ganglion
prihaja zaradi zatrdline hrbtišča i. zapestja
st. loc za lešnik velika tumorozna sprememba na hrbtišču i. zapestja
g: ganglioma dorsi regio capri sin
zaradi bule na zapestju (ganglion) sem bila napotena na kirurgijo, kjer so zatrdlino spunktirali.
če nebo vredu, bo potrebno operirat.
zmotila oz zaskrbela me je beseda tumorozna. sedaj imam kontrolo, bolečine sicer zaenkrat ni, je pa ponvono bula oz sploh ni izginila. predvidevam, da mi bo kirurg ponudil za opcijo operativni poseg, za katerega se zaenkrat ne namravm odločit.
1) ali je lahko ta bula tumorna?ž
2) kako ugotoviti če je ali ni?
3) če ni, ali lahko iz nedolžne bule nastane nevarni tumor?
hvala, lv.
Spoštovani!
Na vas se obračam ponovno! Na mestu punktacije zapestja zaradi gangliona (pred cca 2tednoma) opažam par dni rdečino. Prilagam tudi sliki.
Punktacija ni bila uspešna, o operaciji pa zaenkrat ne razmišljam.
Bi mogla opraviti pred dnevi kontrolo, pa nisem utegnila, sedaj pa me skrbi zakaj rdečina ravno okrog gangliona (bule). Sem pa takrat 22ega 12 dobila na mesto bule Kenaloga. Ali bi bil vzrok “zdravila” oz reakcije na tega možen šele čez več kot teden dni? Rdečina je prisotna kakšne 3 dni.
HVALA, lp.
J
http://www.shrani.si/f/3E/11o/4wDyoJ5P/p1090421.jpg
http://www.shrani.si/f/1k/cz/1wgj0jAI/p1090422.jpg
še sliki, na kateri sem pozabila:)
Draga Jasmina1!
Naj pristavim še svojo izkušnjo… Pri 18 letih (l.1981) so mi ravno tako punktirali na istem mestu ganglijon s Kenalogom, samo da smo takrat morali sami ponj v Italijo samoplačniško, 2x v obdobju dveh mesecev. Zakaj tolikokrat ne vem. Vendar se mi nikoli več ni ponovil niti na tej roki niti drugje. Danes imam vidno na mestu bivše bule majhno vboklinico, lahko te pa pomirim, da z gibi roke ni nikakršnih težav. Srečno!
kala pozdravljena!
meni so ob punktaciji povedali, da če se ganglion ponovi, kar se baje velikokrat, bo potrebna operacija (če me seveda moti). za punktacijo sem se odločila zaradi bolečin v zapestju in pa bule. pri meni žal punktacija ni uspela povsem, ker je kljub punktiranju z kenogalom ostala še naprej vidna bula, je sicer malenkost manjša, vendar ostaja, bolečine pa res več ni. v kolikor bo spet boleče zapestje se verjetno naročim še enkrat na punktacijo ali kar operacijo. zaenkrat pa nevidim potrebe in se posegu raje na daleč izognem:) na spletu sem prebrala, mislim da ravno na MONu, da v kolikor ni boleča, je operativni poseg skoraj nepotreben, saj operacija ni zagotovilo, da ganglion ” odide ” za vedno, pa še znajo biti vidne brazgotine oz. prisotne bolečine. seveda pa je vsakršna izkušnja oz nasvet dobrodošel:)
lp
Tako rada bi ti dala upanje, da bo vse v redu. Na lastnem primeru lahko povem, da bo izboklina še kakšen mesec vidna, kasneje pa samo vdolbina. Najbolj važno pa je, da ne čutiš več bolečin – to je najboljši znak, da je punktacija uspela. Se še prav dobro spomnem, kako je vsak gib bolel in sem si bolečino blažila s pritiskom zdrave roke na bulo kot bi masirala, edino tako je zaleglo za kakšno minutko. Držim pesti zate! V primeru ponovitve pomisli raje na še eno punktacijo. lp
Pozdravljeni vsi enako trpeči!
Tudi jaz imam gangliom v levem zapestju cca 3 leta, 3x so mi punktirali na plastiki, 1x dali zapestje v mavec, vendar zaman. Nazadnje so mi rekli, da bo treba narediti operacijo, katere pa se bojim, ker je pod bulo žila (notranja stran zapestja) Do sedaj sem si bulo punktirala tudi sama, saj se mi v enem mesecu napolni tako, da me peče in boli roka, do zdravnika pa ne moreš, ali pa nimaš časa (ironija) Naj mi kakšen zdravnik svetuje, prosim
Čer!
V mesecu decembru sem opravila punktacijo zapestja. 2 tedna po “posegu” sem opazila na mestu punktacije rdečino (poslala slike – zgoraj v rpiponki). Odgovorili ste, da zna biti rdečina zaradi samega punktiranja. Vmes je izginila, sedaj že par dni pa je rdečina okrog tega mesta znova prisotna. Kaj bi bilo to? Dvomim, da bi bilo povezano z posegom izpred 2mesecev ali? Ali zadeva potrebna obravnave zdravnika?
Hvala, LN!
pozdravljeni! znova jaz:( da vam na hitrico obnovim! pred pol leta sem imela punkcijo na levem zapestju (izvid zapisan zgoraj). cca 2m po je bula postala rdeča in taka ostala do sedaj. seveda je bula malenkost manjša, je pa postala znova boleča. danes na dnevni svetlobi sem opazila, da je namesto pordelega koža belkasta??? vem, da ste zapisali, da je zadeva nenevarna, sem pa na prav monovi strani, kjer odgovarja druga DR, prebrala, da je lahko maligna ali benigna! sedaj pa me je postalo kar strah ( kontrolo bi mogla imeti po 1mesecu, vendar nisem utegnila, potem pa enostavno nisem več šla. kako pa se ugotavlja če je maligna ali nenevarna?
lp, hvala
pripenjam link http://med.over.net/forum5/read.php?11,432303