritis z erozijami pozdravi.

Za vaš odgovor vam bom zelo hvaležna.

Lep pozdrav

Spoštovani,

moj odgovor je takle:
1. na oko se vidi, da spremembe niso nevarne, zato vam niso vzeli vzorca za histološko preiskavo.
2. sluznica se celi do 4 tedne, zato se v tem času še lahko pojavijo težave.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Upam, da še vedno lahko pišem pod to temo…

Zadnjih nekaj mesecev opažam gosto rumeno-oranžno sluz na blatu, kot nekakšen žvečilni. Pojavlja se predvsem ko grem na potrebo šele po nekaj dneh. kadar odvajam dnevno, te sluzi ni oz. jo je zelo malo. Težave z odvajanjem imam sicer že od kar pomnim in mi je čisto normalno če nekaj dni ne grem na potrebo. nikoli tudi nimam driske, vedno je blato bolj kot ne trdo, včasih tudi kot skupaj zlepljeni bobki., vmes pa ta prej omenjena sluz. Pogosto občutim tudi bolečine v spodnjem delu trebuha, bolj kot tiščanje, in napihnjenost. Ne vem, če je to sicer lahko povezano, vendar se mi zdi, da se vse to največkrat dogaja v času po ovulaciji in nekako izgine po začetku menstruacije. Stara sem 32 let, v službi predvsem sedim, in žal tudi v prostem času premalo gibam. Že nekaj časa imam tudi zunanje hemeroide,ki so od poroda pred dvema letoma malo večji, vendar ne moteči. Blato je sicer normalne barve in ni videti koščkov neprebavljene hrane. Jem vse, vendar zaradi službenih “razmer” neredno in največkrat nekaj na hitro. v družini sicer nimamo bolezni prebavil oz. črevesja, je pa imela mami prav tako težave z odvajanjem in pogosto zaprtostjo.
Prosim za vaše mnenje, kaj bi lahko povzročalo vse te simptome in nasvet, kaj lahko storrim, da se tega nekako rešim oz. vsaj malo omilim. Brala sem o kolonoskopiji, ki pa moram reči, da bi se ji raje široko izognila…
Hvala že v naprej za odgovor in lep pozdrav.
Mateja

Spoštovani,

sami ste si že precej svetovali. Zjutraj na tešče popite pol litra tople vode, čez dan še dodatno liter in pol, kakšen kozarec naj bo Donata. Jejte dovolj zelenjave, nekaj sadja, žitarice. Gibajte se vsak dan vsaj pol ure. Če drugega ne, pojdite peš po stopnicah, peš do službe in podobno. Doma pa vsaj 10 minut zjutraj telovadite. Se dan lažje začne.

LP, Marija Š. Gašperšič

Spoštovani,

stara sem 22 let in še nikoli nisem imela težav s prebavo. Vsak dan grem na sprehod (20 minut), prehrana je bolj kot ne zdrava, sladkorju se izogibam. Sedaj pa imam že en mesec občutek neizpraznjenega črevesja, bolj mehk blato..pocasto, občasna bolecina pod desnim in levim rebernim lokom, kot da se mi nekaj pretaka po želodcu, vetrovi in zgaga. Naj povem, da sem letos imela stresno obdobje, saj sem imela 2 operaciji.. cista ob jajčniku in kožni rak(maligni melanom). Bezgavke so bile negativne, vendar pa moram kar večkrat rezati, ker se mi kar ponavlja. Glede na zadnje izvide avgusta, rak naj nebi šel naprej, aprila je bil UZ b.p.. Je pa vse skupaj zame zelo stresno. Sem oddala blato v laboratorij in je bilo negativno. Moram pa ga oddati se 2krat. Glede na mojo starost in vsa stresna obdobja in bolezni, me je res strah, da nebi bilo kaj hujšega. Pomislila sem tudi na raka črevesja. Samo glede na blato, ki je bilo negativno in na mojo starost, upam da to ni mogoče. Zanimam me ali je možno, da je to vse samo zaradi stresa. Sindrom razdražljivega črevesja? Je negativno blato izključilo resne bolezni? Slišala sem že za ene Iberogast kapljice.. ali so učinkovite. Za zgago pa mi je osebna zdravnica predpisala acipan. Zdravil ne jemljem veliko, razen nalgesin 550 pri migrenskem napadu. Kožni rak pa se zaenkrat zdravi samo kirurško. Vse skozi sem bila zelo močna, že zaradi mami in sestre, vendar pa sem v sebi resnično trpela. Sem res veliko pod stresom že zaradi težav v družini( z očetom), tudi s fantom je bilo kar nekaj težav.. Potem pa še rak. Vsi so mi govorili, da sem dobra da se tako držim, vendar pa mislim, da je nekje moralo udariti ven. Težave s črevesjem so se mi začele 3 dni po zadnjem rezanju rezidualnega melanoma. Takrat mi je bilo tudi zelo slabo in sem skoraj padala skupaj (je že onkolog rekel, da je bilo preveč). Eno samo brazgotino, kjer sem imela 2 melanoma, mi je rezal 4krat in še zdaj me čaka nekje drugje. Imam namreč veliko znamenj. Pokojni dedek je imel kožnega raka, ki pa je bil zanj na žalost usoden. Prosim vas za nasvet in saj eno pozitivno besedo. Pa se Vam že vnaprej opravičujem, vendar sem se kar razpisala. Tako mi je lažje, ker nimam nobenega, ki bi me poslušal. Vsi so zaradi mene bolj potrti kot pa jaz sama in tako mam občutek, da me noben noče poslušati in razumeti mojo stisko. Sestra pravi, da sem že obsedena, ker se gledam v ogledalo in spremljam znamenja. Vendar ona ne razume, da je moje življenje odvisno od tega, da čimhitreje ugotovim spremembo. In tudi sedaj zaradi prebave, me čudno gledajo. Češ da še sama nevem kaj mi je. Jaz pa mislim, da glede na vse, da imam pravico da sem taka in je že razlog, da mi sedaj nekaj nagaja. Ena posledica more biti.

