Najdi forum

Gastritis in GERB

Po nekaj letnih občasnih težav z želodcem(bolečine, napenjanje), sem se poleti, ko so začele stopnjevati odpravila k zdravniku. 2.10. sem bila na gastroskopiji, diagnoza je bila druge vrste akutni gastritis in gastroezofagealna refluksna bolezen, rezultat HUT je bil negativen.
Po osmih tednih jemanja Nolpaze ni bilo bolje, zato sem šla ponovno k svoji zdravnici. Pregledali smo mi kri, rezultati so bili normalni, dobila sem napotnico za ultrazvok, pregled še čakam. Zdravil mi je zmanjkalo, težave so hujše kot so bile. Upoštevam napotke glede režima prehrane, ki mi jih je dala zdravnica, izogibam se mastni, začinjeni hrani, določenim vrstam zelenjave, sadja, kavi, sladkarijam… seznam je vedno daljši, bolečine pa so prisotne vsak dan, tudi v drugačni obliki kot prej(pekoča bolečina, zgaga). Od začetka jeseni sem shujšala 3-4 kg, kar pa je verjetno posledica tega, da se ob bolj skromni prehrani še naprej redno gibam. Nisem pretežka in razen navedenih nimam nobenih zdravstvenih težav, stara sem 43 let.
Kupila sem si Ranital, da bi lažje počakala na ultrazvok in potem pregled pri svoji zdravnici. Po Ranitalu mi je bolje, čeprav se moram še vedno izogibati določenim vrstam hrane(tudi eno malo večje jabolko mi lahko povzroči težave). Kaj bi lahko bil vzrok, da mi zdravila( Nolpaza 12 tednov) niso pomagala?
Ali je mogoče, da imam bakterijo Helicobacter pylori kljub temu, da je gastroskopija ni pokazala?

Lep pozdrav,

A.

Pozdravljeni!
Če vam pomaga ranital, nolpaza pa ne, bi bilo morda smiselno razmisliti o zamenjavi zdravila. Tudi ne vidim razloga, da se ne bi oglasili nazaj do vaše zdravnice še pred UZ preiskavo, če imate težave. Sam UZ vam jih ne bo olajšal, poleg tega vam z njo ne bodo preiskovali želodca oz drugih votlih organov. Sam HUT je zanesljiva preiskava in čeprav v medicini ni nič 100%, verjetno to ni neposreden vzrok vaših težav. Lep pozdrav

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni!
Lepo bi vas prosila za razlago izvida in sicer sem bila lani na gastroskopiji, kjer so mi postavili diagnozo gastritisa. Ker so se težave ponovno pojavile, sem opravila gastroskopski pregled še enkrat. Tokrat je diagnoza naslednja:
Granulirana sluznica korpusa . Zdravnik pa je napisal tudi antrum atrofijo.

Občasno imam tudi krče v zgornjem delu trebuha, ki so dokaj močni.

Lepo bi prosila za vaše mnenje, nasvet, kakšno je zdravljenje in problematičnost te bolezni. Stara sem 27 let in sem zelo, zelo v skrbeh zaradi postavljene diagnoze.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Pri gastroskopiji endoskopist opisuje izgled sluznice, predvsem dobro vidi razjede in maligne spremembe, medtem ko samega vnetja ne more videti, ker je to patohistološka diagnoza (pregled tkiva pod miksroskopom). Lahko pa iz izgleda sluznice sklepa, da gre za vnetno dogajanje, ki ga imenujemo gastritis. Gastrits ni nevarno obolenje.Opisane spremembe v vašem primeru so lahko posledica okužbe z bakterijo Helicobacter pylori-ni podatka, ali so odvzeli material za patohistološki pregled.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani!
Imam pekočo bolečino v prsih (zgago), cmok v grlu in občasno tudi rahle (pekoče) bolečine v hrbtnem predelu prsnega koša in proti strani – ne vedno na istem mestu. Včasih se ta bolečina širi proti ušesom. Prisotno je tudi malo težje dihanje. V najbolj kritičnih trenutkih mi je celo srce začelo hitro in aritmetično biti. Imam občutek kot da je nekakšna blokada v grlu- požiralniku? To se mi dogaja že dva meseca. Posumila sem na GERB, zato mi je zdravnica predpisala Ultop 20 mg. Držala sem se tudi diete. Po 10 dneh jemanja Ultopa sem opravila gastroskopski pregled, ki je bil normalen, gastroentereolog pa je vseeno predlagal jemanje Controloca 40 mg namesto Ultopa. Moja osebna zdravnica je zaradi vseh dobrih rezultatov testov (RTG pljuč bp, UZ trebuha bp, UZ ščitnice bp, kri bp) posumila na stres in mi predpisala Zoloft (zdaj ga jem dobre 14 dni) in mi predlagala naj neham s Controlocom(vzela sem le 3), saj je gastroskopski pregled OK. Nehala sem tudi s strogo dieto. Nekaj dni je bio bolje, zanimivo kak teden po nehanju jemanja Controloca je bilo kak dan čisto v redu, zdaj pa je stanje spet slabše in so se pojavili vsi stari simptomi. Včeraj sem začutila celo malo krvi v sluznici. Nekako imam občutek, da imam vneto sluznico požiralnika?
Lepo vas prosim če mi poveste, ali je možno, da je bil gastroskopski pregled dober (mogoče zaradi jemanja Ultopa 10 dni), čeprav imam GERB. Ali je možno, da mi vse to povzroča bakterija HP?
Zdaj je že več kot 14 dni odkar sem vzela zadnji Controloc, ali je smiselno, da grem na dihalni test za HP? Ali Controloc deluje še nekaj časa, ko se ga neha jemati? Ali bi morala spet začeti z dieto? Ali naj spet začnem s Controlocom?
Hvala vam že vnaprej za odgovor in prav lepo vas pozdravljam.
Andreja

