Funkcija materničnega vratu
Spoštovani.
Stara sem 45 let. Decembra so mi zaradi tumorjev odstranili maternico in jajcevode. Maternični vrat so mi pustili. Očitno je en delček maternice ostal na MV, zato imam še vedno krvavitve vsak mesec, ki pa so mnogo šibkejše in manj časa trajajoče kot so bile prej. Skratka: vse skupaj je nemoteče. Na kontrolnem pregledu, ko sem povedala, da imam še vedno vsak mesec rahle krvavitve, je ginekologinja naredila vaginalni UZ. Ugotovila je, da se MV drži še majhen delček maternice – od tod torej krvavitve. Predlagala je odstranitev materničnega vratu v celoti.
Zanima me, kakšna je funkcija materničnega vratu. Kakšne so prednosti oz. slabosti odstranitve materničnega vratu?
Lepo vas pozdravljam.
Spoštovani,
telo maternice so vam odstranili zaradi tumorjev (verjetno miomov) in to, kar imate zdaj še tam, ni prav nič problematično, zato ne vidim nobenega razloga, da bi se operacijo ponavljalo oziroma dopolnjevalo z odstranjevanjem MV. Maternični vrat sicer drži skupaj medenično dno, ker sta nanj pritrjena “kardinalna ligamenta”, ki pritrjujeta med. dno in maternico na medenico. Pri omenjenem res ne vidim razlogov za operacijo.