Najdi forum

Gastritis in bulimija

Pozdravljeni!

2 leti sem imela bulimijo in si s tem pridelala kronični gastritis in vnetje požiralnika. Problem je ker sem se tako ustrašila ko me je začelo stiskati po bruhanju da sem sedaj samo zaradi psihe čisto na dnu. Skos razmišljam o tem gastritisu. 2 meseca sem bila na dieti..nič izboljšanja. Težave trajajo 1 leto. 2 dni ne pojem nolpaze in takoj kislina, vedno. Ali je res da ne smem jesti mesa? Kaj mi priporočate od hrane da se bom res pozdravila? In kako dolgo lahko to traja? Ali potem celo življenje ne bom smela piti kave ?

Prosim pomagajte ker sem zelo obupana, niti učiti se ne morem ker vseskozi razmišljam o tem 🙁

Mimi pozdravljena,

gastritis in vnetje požiralnika so kot veš že sama posledice pretiranega bruhanja. Ker gre pri tebi za kronično obliko to pomeni, da boš najbrž skozi celo življenje imela določene težave. Vendar pa, če boš upoštevala napotke zdravnikov in redno jemala zdravila, ki ti jih predpišejo za odvečno kislino, bo mogoče s časoma bolezen prešla v mirovanje ali pa se vsaj znatno izboljšala.

Pomembno v tem obdobju je, da pomagaš sebi sprejeti, da imaš to bolezen. Vendar nič ni nerešljivo.
Redno jemanje zdravil, vsak dan je ključno. To počni v skladu z navodili zdravnika. Poleg tega je potrebno imeti redne obroke čez dan – tudi 5 in 6. Jej po večkrat skozi ves dan, da boš želodcu, v katerem je preveč kisline, omogočila, da bo kislina mlela hrano in ne tvojega požiralnika. Bistveno je pri tem, da se naučiš sprejeti to bolezen in živeti z njo. Stres veliko vpliva tudi na kislino. Sproščanje in tehnike umirjanja bi mogoče lahko pomagale (npr. kopeli, glasba, ki te sprošča, topel čaj, masaža, sprostitveni cd-ji, avtosugestija,… – odvisno kaj tebi pomaga).
Pri tem ne bi bilo slabo, če bi vsaj začasno poiskala strokovno pomoč, kjer bi lahko delila svoje občutke ob bolezni in se tudi poučila kako ravnati v situacijah, ko te popade strah (tehnike obvladovanja). Mogoče kognitivno – vedenjska terapija – je učinkovita na tem področju. Vprašaš lahko osebnega zdravnika, če koga pozna ali pa malo pobrskaš po spletu, preveriš v svojem ZD,…
Bistveno je, da ne bo izginila bolezen čez noč, ker tudi ni prišla čez noč. Lahko narediš zelo veliko zase in si pomagaš. Vendar korak za korakom, lepo počasi in potrpežljivo. Verjamem, da se lahko izboljša, če boš dobro skrbela zase. Mogoče to pomeni, da začasno ne boš mogla uživati jedi in pijače, ki jo imaš rada. vsekakor je pomembno, da se izogibaš vsemu za kar opaziš, da ti dviguje kislino. Pomembno je tudi, da ješ počasi, z zaprtimi usti, skoncentrirana na hrano in za mizo. Ne med hojo, ne med hitenjem ali kaj podobnega.

Želim ti vso srečo,

Tatjana

New Report

Close