Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? ga. Irena, rak dojke – zasevek v kolku

ga. Irena, rak dojke – zasevek v kolku

Pozdravljeni,

pred cca 2. letoma sem se oglasila na forum z vprašanjem o učinkih zdravila Arimidex. Ker ste mi podali kar nekaj odgovorov se obračam na vas ob ponovnem poslabšanju stanja naše babice.

Naj navedem le nekaj osnovnih podatkov: podatki l. 2003-po desetih letih odstranitve dojke (rak) se v zadnjih dveh letih zvišuje tumorski marker in “nekaj” se nalaga na kosteh (cel skelet) starost mame je 65 let).

Sedaj se stanje po mojem slabša, saj je na zadnjem pregledu v mesecu juniju močno narastel tumorski marker in onkolog jo je napotil na kar nekaj preiskav. Ob kontroli pred tednom dni nam je babi zaupala le to da ima sedaj raka na kolku in da je dobila kuro obsevanj – poleg zdravil, ki jih mora jemati še naprej.

Zanima me kakšna je razlika med kemoterapijo in obsevanjem? Menda ji niso povedali koliko obsevanj bo imela in kako na gosto bodo. Kaj to pomeni – napredovanje bolezni? Kakšni so stranski učinki obsevanja?

Pa še to: ali veste kaj o novem zdravilu, ki je bilo pred kratkim omenjeno v medijih (samo 6 upravičenk ga bo dobilo), ne poznam njegovega imena in ali bi v njenem primeru sploh prišlo v poštev?

Vem, da so podatki o samem stanju skopi, a kaj več nam ne zaupa, mi pa bi ji želeli pomagati po najboljših močeh.

Prisrčna hvala

Katica

Draga Katica,
Verjetno misliš na Herceptin, ki ga je prejšnji petek(takrat so objavili)odobril minister tudi za več bolnic. Vendar nimajo vse bolnice na površini tumorskih celic ustreznih receptorjev, torej prijemališč za to zdravilo – le kakih 25% bolnic. torej bi zdravilo sploh ne imelo učinka, če ni receptorja. Pri obsevanju je učinek na ostale organe precej manjši, deluje le na območje, kjer je tumor. Kemoterapija uniči poleg tega tudi ogromno zdravih celic po celem telesu, tako da je za organizem bolj obremenilna. Babici bi sigurno povedali, če bi vprašala. Je pač tako, da ne obremenjujejo vseh z vsemi podatki, ampak kdor vpraša, mu povejo! Nekateri pa nočejo nič vedeti. Naj si babica prej napiše vprašanja na listek, da potem ne pozabi. Vse dobro ji želim, mi se ne damo!
ŽIVA

Novo zdravilo herceptin je primerno samo za bolnike s pozitivnimi HER receptorji in ni nujno, da bi vaši babici koristilo. Treba bi bilo opraviti preiskave.

Obsevanje kolka so ji predpisali, da se zmanjšajo bolečine. Gotovo so ji povedali, kolikokrat bo obsevana, pa je najbrž pozabila. Ko bo, bo obsevana vsak dan. Verjetno vam je zamolčala, kar je povedala zdravniku: da jo zelooo boli.

Narasli tumorski markerji običajno res ne pomenijo nič dobrega, vendar ni nujno, da je tako hudo, kot je videti. Kakorkoli že, želim vam, da še veliko let ostane z vami.

Draga katica5!
Glede na omenjeno stanje bi bilo morda smiselno zdravnika povprašati tudi o zdravljenju z bifosfonatom pamiodronatom(če gre za mešane zasevke), ki se ga dobi parenteralno ali klodronatom(Bonefos), za katerega se je v zadnjih študijah pokazalo, da je celo zmanjšal verjetnost ponovitve bolezni za 45% pri bolnicah z operabilnim rakom dojke, ki še nimajo zasevkov, vendar je to zdravilo zaenkrat v Evropi le pri metastatski bolezni.Povprašajte ga in srečno;:)Lep pozdrav!

