Galilleo sklad
Prednosti vlaganja v sklad pred banko:
-višji donosi (na letni ravni od 10% naprej)
-prost vstop in izstop ( v cca.5 dneh lahko dobiš denar na svoj račun)
-sklad ni pravna oseba in je vlagatelj tudi lastnik sklada (če gre družba za upravljanje npr. KD Investments v stečaj je tvoj vložek nedotaknjen)
Prednosti vlaganja pred nakupom delnic:
-diverzifikacija naložbe( vložek se razprši na več delnic)
-nižji vstopni stroški
-strokovno upravljanje (s strani družbe za upravljanje)
Vstopna provizija za konkretno sklad KD Galileo znaša 3%, izstopne provizije ni.
Sklad Galileo je bil do sedaj najbolj donosen sklad na svetu!!!(vir: Wall Street Journal). Na letni ravni je od svoje ustanovitve l.1992 prinašal 27% dobička nominalno v SIT.
Drugače dober sklad na Zahodu prinaša cca.10-15% dobička.
Če te še kaj konkretno zanima (izračuni, pristop..)ali morda tudi koga drugega mi piši na email.
pozdravček!
Jaz pa imam en kup vprašanj v zvezi z skladi, pa mi je skoraj nerodno vprašati;mi lahko kdo malo podrobneje razloži, kako to gre?
Večkrat sem že slišala, da je to dokaj donosna naložba denarja, nikjer pa ne zasledim osnov. npr. koliko so najnižji vložki, kje sploh to poteka…. grrr, ko nekaj ne veš, še vprašat ne znaš:(
upam, da se bo našel kdo, ki me razume, pa mi bo povedal vsaj to, kam po konkretnejše informacije.
Hvala!
v sklade nalagamo denar samo v primeru, da denarja vsaj 3 leta ne potrebujemo, ker npr. če denar po 6 mesecih dvignemo, smo v tem času izgubili nekaj denarja, ker so stroški vstopa pač 3%….v banki bi z vezanim depozitom zaslužili nominalno 3-4%…….
sklad GALILEO je bil res najdonosnejši sklad na svetu, vendar nikjer ne piše, da bo tudi v prihodnje tako…..pač splet naključi, saj se pri nas nekatere delnice nerealno dvigajo in bodo po “prevzemu” teh družb tudi zelo padle (UNION,LEK itd.)…GALILEO ima v svoji lasti kar nekaj teh delnic….sicer pa se pustimo presenetiti…..tudi nekateri drugi skladi pri nas so bili precej donosni v istem obdobju in takšni donosi v bodoče ne bodo tako visoki, ravno zaradi spremembe lastništva nekaj nejvečjih družb v Sloveniji…..
v kolikor ne potrebujete denarja nekaj let, je verjetno še vedno dobra naložba v sklade, saj bančne obresti padajo iz meseca v mesec……ne pričakujte pa, da boste s skladi obogotali….
Draga Lučka,
strinjam se z Jožetom da so visoki dobički naših skladov posledica privatizacije, ko so bile naše delnice podcenjene( za ilustracijo kdor je l.92 ob ustanovitvi vložil v sklad Galileo 1000 rajnkih DEM jih je konec lanskega leta imel 82.450), res pa je tudi da trenutno varčuje v skladih komaj 1% Slovencev, v ZDA pa je razmerje med bančnimi depoziti in vložki v vzajemne sklade 50:50.Strokovnjaki se strinjajo da je naložba v dober sklad (donos cca.10-15% letno) ena najboljših naložb za dolgoročno varčevanje ( npr. za pokojnino…), kajti po določenem obdobju npr. 25 let, lahko zahtevaš da ti od privarčevane glavnice začnejo izplačevati donos le-te kot rento, medtem ko ti glavnica še vedno ostane.
-glede vložka: lahko vložiš določen znesek naenkrat, lahko pa se odločiš za ti.izgradni načrt na določeno dobo( npr.25 let), ko vlagaš npr. po 100 EUR mesečno oz. vlagaš takrat ko imaš višek denarja, tako si lahko za starost privarčuješ kar lepo vsoto. ( za konkretne izračune sem ti na voljo…)
-za pristop k skladu izpolniš pristopno izjavo in vlagaš denar s plačevanjem položnic
Če te še kaj zanima ti samo vprašaj.
Lep pozdrav.
Tudi jaz vlagam v Galilea in sem zelo zadovoljna s preteklimi donosi (skoraj 100% v zadnjih treh letih). Predvideva se, da bodo naši skladi še nekaj časa dobro delali, dokler se privatizacija in eventualni prevzemi ne zaključijo v razmahu kot so sedaj. Potem se bo vse predvidoma umirilo spustilo na aven okoli 10-12% letno, kakor imajo donose tudi ostali evropski skladi. To je še vedno veliko bolje kot banka.
Vsekakor se pa strinjam – denar je vedno potrebno razpršiti, saj ti nikoli nihče ne more 100% garantirati, da bo vse ok. Tud banka ne. Varianta je tudi razpršitev med več različnih skladov od večih lastnikov. Jaz prisegam poleg skladov KD Investments (Galileo, Rastko in KD Bond) tudi na Probankino Alfo.
Če želi kdo več informacij ali pristopiti k temu, naj se oglasi na mail: [email protected].
Pa dober posel vsem,
Tina
ti si en bizgec.
ljudi ne zanima, ce je bil galilelo najboljsi sklad na svetu. zgodovina pri skladih ni tako pomembna. pomembno je, kaj bo.
galilejo je imel svoje vzpone in svoje padce. tanita je sprasevala, ce se je splaca, ti pa si kar neko slamo iz racunalnika skopiral in ji poslal, mislec, da bos s tem kaj celo zasluzil.
pa se nekaj o najboljsem skladu na svetu. vsaj tako ti pravis. si lahko malo bolj natancen glede tega? ker me res zanima, kaj to pomeni.
dragi mojzes,
strinjam se s teboj da zgodovina naših skladov res ne more biti referenca tudi za naprej, ker smo prešli skozi ti. tranzicijsko obdobje, ko so vse delnice štartale z zelo nizke osnove, zato tudi ni bilo potrebno biti posebno pameten pri upravljanju skladov. Sedaj ko prihajamo v malo bolj “normalno” obdobje se bo tudi pokazala sposobnost posameznih dzu-jev pri upravljanju in se bodo tudi pokazale večje razlike med skladi, sploh ko bo odpravljena omejitev vlaganja v tuje vrednostne papirje. Rad bi poudaril predvsem dve stvari:
1. vlaganje v vzajemne sklade (predvsem delniške) je dolgoročna naložba saj npr. sklad eno leto pade za 20%, nato pa drugo leto zraste za 30%, zato velja da dober sklad na Zahodu prinaša od 10-15% donos na letni ravni.
2. varčevalec mora svoj denar razpršiti glede na svoje preference…to pomeni da ima nekaj denarja na banki, nekaj ga vloži npr. v obveznice, nepremičnine, tisto kar varčuje na dolgi rok npr. za pokojnino pa vloži v vzajemne sklade.
Lep pozdrav.