Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Ultrazvuk u ginekologiji gardnerella vaginalis

gardnerella vaginalis

pozdrav, zanima me da li je moguće bakteriju gardnerela vaginalis pokupiti na wellnesu? na mom papa testu je otkrivena međutim ja nisam imala nikakvih nuspojava.. imao ih me partner
i da li nakon propisane terapije moram opet napraviti papu ili mogu biti sigurna da se bakterija povukla?

Poštovana,

U rodnici u normalnoj flori prevladavaju laktobacili i kiseli pH oko 4-4.2. Kad se iz raznih razloga (stres, promjena spolnog partnera, gubitak prirodne flore rodnice) taj pH povisi iznad 4.5 onda u vaginalnoj flori počinju prevladavati ‘loše bakterije’ a među njima je najčešća Gardnerella vaginalis i to stanje zovemo bakterijska vaginoza.
Na wellnessu niste ‘mogla pokupiti’ navedenu bakteriju (ona je prisutna i u normalnoj vaginalnoj flori samo u puno manjem broju) već je isti mogao doprinijeti narušavanju normalnog pH rodnice iz gore navedenih razloga.
50-75% žena nema simptome poput Vas, a kad su prisutlni najčešći je pojačani iscjedak bjelkasto-sive boje koji ima neugodni miris ustajale ribe.
Nakon provedene terapjje nije potrebno ponavljati PAPA test zbog toga ako su drugi parametri u istome uredni.
Bilo bi uputno uzimati još tjedan dana vaginalne probiotike ako kojim slučajem nisu propisani u terapiji.

hvala na objašnjenju, propisana mi je i terapija 10 dana tableta za rodnicu uz antibiotik tako da ću napraviti kompletnu terapiju. bitno mi je da nakon toga ne trebam ponovno raditi papa test
hvala još jednom

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close