FUGIRNA MASA
Pozdravljeni,
zanima me, če se je komu zgodila naslednja težava in če jo je mogoče znal rešiti.
Poleg ploščic sem kupila tudi fugirno maso. Zdaj ko je polovica ploščic že zafugirana sem ugotovila, da je barva mase čisto druga in zelo, zelo napačno.
Ali mi lahko prosim kdo svetuje, kaj narediti v takem primeru. Ali obstaja kakšna barva s katero bi lahko fugirno maso prekrila? Ker gre za kopalnico je problem še toliko večji, se pravi, da moram najti nekaj, kaj obstane na ploščici in da se ne bo zbrisalo.
Vnaprej najlepša hvala za odgovor.
Pri nas so se zmotili polagalci keramičnih ploščic in so dali temno modro fugirno maso namesti ene svetle fugirne mase.
Seveda sem zahteval, da mi to popravijo, ker pač tako ne more bit. Poravili so tako, da so zbrusli z električnim aparatom in spraskali napačne fuge, toda morajo zelo paziti, da ne poškodujejo keramičnih plščic. To je treba delati zelo natančno. Nato so pa dali pravo fugirno maso.
Pri meni so to naredili natančno in s sedaj po treh letih je še vedno vse OK in nič se ne pozna in je tko kot mora biti brez poškodb.
Sama imam podoben problem in sem že spraševala o tem (pri nas v kopalnici imamo fuge 4 (štirih) barv, po tleh pa poleg tega zelo umazane od rdečkaste ilovice in sploh ne gre stran (zamazali so jih pa delavci). Enak problem: masa z istim imenom istega proizvajalca, vendar čisto drug odtenek. Kupovala pa nisem jaz, ampak investitor. Pravega odtenka ni bilo več na voljo.
Obstaja masa oz. barva za fuge, v Obiju konkretno imajo nekaj barv od Fugenneu, od Knaufa pa samo belo (se mi zdi). Jaz svoje barve (mint) ne najdem nikjer, imajo pa npr. modro. Ponekod, ko vprašam, sploh še niso slišali o čem takšnem, zato ne bodi razočarana. Obstaja pa!!!! Skratka, pojdi pogledat v Obi (jaz sem bila v LJ), upam, da boš našla približen odtenek. Drugače je pa res edina rešitev praskanje fug…
HOJ Anja!
Mogoce ne bos verjela, ampak jaz osebno sem ( pred 20 leti! ), torej lastnorocno zabarvala fuge med cisto belimi ploscicami z rjavo barvo za fasade. Se dandanes drzi kot pribita! Motila me je namrec tista prevec blesceca belina med rjavimi kuhinjskimi elementi in eto….
Izgleda, da se fugirna masa lepo sprime s fasadno barvo in da traja in traja. Soseda je poskusala barvati fuge z oljno barvo, pa je bil disaster, tako da…
Poskusi pac na nekem skritem koticku in ce bo vse ok., prebarvaj se ostalo. Vsekakor bo veliko manj dela kakor s praskanjem fug in ponovnim zamazovanjem. LP!
No, končno mi je uspelo brata zaslišati glede fasadne barve za fuge, pa po njegovem mnenju to ni dobra ideja, ker se je ne da zbrisati s ploščic, poleg tega pa se ne stopi s fug. maso, kar pomeni, da na fugi zgolj naredi tanko plast in bi se ta najverjetneje začela luščiti. On bi poskusil kar z navadno fugirno maso (če je temnejši odtenek od tistega, ki je že nanešen, bi mogoče celo šlo), še najboljše pa z maso za popravljanje fug.