Gardnella Vaginalis
Spoštovani.
Že drugič v času nosečnosti so mi na brisu odkrili Gardnello Vaginalis. Pokazal jo je tudi urin po Sanfordu. Noseča sem 28tednov. Trenutno imam Vagisan, še 2 svečki. Nato bi naj začela kar z Fluozaminom, ki sem ga dobila tudi že drugič. Maternični vrat dolg in zaprt. So še kakšni drugi ukrepi proti tej bakteriji? Ves čas uporabljam tudi probiotike iz splošne prodaje v lekarni.
Spoštovani,
seveda se da Gardnerelo zdraviti tudi z antibiotikom (klindamicin ali metronidazol), vednarto skrajni ukrep. Sicer pa je dovolj če z vaginalnimi antiseptiki in probiotiki močno zmanjšate kocentracijo Gardnerele in spremljajočih bakterij v nožnici in že s tem minimalizirate možnost zapletov zaradi tega. V ta namen kar redno, vsaj 3 do 4x tedensko uporabljajte vaginalne probiotike in občasno lahko tudi Fluomizin.
Navezujem se kar tukaj na temo, ker imam zlo podoben problem. Gardnella Vaginalis na vsakem brisu. Po prvi nosečnosti sem dobila enkrat antibiotik, že na naslednjem brisu, ko sem že bila ponovno noseča, ponovno Gardnella. Od takrat mi zdravnica predpisuje Fluozamin. Uporabljam Še Gynophillus praktično ves čas, z vmesnimi pavzami. Sedaj sem noseča 28 tednov in na brisu ponovno Gardnella, dobila ponovno Fluomizin. Ne vem več v čem je problem. Spolnih odnosov že nekaj časa nimam zaradi strahu pred poslabšanjem stanja. Kakšne so lahko posledice te bakterije v nosečnosti? Prezgodnji porod? Včeraj sem vstavila prvo vaginaleto. Ali bi bilo smiselno uporaljati istočasno še kaj kar se dobi v lekarni brez recepta? maternični vrat bi naj bil zaprt in primerno dolg.
ja, v nosečnosti bakterijska vaginoza (njen glavni predstavnik je Gardnerella vaginalis) zviša tveganje za visoki splav in prezgodnji porod, izven nosečnosti pa razen neprijetnih vonjav in povečanega izcedka nima drugih posledic. Kaj narediti v primeru, kot je vaš ne vem. Nekaj očitno delate/delamo narobe ali pri čem nismo dovolj vztrajni. Skratka, širok spekter možnih razlogov je za to in dokler ne najdemo odločilnega, boste tavali v megli oziroma zdravili ponavljajoče stanje. Jaz na daljavo zagotovo ne morem biti tisti, ki bo “videl” kje je kleč vašega neuspeha pri zdravljenju.
Če prav razumem, je torej stanje s tole Gardnello dokaj resno. In sama prav tako nimam več kaj storiti?
Prezgodnjega poroda si seveda ne bi ravno želela in sem sedaj zaradi vsega tega precej zaskrbljena. Sploh, ker sama očitno nimam na to večjega vpliva. Naj pa omenim, da nekih znakov-neprijeten vonj, pekoč občutek ipd., nimam. Le izcedke vseh barvnih odtenkov.
Zadnje dni se mi pojavljajo krči, podobnim menstrualnim, katerim pogosto sledi diareja. Otrdevanja trebuha še ne zaznavam. Bi lahko tudi to bilo kaj povezano s to bakterijo ali čemerkoli drugim nevarnim?
ne, diareja nima nobene zveze z vaginozo oz. Gardnerelo. Mogoče je diareja povsem psihičnega izvora, zdaj, ko ste povsem znervirani? na vašem mestu bi vztrajno uporabljal vložke z mlečno kislino in laktobacili, 3 dni na teden pa bi namesto tega uporabljal vaginalni antiseptik Fluomizin. Če drugega ne boste s tem pomembno znižali koncentracijo potencialno škodljivih mikroorganizmov v nožnici in s tem zmanjšali tudi nevarnost posledic.