Pozdravljen, prosim za nasvet, Pred 7 leti so mi odstranili levo dojko zaradi hormonskega raka. Potem sem 5 let prejemala nolvadx, ki sem ga kar dobro prenašala. Takoj za tem pa so mi na onkološkem predpisali Arimidex. Po letu in pol kar ga jemeljem se mi je fizično stanje zelo poslabšalo. Prav zadnjih 6 mesecev me bolijo vse kosti, posebno hrbtenica in sklepi na rokah, kjer imam hud artritis (zadebeljeni sklepi), tako da komaj še skrčim dlan. Tudi na slikanju za osteoporozo je zdravnica opazila hudo poslabšanje. A je to zdravilo še primerno za me, ali se da dobiti kako drugo zdravilo. Ne vem ali ga naj jemljem še, ali ne. Ko sem povedala zdravniku na onko. mi je na kratko odgovoril, “pa ga nehajte jemat”. Lepo prosim za čimprejšnji odgovor. Hvala

Pozdravljeni,

pri aromataznih inhibitorjih je bolečina v kosteh in sklepih najpogostejši stranski učinek. Omenjeni stranski učinek se pojavlja v 20-70% uporabnic. Pojavlja se lahko na različnih lokacijah, najpogosteje pa v prstih na rokah, zapestjih, ramah, kolenih in gležnjih. Vzrok za omenjene bolečine se pripisuje znižanim nivojem estrogena v telesu, kar je tudi namen terapije pri hormonsko odvisnem raku. Študije so tudi pokazale, da so bolečine v kosteh pogostejše pri tistih ženskah, ki so predhodno prejemale Nolvadex.

Za lajšanje težav prihaja v poštev redno razgibavanje in telovadba. Kakor se čudno sliši, da ob bolečinah v kosteh in sklepih telovadba pomaga, se je izkazalo, da je redna telesna aktivnost bistveno olajšala težave, saj se je pojavnost le-teh zmanjšala za 20%. Za začetek je dobra izbira sprehod v naravi, ki pomaga tudi pri sprostitvi tako telesa kot duha. Potem se je dobro aktivirati in poseči po lažjih utežeh, da se spodbudi tako mišice kot sklepe, vendar brez pretiravanja. Začnite s pol kilogramskimi utežmi ali kar stekleničko vode, ki jo uporabite kot utež. Dobri so tudi elastični trakovi. Poskusite lahko tudi z elastičnimi trenažerji za prste na rokah, ki se jih uporablja tudi pri sindromu karpalnega kanala. Pozitivne učinke imata tudi joga in pilates. Poskrbeti je potrebno tudi za čimbolj optimalno telesno težo, da se zmanjša pritisk na sklepe, predvsem kolena in gležnje. Lokalna, sezonska prehrana je zelo dobrodejna.

Če omenjeno ne pomaga, se za bolečine lahko uporabi paracetamol, če to zdravilo ne ublaži bolečin, pa se lahko poslužite bolj močnih nesteroidnih antirevmatikov, npr ibuprofen.

V omenjeni situaciji sta se dobro izkazali akupunktura in medicinska hipnoza, ki delujeta vsaka na svojem nivoju.

Upam, da vam karkoli od napisanega pomaga in da se bolečine umirijo.

Vse dobro,

Jana Pahole

 

Viri:

Buzdar, A.U., 2006. Clinical features of joint symptoms observed in the ‘Arimidex’, Tamoxifen, Alone or in Combination (ATAC) trial. Journal of Clinical Oncology, 24(18_suppl), pp.551-551.

Arem H, et al. Exercise adherence in a randomized trial of exercise on aromatase inhibitor arthralgias in breast cancer survivors: the Hormones and Physical Exercise (HOPE) study. Journal of Cancer Survivorship : Research and Practice. 2016 

Pineda-Moncusí, M., Servitja, S., Tusquets, I. et al. Assessment of early therapy discontinuation and health-related quality of life in breast cancer patients treated with aromatase inhibitors: B-ABLE cohort study. Breast Cancer Res Treat 177, 53–60 (2019)

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close