Spoštovani
Po drugi terapiji je bil dihalni test na želodčno bakterijo negativen. Na gastroskopiji so mi ugotovili vnetje želodčne sluznice in h. kilo. Prav hudih težav glede želodca ne čutim, razen spahovanja in občasnega tiščanja v vratu oz. žlički. Zanima me, po kolikšnem času je potrebno na kontrolo, če se je bakterija ponovila, oz. kontrolo želodca?
Ali je sploh možno ugotoviti vzrok gastritisa? Je posledica bakterije, prekomernega zatekanja žolča v želodec (žolčnik je odstranjen), premalo kisline, preveč kisline, občasno uživanje Aspirina protekt? Ne vem kako naprej, da se ne bi stanje slabšalo.
Problem je, da sem morala gastroskopijo opraviti samoplačniško pri enem zdravniku,prvi dihalni test pri drugi ustanovi, drugi dihalni test spet drugje. Tako ni nobenega, da bi spremljal in “vodil” pacienta ter svetoval ev. kontrolo.
hvala vam lepa za odgovor
Spoštovana,
Pri vas je možno več različnih vzrokov za težave z želodcem. Našteli ste Aspirin, odstranjen žolčnik, hiatalna hernija. Glede helikobacteja ne rabite več skrbet. saj je kontrolni test bil negativen. Glede vrste gastritisa pa bi bilo potrebno opraviti biopsijo želodčne sluznice in se na ta način postavi diagnoza nato pa priporočijo ustrezni ukrepi.
Večino pregledov lahko opravite preko osebnega zdravnika. Pregled v gastroenterološki ambulanti ima smisel v primeru zapletov ali netipičnega poteka bolezni.
Lp