Hvala za Vaš čas in za odgovor. Lep pozdrav.

Pozdravljeni!

To je resnično preveč za tako mlado osebo. Popolnoma vas razumem, da si vsak dan pregledujete znamenja ob takšni diagnozi. Ponavadi so trije testi blata na kri zadosti, da izključimo skrito krvavitev iz prebavil in s tem rakavo obolenje. Tudi v vaših letih je rak debelega črevesja velika redkost razen če nimate družinske polipoze. Seveda pa je potrebno glede na vašo diagnozo biti zelo pazljiv na vsa dogajanja, tako da bi bilo vseeno dobro, da bi opravila vsaj gastroskopijo, ker so bolečine omejene na zgornji del trebuha-morda bi koristilo testiranje za Helicobacter pylori ter ponovili UZ trebuha. Morda bi bilo dobro, če bi se zaradi malignega melanoma redno pregledovala pri dermatologu, najprej 2x letno. Tipajte si tudi bezgavke-pod pazduho, v dimljah, na vratu. Sicer pa ste pogumno dekle. Držim pesti.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani lp

Prosim za nasvet. V zadnjem času me je začelo zbadati v spodnjem levem delu trebuha. Bolečina je kratka(kot bi te nekaj špiknilo). Ponavadi se pojavi ponoči ko počivam. Opravil sem preiskave krvi, urina, ultrazvok trebuha in sečil, kjer niso opazili nič nenavadnega. Spim pa slabo, zbujam se ponavadi okoli 3h in potem zelo težko zaspim dalje.Zdravnica me je sicer poslala na kolonoskopijo, ki pa jo zaradi dolge čakalne vrste imam šele konec januarja. Star sem 47 let. hvala za nasvet.

Spoštovani,

če ni v blatu prisotne krvi, lahko počakate na koloskopijo. Medtem lahko greste tudi na rektoskopijo, težave pa si lajšajte s čaji, sredstvi proti napenjanju, predvsem pa jejte lahko prebavljivo hrano.

LP, Marija Š. Gašperšič

Spoštovan ga. Marija!
Že nekaj časa nazaj so se mi začele težave z napihnjenostjo v trebuhu. Pogosteje se te bolečine pojavijo v službi po 11uri, doma niso tako izrazite (verjetno ker se več gibam, v službi pa samo sedim)- zjutraj pojem doma narejeno pirino štručko brez kvasa samo s soda bikarbono in oljčnim oljem, nato pojem jabolko in kasneje pojem še kakšen rižev vafelj (spihan riž). Zjutraj popijem tudi črno kavo. Zaradi nepojasnjenih bolečin v trebuhu sem odšla na ginekološki pregled, ki je pokazal, da je brez posebnosti. V zadnjem času sem precej spremenila način življenja in s tem tudi posledično shujšala. Na pregledu krvi so mi ugotovili slabokrvnost, predpisali so mi Ferum Lek. Tudi sedimentacijo imam povišano na 45, čeprav je taka že kar nekaj let. Pregledali so mi tudi blato – naredila sem tridnevni test, ki pa ni pokazal posebnosti (ker pa ne grem redno na prebavo, sem imela shranjeno blato v hladilniku 5dni preden sem ga lahko odnesla v laboratorij). Ali bi to čakanje v hladilniku lahko spremenilo končni rezultat, glede na to, da je bil test brez posebnosti? Ker sem tako drastično spremenila prehranjevalne navade so se mi pojavili tudi hemeroidi, ki pa sem jih že uspešno sanirala s svečkami.
Ali mi svetujete, da začnem z jemanjem probiotikov?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
Petra

Spoštovani!

