Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje funkcionalna androgenizacija

funkcionalna androgenizacija

Spoštovani, že 11 mesecev mi difuzno izpadajo lasje. Ko sem bila prvič na pregledu pri endokrinologu so bili andogeni hormoni v mejah normale.
Pri ponovnem pregledu čez 5 mescev pa je ugotovljena funkcionalna androgenizacija.
Nisem preveč poraščena in imam redne menstruacije.
Stara sem 45 let.
Ali se po zdravljenju s KT lahko zaustavi izpadanje las?
Kaj če mi je sstrani ginekologa odsvetovano jemanje KT?

Spoštovani!

Povečano izpadanje las se lahko pojavi tudi pri t.i. sindromu funkcionalne androgenizacije. Najpogosteje za zdravlčjenje res uporabljamo hormonske preparate, ki delujejo tudi kot kontraceptivi npr. Diane 35… Kadar obstajajo kontraindikacije s strani ginekologa prihaja v poštev zdravlčjenje s spironolaktonom (Aldactone). Priporočam posvet pri ginekologu in endokrinologu glede najustreznejšege načina zdravljenja.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Ali je funkcionalna androgenizacija pomeni tuidi androgeno alopecijo, če gre za izpadanje las?
Meni izpadajo po celem lasišču, ne samo na temenu.

Spoštovani!

Pri sindromu funkcionalne androgenizacije lahko pride tudi do povečanega izpadanja las, ki je navadno difuzno po celem lasišču.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Ali lasje porastejo nazaj?
Koliko časa traja zdravljenje? Je v povprečju uspešno?

Spoštovani!

Zdravljenje androgene alopecije navadno traja nekoliko daljše obdobje (leto do dve). Prve učinke je pričakovati po približno 6 mesecih zdravljenja. Izpadanje las se navadno zmanjša, pogosto pa lasje ponovno zrastejo.

Lep pozdrav!

Lepo pozdravljeni,
v endokrinološki ambulanti mi je bilo rečeno, da gre pri meni za blago funkcionalno androgenizacijo, predpisali so mi tablete agrulab. Zanima me koliko časa pa traja zdravljenje z tabletami agrulab, da se mi bo stanje izboljšalo, oziroma popravilo.

Hvala!

Spoštovani!

Pri PCOS gre za inzulinsko rezistenco, ki je verjetno skupen imenovalec težav pri PCOS (nereden menstrualni ciklus, prekomerna poraščenost, prekomerna telesna teža). Pričakovati je, da se bodo težave zmanjšale po parmesečnem jemanju metformina.

Lp

New Report

Close