Garancija
Spoštovana Pija,
v pravilih OZZ (obveznega zdravstvenega zavarovanja) je določena garancijska doba za mostičke 1 leto (upam, da se ne motim). V tem času gredo vsa popravila na stroške izdelovalca. Po tem obdobju pa teče še t. im. trajnostna doba, v kateri plačate morebitna popravila sami, poleg tega pa še niste upravičeni do izdelave novega nadomestka (razen v primeru spremembe anatomskih pogojev – npr. ekstrakcija nosilnega zoba).
Zaenkrat se ne izdaja pisno potrdilo, velja pa vpis v kartoteko, iz katerega je razvidno, kdaj je bil izdelek dan “v uporabo”.
Spoštovani!
Še nekaj me zanima: Če je potrebno pred potekom trajnostne dobe mostička, izpuliti nosilni zob mostička in je za njegovo mesto najprimernejša oz. edina rešitev implantant, ali sem v tem primeru upravičena do novega mostička s plačilom zavarovalnice (po sedanjem stanju sem, saj mi na eni strani zaporedoma manjkajo trije zobje, prav tako na drugi-to sedaj ni pomembno).
Koliko stane akrilatni most v javnem zavodu?
Lp, Pija
Spoštovana Pija,
vaša situacija je precej specifična in sedaj odgovorov več ne poznam. Menim sicer, da ste upravičeni do mostička, ker bo prišlo do anatomske spremembe (izguba zoba), ne vem pa, kaj potem doprinese implantat. Vaš zobozdravnik bo v vsakem primeru moral poslati predlog protetične rehabilitacije nadzornemu zobozdravniku v vaši območni enoti in le-ta bo rešitev potrdil ali pa zavrnil.
Za ceno akrilnega mosta v javnem zavodu pa boste morali počakati do jutri, ker moram pogledati v računalnik.