Napihnjenost je posledica tvorbe plinov v črevesu. Vedno so prisotni, čutimo jih kot napihnjenost in kot vetrove, če jih je več. Hrana z več vlakninami načelno daje več plinov. Če vas napihnjenost moti, za žejo pijte čaj proti napenjanju, za prebavo pa poskrbite tako, da že na tešče popijete vsaj 2 dl mlačne vode, vsekakor zjutraj zaužite pol litra tekočine. Lahko popijete tudi kaj Donata. Pri hrani si izberite tako, kot želite in vam ustreza. Pojesti morate dovolj hranil, ki vsebujejo železo in folate. Najbolj so s tem bogati meso in zelena zelenjava. Če ste vegetarijanka ali celo veganka, je potrebno nekatere elemente dodajati. Mednje sodi predvsem železo in folat. Gibajte se čimveč, vsaj 1 uro na dan.
Hemeroidi niso posledica spremenjene prehrane, ampak poroda in veliko sedenja, pa nerednega odvajanja in še kakšen vrzok bi našli. So bolj nadloga kot bolezen. Odpraviti enkrat za vselej se jih ne da. Včasih so jih imenovali zlata žila, pa ne za bolnika, ampak za njegovega terapevta! Želim vam uspešno premagovanje težav!

LP, Marija Š. Gašperšič

ZIVJO
rad bi vprasal ker imam tezave v spodnjem levem delu trebuha cutim kokotanje in napihnjenost , toda to se zgodi predvsem zvecer po 19.00 uri . Cez dan je use uredu , nevidim pa vzroka zakaj taka napinjenost zvecer in vetrovi . hvala Lp

Spoštovani!

Napihnjenost in pretakanje povzroči fiziološki gastrokolični refleks, ki pa je izrazitejši, da to čutite kot neprijetno. Manj napenjanja je, če jeste lažje prebavljivo hrano z manj maščob in beljakovin, če dovolj pijete in se veliko gibljete. Pomaga tudi bebe čaj ali simetikon v zdravilu SAB Simpleks.

LP, Marija Š. Gašperšič

lep pozdrav star sem 31 let in imam problem en dan imam drisko drugi dan normalno trdo blato!zdravnica mi je predpisala ultop in ga redno jemljem najbolj me pa moti neprestano pretakanje v trebuhu se posebej ko se ulezem ter kruljenje!bolecin nimam razen tu pa tam me malce pikne na desni strani trebuha!kaj vi mislite da bi bilo to to se mi dogaja 14 dni!kaj narediti?za odgovor se vam ze vnaprej zahvaljujem!hvala!

Spoštovani!

Ti znaki so lahko posledica okužbe ali gre za iritabilno črevo. Pretakanje je do neke mere posledica povsem normalnih procesov. Ultop samo zmanjša izločanje kisline. V par tednih se stanje umiri, tako da bo hitro težava mimo.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni.

Star sem 23 let in imam izjemen strah pred tem, da imam raka na črevesju. V obdobju zadnjih 4 tednov me boi na desni strani pod popkom, bolečine so znosne, tako da lahko opravljam vse dejavnost…kolesarim, tečem, šola. Imam pa tudi probleme pri odvajanju blata. V trebuhu se sliši pretakanje in imam vetrove. Pri odvajanju blata je med in na blatu prisotna sluz, ki je prozorna ai v barvi blata. Blato je bolj mehko, vmes sem imel že normalnega pa se potem spet pojavi mehko blato. Naj pripomnim, da krvi na blatu nisem opazil. Bil sem že pri zravniku, ki me je posal na ultrazvok, RTG in preiskavo krvi in urina. Vse je bilo b.p. celo na ultrazvoku mi je gospa dejala, da imam super organe.

Vaše mnenje na mojo situacijo?

Hvaa za odgovor.

Spoštovani!

Gre za funkcionalne težave, ki se jim strokovno reče iritabilni kolon. Stanje ne povečuje nevarnosti za raka. Če v družini nimate prirojene familiarne polipoze, potem je res riziko za vas, ki ste mladi, zelo zelo nizek. Vseeno pa so vaša leta čas, da se naučite čim bolj zdravo živeti, od rednega gibanja, vzdrževanja normalne telesne teže vse do zdrave prehrane z dovolj vlakninami in antioksidanti. Izogibajte se kancerogenim snovem v zraku, vodi in hrani! To so v prvi vrsti kajenje, pijače in hrana z dodatki za boljši okus, lepšo barvo itd.

LP; Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni jaz imameno vprasanje dva dni nazaj me je v trebuhu spodaj zacelo boleti ter v momentu sem bila napihnjena kot zaba…tudi hodila sem bolj tezko ko sem zjutraj vstala bolecina in napihnjenost se nista popustile zato semodsla k os.zdravniku kateri me je dav na labaratorijske preiskave pri katerih ni bilo posebnosti.kasneje me je napotil se k ginekologu kateri je tudi opravil pregled in ni ugotovil dejanskega razloga. Dobila sem tablete proti bolecinam vendar niso kaj dosti pomagale. Sedaj sem prespala ze drugo noc vendar se vedno nisem v normalnem stanju ker se vedno cutim rahlo bolecino v spodnjem delu trebuha. Na blato in vodo pa grem normalno.. sem pa v skrbeh ker se mi je to ze frugic ponovilo in mi nikoli na ugotovijo razloga zato sem posumila da bi lahko bile tudi crevesne tezave in ce se kdo spozna na to vrsto mi prosim pomagajte

New Report

Close