Pozdravljeni!

Le pri 40% bolnikov ob gastroskopiji najdemo spremembe na sluzici požiralnika, ki jih nato opredelimo kot refluksni ezofagitis stopnje od A-D. Pri ostalih 60% na sluznici ob gastroskopiji ne vidimo sprememb, vendar to ne pomeni, da človek nima refluksne bolezni. Glede na vaše težave gre sigurno za t.i. neerozivno gastroezofagealno bolezen. Ponavadi jo dokažemo s 24-urno pH metrijo. vsekakor je potrebno jemati zaviralce protonske črpalke bodisi Ultop bodisi Controloc vsaj 4-6 tednov. Možno je, da zaradi jemanja Ultopa sprememb na sluznici ni bilo videti. Okužba z bakterijo HP ne povzroča refluksnih težav.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

Tudi jaz imam vprašanje – moje težave so podobne kot pri predhodnici, pekočo bolečino v prsih (zgago), cmok v grlu, ki je precej moteča zadeve, občasne bolečine v zgornjem delu želodca in tiščanje v želodcu, prav tako pa si mi že precej časa na levi strani grla, včasih je vidno, ko odprem usta, včasih samo občutim, majhne bele čepke(kot včasih pri angini), ki se dajo odstraniti s palčko za ušesa, imajo pa zelo neprijeten vonj…ker imam tudi alergijo dihal, sem bila pri otorinolaringologu, kateri mi je na prvem pregledu dejal, da je ta cmok v grlu, ki se včasih odraža le kot praskanje, včasih pa kot blokada, najverjetneje posledica pečenja zgage in mi predpisal Neximu (40 mg), ampak se stanje ni izboljšalo…prav tako se stanje ne izboljša po jemanju zdravil za alergije xyzala…na kakšnih pregledih za želodec še nisem bila…pa me zanima, a mi mogoče lahko glede na napisano, vsaj približno poveste kaj so lahko vzroki za moje težave? Še posebej pa me zanima kaj so ti čepki ob levi strani, zdravnik je dejal, da so to ostanki hrane, ki se naberejo v tistih majhnih odprtinicah ob straneh, vendar v to težko verjamem, saj je bolj podobno nekemu vnetju, tako kot smo imeli včasih otroci, ko smo imeli angine…

Hvala za odgovor in lp…

Spoštovani!

Gre za dva ločena problema. Čepki na mandeljnih so dejansko teko imenovani detritus. Sestavljeni so iz odmrlih celic, ostankov hrane, bakterij, ki so del normalne flore sluznice. Vse to se nabere v globokih jamicah na mandljih. Lahko jih odluščite. Dejansko imajo neprijeten vonj. Odstraniti se jih da tudi z grgranjem in izpiranjem žrela.
Druga težava je posledica refluksa želodčne kisline v požiralnik, kar se zdravi z režimom prehranjevanja in zaviranjem kisline z zdravili, ki spadajo v skupino inhibitorjev protonske črpalke. Jemati jih je treba več tednov, režim prehrane pa je treba upoštevati trajno. Nepravilen režim je namreč težave povzročil. Če se začnete obnašati po starem, se bodo tudi težave ponovile!

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close