Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija funkcionalna rinoseptoplastika pri mladostniciOtoskopsko: sluhovoda prehodna, bobniča cela

funkcionalna rinoseptoplastika pri mladostniciOtoskopsko: sluhovoda prehodna, bobniča cela

Spoštovani!

Pri hčerki, se že od tretjega leta starosti vrstijo številne viroze. Pri 7. letih so ji zaradi pogostih gnojnih angin odstranili žrelnico. Zadnja leta ima pogost gnojen izcedek iz nosu in po večkrat na leto zboli za sinusitisom. Letos, pri starosti 16. let so ji v mesecu marcu tri tedne na dva dni opravljali aspiracijo sinusov na ORL ooddelku v Celju. Ospen namreč ni pomagal, šele z aspiracijami in amoksiklavom, se je stanje malo izboljšalo.

Ker je njeno dihanje oteženo, sinusi pa so še vedno vneti in boleči, so na ponovnem pregledu in po rentgenskem slikanju ugotovili:

Otoskopsko: sluhovoda prehodna, bobniča cela, siva
Endonazalno: nosno hrbtišče deviiran v desno. Lividna nosna sluznica. Krista pretina v levo.
Oro in epiph. prost.
Jezik izplazi naravnost.
Žrelni refleks izziven.
Glasilki sta gladki, bledi, dobro pomični.

AD RGT. o.v.: nakazano je zadebeljena sluznica v frontalnih sinusih pa tudi maksilarno bazalno. Pri bolnici bo potrebna funkcionalna rinoseptoplastika. Svetujem, da opravi alergološko testiranje.

Kontrola pri nas z izvidi. Do kontrole naj uporablja avamys pršilo 1 do 2 vpiha v vsako nosnico. Izogiba naj se dražečemu zraku, nosnici naj izpira s fiziološko razstopino.

Ker ima hčerka večino časa res probleme (skozi vse leto) in se včasih dobesedno duši v sluzi, bi radi stanje čimprej izboljšali. Vendar pa je zdravnik dejal, da je poseg možen šele po 18. letu starosti.
V jeseni bo stara 17 let, prvo mesečno čiščo je dobila pri 12. letih. Res ni možnosti, da bi bila operirana prej? Življenje ji namreč ne poteka normalno zaradi težav, Je gimnazijka in zaradi bolezni pogosto manjka v šoli.

Najlepša hvala za odgovor.

New Report

Close