Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Gastritis in atrofija

Gastritis in atrofija

Pozdravljeni!
Lepo bi vas prosila za razlago izvida in sicer sem bila lani na gastroskopiji, kjer so mi postavili diagnozo gastritisa. Ker so se težave ponovno pojavile, sem opravila gastroskopski pregled še enkrat. Tokrat je diagnoza naslednja:
Granulirana sluznica korpusa . Zdravnik pa je napisal tudi antrum atrofijo.

Občasno imam tudi krče v zgornjem delu trebuha, ki so dokaj močni.

Lepo bi prosila za vaše mnenje, nasvet, kakšno je zdravljenje in problematičnost te bolezni. Stara sem 27 let in sem zelo, zelo v skrbeh zaradi postavljene diagnoze.

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Pri gastroskopiji endoskopist opiše izgled sluznice, vnetja, ki ga imenujemo gastritis, pa ne vidi. To je patohistološka diagnoza. Iz sprememb na sluznici tako posredno sklepamo, da gre za vnetno dogajanje, ki je največkrat posledica okužbe z bakterijo Helicobacter pylori (zelo sumljivo tudi v vašem primeru). Le to lahko določimo med gastroskopijo s t.i. HUT testom ali s pomočjo mikroskopskega pregleda koščka sluznice. V vašem primeru ni navedeno ali so vas testirali ali ne oz ali so vzeli material za histološki pregled. Kakšen je izvid, je odvisno tudi od tega, če ste predhodno prejemali zaviralce protonske črplake.
Sicer gastritis ni nevarno obolenje.

Lp,Nataša Smrekar

Najlepša hvala za odgovor. Ja, biopsijo sem imela in čakam na rezultat, ki bo v nekaj dneh. Ali je okužba Helicobacter pylori resna, jo je težko odpraviti, kakšno je zdravljenje? O bakteriji sem že nekaj prebrala, toda vseeno se zanašam še na vaš odgovor.

Prosila bi vas tudi, če mi lahko obrazložite pojem anttrum atrofije, ali je nevarna, kako je z zdravljenjem?

Predhodno nisem jemala zaviralce protonske črpalke.

Hvala še enkrat!

Lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Atrofija antruma želodca-pomeni močno stanjšanje želodčne sluznice z izinotjem žlez v delu želodca, ki mu pravimo antrum. Ponavadi takšne atrofije srečamo v sklopu okužbe s Helicobactrom. Kadar je atrofija prisotna povsod prihaja v upoštev avtoimuni atrofični gastritis. Sama atrofija ni nevarna. Če se pozdravi okužba z bakterijo, se stanje na sluznici izboljša. Okužbo zdravimo z dvema antibiotikoma in zaviralcem protonske črpalke, zdravljenje traja 7 dni.

Lp,Nataša Smrekar

Za odgovore se vam zaenkrat najlepše zahvaljujem. Lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Glede na včerajšnje odgovore, bi kljub temu želela še nekaj vprašati, če lahko. Zanima me namreč, ali se lahko H.bakterija razvije v enem letu. Pregledala sem stare izvide na katerih je bil test na bakterijo negativen. Lani sem imela postavljeno diagnozo gastritisa, ki ga letos kot ste tudi sami povedali, zdravnik ne navaja.

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni!

Okužba s HP je možna kadarkoli, čeprav je pogostejša v otroštvu. Otroci in ženske imajo tudi večjo verjetnost ponovne okužbe.

Lp;Nataša Smrekar

Spoštovani!

Star sem 55 let. Nadavno sem po želodčnih težavah obiskal zdravnika, ki mi je po večih pregledih postavil diagnozo in sicer imam atrofični gastritis. Zanima me kakšno je najučinkovitejše zdravljenje te bolezni, če je sploh možno, saj mi je zdravnik rekel da je bolezen težko ozdravljiva.

Za vaš odgovor se vam že v naprej lepo zahvaljujem!

Pozdravljeni!

Atrofični gastritis (poznamo le dva tipa) pomeni kronično vnetje želodčne sluznice s posledičnim propadom žleznega tkiva in brazgotinjenjem (ko se razraste vezivo je stanje nepopravljivo) Omenjeni gastritis je lahko posledica perzistentne okužbe s H. pylori ali avtoimunskega dogajanja. Zdravimo le vodilne simptome, v primeru pomanjkanja vitamina B12 nadomeščanje le tega, v primeru prisotnosti bakterije pa dvotirno antibiotično zdravljenje. Ponavadi se morajo bolniki izogibati začinjene, mastne in ocvrte hrane, izogibati se morajo kajenju in alkoholu.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni!

na gastroskopiji so mi diagnosticirali  hemoragični gastritis. Predpisalj so mi terapijo 8 tednov sem jemala zjutraj in zvečer  Emozul 40 mg. Stanje se je malo izboljšalo za nekaj časa. Zdaj pa so se težave ponovile. Zanima me kaj sploh pomeni hemoragičen gastritis. Alj je sploh možno to pozdraviti. Nisem pa imela bakterije helikobakter. Od česa potem pride do gastritisa. Ne kadim in ne pijem. Stara pa sem 64 let.
hvala za odgovor in lep pozdrav.
Darja

New Report

Close